«Προτεραιότητα μας η πραγματική αγωγή ψυχής»
- Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, 2021 - 06:17
Την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγευτικό κόσμο του θεάτρου και να απολαύσουν τους καρπούς της πολιτιστικής συμμετοχής θα έχουν και φέτος οι κάτοικοι της Μυκόνου μέσα από το θεατρικό εργαστήρι που θα υλοποιήσει η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τέχνης της ΚΔΕΠΠΑΜ.
Η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου δημιουργήθηκε το 1998 από μία ομάδα ανθρώπων που είχαν και έχουν μεράκι να προωθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου τους, εντός κι εκτός των γεωγραφικών ορίων του. Κάθε χρόνο, παρουσιάζει στη Μύκονο μία θεατρική παράσταση με την οποία συμμετέχει στην ετήσια Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η ομάδα συνεργάζεται και με άλλους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, ενώ διατηρεί ανοιχτό διάλογο με κάθε κάτοικο του νησιού, μόνιμο ή προσωρινό που έχει διάθεση να μάθει και να προσφέρει ως μέρος του συνόλου.
Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο σκηνοθέτης και «ψυχή» της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου, Δομίνικος-Δημήτρης Κουκάς αναφέρεται τόσο στο έργο και τους στόχους της, όσο και στις γέφυρες συνεργασίας με ερασιτεχνικούς θιάσους άλλων νησιών, που δημιουργούνται μέσω της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.
Η ομάδα σας διατηρεί μακρόχρονη και σταθερή παρουσία στις Συναντήσεις Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Πόσο ωφέλιμος είναι αυτός ο θεσμός ειδικά για θιάσους όπως ο δικός σας που σηκώνουν στις πλάτες τους την εκπροσώπηση ενός ολόκληρου νησιού εν αντιθέσει με άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από μία ομάδες;
“Το έργο της Ομοσπονδίας μας είναι αντικειμενικά σημαντικό και χτίζει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους πληθυσμούς των νησιών του Αρχιπέλαγους. Μέσα στη συνεχή και θερμή παρουσία μας στα φεστιβάλ της Ομοσπονδίας, εκπροσωπούμε ένα Κέντρο τουρισμού, τη Μύκονο, που παραμένει το νησί μας, και που όλοι μαζί παλεύουμε να κρατήσει τις ιδιομορφίες της πλούσιας Παράδοσης και το διαχρονικό του Πολιτισμού του.
Η ομάδα μας συναισθάνεται την ευθύνη, ως ο μόνος θύλακας της θεατρικής κουλτούρας στο νησί, άλλωστε έχει ταξιδέψει αρκετά, δίνοντας παραστάσεις σε όλα σχεδόν τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου αλλά και μικρότερα, όπως η Αντίπαρος ή η Τζια. Πιστεύουμε και στηρίζουμε έμπρακτα, τον Θεσμό των Συναντήσεων και των πολιτιστικών ανταλλαγών γενικά”.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχατε με διαφορετικό έργο από αυτό που αρχικά είχατε προγραμματίσει για τη Συνάντηση του 2021, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Πώς προέκυψε τελικά η ιδέα για την παράσταση «Εμείς οι Έλληνες;»;
“Η ιδέα του πρόσφατου έργου μας επικεντρώνεται στην αποθέωση του ελληνικού Λόγου. Με έμπνευση το 1821 πάντα, αλλά χωρίς να το περιορίσουμε εκεί, αναφέρεται στους μεγάλους Έλληνες που μας εμπνέουν ακόμα και σήμερα. Όπως οι ποιητές μας (ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Σολωμός, ο Σεφέρης ,ο Ρίτσος) αλλά και ο Όμηρος με την Οδύσσεια του, αποτελούν τον κορμό της παράστασης μας που μνημονεύει τα πάθη της φυλής αλλά και τους θριάμβους της ελληνικής Ψυχής. Είναι γραμμένο για 8 ηθοποιούς και μια τραγουδίστρια. Στην Νάξο ταξιδέψαμε με αντικατάσταση όσων δεν κατόρθωσαν δικαιολογημένα να ταξιδέψουν. Υιοθετήσαμε όλες τις οδηγίες ασφαλείας λόγω πανδημίας αφού έγιναν κι αυτές έμπνευση όπως για "χορό με τις Σκιές". Κρατήσαμε αποστάσεις αλλά και συμβολικά τις δυσκολίες έκφρασης, όπως με τις μάσκες και τραγουδήσαμε όλοι μαζί στο φινάλε: χωρίς τη μάσκα σου δε ζεις, Ηθοποιέ, εννοώντας την διφορούμενη έννοια των συμβόλων”.
Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία της ομάδας και ποιες παραστάσεις ξεχωρίζετε;
“Όλες οι παραστάσεις των έργων μας είναι σημαντικές αναμνήσεις, αφού κάθε φορά το έργο προσαρμόζει ξανά την υπόσταση του ανάλογα με το χώρο και τα άτομα, ακόμη και το κοινό του. Πιο σημαντική στην μνήμη η παρουσία νέων ανθρώπων, κάθε χρόνο ανεξάρτητα ηλικίας, που μας προσεγγίζουν κι αφού ανεβαίνουν δειλά στη σκηνή στην αρχή, στο τέλος το χαίρονται και μας ευγνωμονούν που τους ενθαρρύναμε. Έτσι η Ομάδα ανανεώνεται σταθερά και δεν μένει ούτε με τα ίδια άτομα ούτε τα ίδια συστατικά. Για λόγους ιδιαίτερους θα αναφέρω τις "Φωνές πέρα απ’ το σκοτάδι" το 2003, το «Δείπνο» 2010 και τις «Αλεπούδες» το 2016, έργα πρωτότυπα που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Αιγαίο από εμάς. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των έργων μας είναι το πρωτότυπο κείμενο, οι ποιότητες του Συγγραφέα – δραματουργού, η δοκιμασία μιας νέας σκηνοθετικής ερμηνείας, αλλά και η συμμετοχή παλαιών και νέων μελών”.
Αποτελείτε έναν από τους πιο δραστήριους καλλιτεχνικούς φορείς της Μυκόνου η οποία τα τελευταία χρόνια καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την πολιτιστική της ανάπτυξη; Θεωρείτε πως ο πολιτισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει επισκιαστεί από τις υπόλοιπες όψεις του νησιού και αξίζει να αναδειχθεί στο έπακρο;
“Με πολλές ώρες επί σκηνής και περισσότερες έρευνας και πρόβας, κάθε χρόνο δελεάζουμε το κοινό μας με νέες ιδέες και προσπαθούμε να μην επαναλαμβανόμαστε αλλά φυσικά η προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε μηνύματα μέσω ψυχαγωγίας. Πραγματική αγωγή ψυχής δηλαδή, κόντρα στους τυφλούς τοίχους υπέρμετρης και τουριστικής ανάπτυξης για χάρη του κέρδους. Μοιραζόμαστε ευτυχώς το όραμα με τους κατάλληλους ανθρώπους στην ΚΔΕΠΠΑΜ, έναν πολιτιστικό φορέα του Δήμου μας, που μας αφήνει ελεύθερους να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός χωρίς παρεμβάσεις και λογοκρισία. Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες τόσο από χορευτικούς συλλόγους του νησιού μας, όσο και μέσω του «Mykonos Art Festival», που στηρίζει περισσότερο τις συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων”.
Η ομάδα σας σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ διοργανώνει κάθε χρόνο θεατρικό εργαστήρι. Πέρα από την καλλιέργεια θεατρικής παιδείας στο νησί, η δράση αυτή συμβάλλει εξίσου και στον εμπλουτισμό της ομάδας με νέα πρόσωπα που επιθυμούν να εκφραστούν πάνω στο σανίδι;
“Κάθε χρόνο θέλουμε να προσελκύουμε νέα πρόσωπα, νέες δυνάμεις και νέα δυναμική για να στηρίζουμε το της Θ.Ο.Μ. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο κι επικοινωνία ως ομάδα με κάθε κάτοικο του νησιού, μόνιμο ή προσωρινό που έχει διάθεση να μάθει και να προσφέρει ως μέρος του συνόλου. Θα ήταν τουλάχιστον θετικό να μπορούσαμε να είχαμε συνεργασία και με άτομα από άλλα νησιά. Αυτό το έχουμε κατορθώσει ήδη δύο φορές, με την Πειραματική Σκηνή Μήλου, σε μια ιδανική συνεργασία με πολλές επεκτάσεις ουσιαστικής φιλίας μεταξύ των νησιών. Το θεατρικό μας εργαστήρι θ' αρχίσει να δραστηριοποιείται σύντομα, μέσα στον Οκτώβρη, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές οδηγίες κι η ασφάλεια των συμμετεχόντων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου επιστρέφει
28 Μαρ. 2019 - 6:23 - Αγάπη για κάθε λέξη που δεν ομολογούμε
25 Μαΐου. 2017 - 6:14 - "Επίδειξη Μόδας" του Χάρολντ Πίντερ από τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου
15 Οκτ. 2015 - 11:25 - Νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις
21 Ιαν. 2025 - 6:16 - "Ένα έργο με πολλαπλά μηνύματα"
17 Ιαν. 2025 - 6:15