Οι «Γιατί Έτσι» επιστρέφουν στο θεατρικό σανίδι με την κωμωδία του Μάκη Αρβανιτάκη «Η Σπείρα»

«Θέλουμε το κοινό να γελάσει ξανά»

Δύο σχεδόν χρόνια μετά τη μουσικοθεατρική παράσταση «...και μένει μόνο ο δρόμος», η Εταιρεία Καλλιτεχνικών Θεαμάτων «Γιατί Έτσι» επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα της Σύρου με μία απολαυστική κωμωδία.

Νέες συνεργασίες με καταξιωμένους δημιουργούς αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιούς του νησιού ανέτειλαν για την ομάδα με φόντο τη θεατρική τους «Σπείρα» που έχει ενταχθεί στις χριστουγεννιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Μία γιαγιά με άνοια, ένα ανδρόγυνο σε παράνοια, δύο ληστές σε πλήρη άγνοια, ένας κουμπάρος, που δεν είναι και μεγάλη διάνοια, μία παραδουλεύτρα στην αφάνεια, και ένας αστυνομικός σε αδράνεια, είναι οι ήρωες μιας απολαυστικής κωμωδίας, που έρχεται να καθηλώσει και να γοητεύσει το θεατή, κάνοντάς τον να δακρύσει από τα γέλια! Μα, ποιος είναι επιτέλους "η σπείρα"; Πού πήγε η λεία της ληστείας της Τράπεζας του Κιάτου; Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις με 333,33 χιλιάρικα ευρώ; Να πέσω σε άνοια ή να κρατηθώ στην παράνοια; Ποιανού είναι βρε γυναίκα τα παιδιά; Ήρθαμε για την αγγελία! Ψηλά τα χέρια! Σας τσάκωσα!».

Η «Σπείρα» του Μάκη Αρβανιτάκη θα παρουσιαστεί από 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2021, στο Θέατρο Απόλλων. Την παράσταση σκηνοθετεί ο –βραβευμένος σε πολλές χώρες του κόσμου για την ταινία μικρού μήκους «Σ’ αγαπώ»- Τάκης Κτενάς.

Σε συνέντευξή τους στην «Κοινή Γνώμη», οι «Γιατί Έτσι», κατά κόσμον Σοφία Νομικού και Γιάννης Ρούσσος, αναφέρονται στο νέο τους καλλιτεχνικό βήμα, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού στην ψυχική μας ανάταση, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή της πανδημίας.

 

Η παράσταση «...και μένει μόνο ο δρόμος» ήταν η τελευταία παραγωγή της εταιρείας που απολαύσαμε –κυριολεκτικά- μία ανάσα πριν από το πρώτο καθολικό lockdown. Πώς κύλησε για τους «Γιατί έτσι» αυτή η υποχρεωτική «αποχή» από τον πολιτισμό και πώς αισθάνεστε για την επιστροφή σας στο θεατρικό σανίδι μετά από δύο σχεδόν χρόνια;

«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, όλη αυτή η αποχή από τον Πολιτισμό λόγω του Covid-19 όπως και για τους περισσότερους ανθρώπουν. Δυστυχώς το πρώτο καθολικό lockdown ήρθε πάνω σε μια πολύ δημιουργική περίοδο για μας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε ψυχικά τα κομμάτια του εαυτού μας και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή που ήταν κάτι προτόγνωρο για όλους μας. Σίγουρα, την επιστροφή μας στο θεατρικό σανίδι την περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία και έχουμε πολύ όρεξη για καινούρια πράγματα, δεν σου κρύβω όμως ότι υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ο φόβος για ένα νέο lockdown και έτσι προσπαθούμε να προχωράμε βήμα-βήμα. Το σίγουρο είναι ότι μας έχει λείψει πολύ το Θέατρο».

Η συμμετοχή σας στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου παραμένει σταθερά ενεργή. Αυτή τη φορά θα παρουσιάσετε την κωμωδία του Μάκη Αρβανιτάκη «Η Σπείρα». Η δύσκολη περίοδος που διανύσαμε και διανύουμε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή σας στο είδος της καθαρόαιμης κωμωδίας;

«Θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα θεατρικό που θα το χαρούμε πρώτα απ’ όλα εμείς. Άλλωστε, το πιο σημαντικό πριν φτάσεις στον προορισμό σου είναι το ταξίδι. Πέρναμε πολύ όμορφα στις πρόβες και γελάμε πολύ. Θέλαμε αυτή την διάθεση να την μοιραστούμε με τον κόσμο. Ναι, πιστευώ ότι έπαιξε ρόλο η δύσκολη περίοδος που περνάμε για την επιλογή του συγκεκριμένου έργου χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθούμε κι εμείς οι ίδιοι. «Η Σπείρα» είναι μια εξαίρετη κωμωδία του ταλαντούχου Μάκη Αρβανιτάκη και αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε στον κόσμο είναι άφθονο γέλιο που όλοι το έχουμε ανάγκη».

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία σας συνεργάζεται με αναγνωρισμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες και παράλληλα ενώνει τις δυνάμεις τους και με δυναμικό του νησιού είτε από άλλα καλλιτεχνικά στασίδια, είτε από εξίσου δυναμικούς ερασιτεχνικούς θεατρικούς κύκλους. Ποιοι δρόμοι ενώνονται, λοιπόν, μέσω της «Σπείρας»;

«Όταν δημιουργήσαμε το «Γιατί Έτσι» στόχος μας ήταν ακριβώς αυτός. Να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις των ανθρώπων από το δυναμικό του νησιού με τους συνεργάτες μας και χαιρόμαστε που μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα. Σε αυτή την παράσταση λοιπόν, έχουμε την τιμή να έχει αναλάβει την σκηνοθεσία ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Τάκης Κτενάς, που μάλιστα τώρα τελευταία πολυβραβεύτηκε σε πολλές χώρες για την ταινία μικρού μήκους που έκανε με τίτλο «Σ΄αγαπώ». Είναι ένας άνθρωπος με πολυετή πείρα στο χώρο του θεάτρου και πολύ καλός φίλος. Είναι ιδιαίτερη λοιπόν η χαρά που τον έχουμε μαζί μας. Παράλληλα, έχουμε μαζί μας ανθρώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος της Σύρου και εδώ είναι ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους ηθοποιούς από τον Θεατρικό Όμιλο «Σουρή» που συνεργάζονται μαζί μας». 

Κατά τη διάρκεια της πορείας της, η ομάδα έχει αποδείξει ότι έχει ανησυχίες, δοκιμάζεται συνεχώς και εξελίσσεται. Ωστόσο υπάρχουν για εσάς συγκριμένα κριτήρια ως προς την επιλογή των έργων που παρουσιάζετε;

«Όχι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ως προς την επιλογή των έργων που αποφασίζουμε να ανεβάσουμε. Το βασικότερο κριτήριο είναι να μας αγγίζει στην ψυχή μας. Διαβάζοντας ένα έργο, να μας δημιουργεί εικόνες και την ανάγκη να θέλουμε να το ζωντανέψουμε πάνω στην σκηνή. Αύτο είναι το μοναδικό κριτήριο που έχουμε για να διαλέξουμε ένα έργο».

Ποια τα επόμενα σχέδια των «Γιατί Έτσι»;

«Έχουμε αρκετά σχέδια και συζητήσεις στα σκαριά. Όπως είπα και στην αρχή θέλουμε να προχωράμε βήμα-βήμα λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία για να μην απογοητευτούμε στην πορεία. Για αρχή λοιπόν, ετοιμάζουμε την ξεκαρδιστική κωμωδία «Η Σπείρα» του Μάκη Αρβανιτάκη που θα παιχτεί στις 16,17 και 18 Δεκεμβρίου 2021 στο Θέατρο «Απόλλων» σε σκηνοθεσία Τάκη Κτενά. Για τα υπόλοιπα προσεχώς».

 

Η Εταιρεία Καλλιτεχνικών Θεαμάτων «Γιατί Έτσι» ιδρύθηκε με στόχο να καλύψει τη δίψα μας και το πάθος των εμπνευστών της για το Θέατρο και τη Μουσική. Έχοντας μια πολυετή εμπειρία στον χώρο του θεάματος και μένοντας σ’ ένα νησί που μέλημά του είναι να προάγει τον Πολιτισμό και την Τέχνη, οι ίδιοι αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία φερόμενη και στηριζόμενη στα πρότυπα του επαγγελματικού χώρου της Αθήνας. Οι συνεργάτες τους είναι επαγγελματίες καταξιωμένοι στον χώρο του Θεάτρου και της Μουσικής.