Πλούσιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα
- Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:17
Η σημαία της αποκεντρωμένης καλλιτεχνικής δημιουργίας υψώθηκε και κυμάτισε υπερήφανα στη Νάξο κατά τη διεξαγωγή του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού στη μεγάλη οικογένεια του Αιγαίου.
Το νησί της Αριάδνης αλλά και του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη φιλοξένησε φέτος την 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής –κύριο χρηματοδότη της- και την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Παρά τις δυσκολίες, τη συγκυρία της πανδημίας, τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα λόγω των αρχικών προβλημάτων με τους χώρους των παραστάσεων αλλά και τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής κάποιων συμμετοχών, η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, προσφέροντας μοναδικές θεατρικές στιγμές στους παρευρισκόμενους, αλλά και απέραντη ικανοποίηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΘΑ που υπερέβαλε εαυτόν για να γραφτεί με χρυσά γράμματα άλλη μία σελίδα στη λαμπρή ιστορία του θεσμού.
Έργα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων του Αιγαίου
Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει 22 θεατρικές δημιουργίες, μουσικοθεατρική παράσταση –συνεργασία συντελεστών από πολλές ομάδες της Ομοσπονδίας, δύο εξαιρετικά αφιερώματα, στο Θέατρο το 1821 και στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με κορυφαίους εισηγητές και μία έκθεση κειμηλίων του Αγώνα από τη συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη.
«Η Συνάντηση που για μακρύ διάστημα ταλαντευόταν στην κόψη του ξυραφιού αποδείχθηκε από τις πλέον ξεχωριστές του θεσμού», δήλωσε κατά την τελετή λήξης ο πρόεδρος της ΟΕΘΑ, Στέλιος Μάρκου. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν τρία έργα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων από τα νησιά, ένα πρωτότυπο έργο -καρπός συνεργασίας όλων των συντελεστών της παράστασης-, μία διασκευή κινηματογραφικού έργου, μία διασκευή λογοτεχνικού έργου, πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες, κι ακόμα μία, ο «Διόνυσος» της Νάξου που κατ’ ευτυχή συγκυρία επαναδραστηριοποιήθηκε και επανεμφανίστηκε σε συνάντηση του νησιού του. Επίσης πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις με ιδιαίτερη τη συμβολή ζωντανής και πρωτότυπης μουσικής από μέλη της Ομοσπονδίας που υπηρετούν με την ίδια επιτυχία τη Μελπωμένη, τη Θάλεια και την Ευτέρπη, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η σύνδεση με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Νάξου, καθώς η αφίσα και το αναμνηστικό της 32ης Συνάντησης φιλοτεχνήθηκαν από ντόπιους καλλιτέχνες.
Όπως τόνισε ο κ. Μάρκου, παρά το γεγονός ότι πολλά σχήματα συμμετείχαν στη Συνάντηση με λιτά σκηνικά και φτωχά μέσα, ήταν εξαιρετικά πλούσια σε καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. «Λένε πως η πολλή μετριοφροσύνη είναι κρυμμένος εγωισμός. Εγώ θα αποφύγω να χαρακτηριστώ κρυπτοεγωιστής, αντίθετα θα δηλώσω υπερήφανος που τυχαίνει να εκπροσωπώ την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου. Υπερήφανος γι’ αυτές τις 44 ομάδες των εραστών της τέχνης της θεατρικής που δουλεύουν με ερασιτεχνική φλόγα και τις περισσότερες φορές με επαγγελματική συνέπεια και επάρκεια, κρατώντας ψηλά της τόσο αναγκαίας για τα νησιά μας αποκεντρωμένης καλλιτεχνικής δημιουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Τόσο την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, όσο και τα μέλη όλων των ομάδων των νησιών που με πολλή αγάπη και θέρμη εκφράζονται δημιουργικά και καταθέτουν στη σκηνή μια πτυχή του εαυτού τους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τίτλοι τέλους της φετινής συνάντησης έπεσαν την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 με τις παραστάσεις «Τρωάδες» της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος Πάρου», «Μια Διαδρομή» της Θεατρικής Ομάδας «ΡΟΤΑ» Νεοχωρίου Χίου και «Τα φώτα της ράμπας» της Θεατρικής Ομάδας Μυτιλήνης «πασπARTού».
Ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις
Από τις σημαντικότερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης ήταν το Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με τίτλο «Καλησπέρα Κύριε Ιάκωβε» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση αυτής της σπουδαίας πνευματικής προσωπικότητας της νεότερης Ελλάδας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το αφιέρωμα, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Συριανού Γιάννη Δεσύπρη, προβλήθηκε και μέσα από μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Στην έναρξη της βραδιάς, απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα στις κυρίες Μάγδα Τσιγκάκου, πρώην υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και στην επί 14 έτη ακούραστη πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μαρία Βενέτη για την πολύτιμη προσφορά στους στην ιστορία του θεσμού.
Στις 19 και 21 Σεπτεμβρίου 2021 διεξήχθη σεμινάριο δημιουργικής γραφής με επιμορφώτρια τη συγγραφέα Έλενα Μαρούτσου. Η ίδια σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδης». Συντονίζει επίσης λέσχες ανάγνωσης, ενώ παράλληλα παραδίδει και μαθήματα δημιουργικής γραφής. Είναι τακτικός συνεργάτης της Εφημερίδας των Συντακτών όπου δημοσιεύονται βιβλιοκρισίες της. Το μυθιστόρημά της «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» (Καστανιώτης 2008) – απέσπασε το βραβείο Athens Prize for Literature του περιοδικού (Δέ)κατα. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και πέντε μυθιστορήματα.
Επιπλέον, στην Αυλή της Σχολής Ουρσουλινών πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Το 1821 και το Θέατρο» με τον Αυστριακό συγγραφέα, κριτικό και καθηγητή πανεπιστημίου στις Θεατρικές σπουδές Βάλτερ Πούχνερ. Ο ίδιος διακρίνεται για το μεγάλο συγγραφικό έργο του στη θεατρολογία της Ελλάδας, της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων αλλά και του Βυζαντίου, στη λαογραφία αλλά και σε ποικιλία άλλων θεμάτων του πολιτισμού της περιοχής με περισσότερα από 80 βιβλία και πολυάριθμες μελέτες και κριτικές. Γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης από το οποίο απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φιλοσοφία το 1972. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, και έκτοτε διαμένει στην Ελλάδα, μιας και παντρεύτηκε την παιδίατρο Αριάδνη Μαλαμίτση. Στη συνέχεια δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου έγινε και πρόεδρος το 1987, ενώ παράλληλα δίδασκε και στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1989, και πλέον είναι ομότιμος καθηγητής του. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια ως επισκέπτης, σε κάποια ως Κύριος επισκέπτης ερευνητής (Senior Visiting Scholar) του παραρτήματος Ηνωμένων Πολιτειών του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις και στην Αυστρία, αλλά και στην Ελλάδα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γερά στα πόδια του παρά τις δυσκολίες
20 Σεπ. 2021 - 6:17 - 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου
15 Σεπ. 2021 - 12:06 - Πρόγραμμα 32ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου
11 Σεπ. 2021 - 10:32 - Θεατρική δημιουργία με… κυκλαδίτικο άρωμα
2 Σεπ. 2021 - 6:17 - Νάξος: Ο Καμπανέλλης των θαυμάτων στο θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
28 Νοε. 2024 - 12:08