"Αναζητώντας το που ανήκουμε"
- Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024 - 06:15
Η θεατρική ομάδα "Αστροναύτες" βάζει πλώρη για τη Σύρο, παρουσιάζοντας το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου στις 8 και μισή το βράδυ στο Ινστιτούτο Κυβέλη, "Τα Λόγια της Πλώρης μου".
Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο, βασισμένο στα "Λόγια της πλώρης" του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βαρβαρέσου και ερμηνεία του Σαμψών Φύτρου.
Για την παράσταση και την περιοδεία της στα νησιά των Κυκλάδων, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" το μέλος της θεατρικής ομάδας, Φρόσω Ζαγοραίου.
"Ένα ταξίδι στη ναυτοσύνη"
Η θεατρική ομάδα "Αστροναύτες" συστήνει τη νέα της παραγωγή "Τα λόγια της πλώρης μου", που έπειτα από έναν επιτυχημένο κύκλο παρουσιάσεων στα νησιά των Κυκλάδων, η παράσταση φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Κυβέλη, στη Σύρο.
Τα "Λόγια της Πλώρης μου" είναι ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος στα “Λόγια της πλώρης” του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βαρβαρέσου και ερμηνεία του Σαμψών Φύτρου.
"Είμαστε μια ομάδα θεάτρου που ιδρύθηκε το 2006 και κάνουμε διάφορα πράγματα. Συγκεκριμένα δουλεύουμε πάνω σε ένα ευρύ πεδίο, από θέατρο για παιδιά και ενήλικες, δράσεις του δρόμου, διοργανώνουμε Φεστιβάλ με τζαζ και έθνικ μουσική", δήλωσε η κα. Ζαγοραίου, αναφερόμενη στη συνέχεια τόσο στο νόημα της παράστασης, όσο στο πως γεννήθηκε η ιδέα για την παρουσίαση του έργου "Τα Λόγια της Πλώρης μου".
"Η συγκεκριμένη παράσταση ανέβηκε την καλοκαιρινή περίοδο, υλοποιώντας την επιθυμία μας να ξεκινήσουμε την πρεμιέρα μας από τις Κυκλάδες, διότι εκτός του ότι κάποια μέλη της ομάδας κατάγονται από τις Κυκλάδες, είναι και ένα θέμα που αφορά το ταξίδι, τη ναυτοσύνη. Η κεντρική ιδέα της παράστασης είναι το που ανήκουμε και εάν ανήκουμε κάπου. Ο τρόπος δηλαδή που ο καθ' ένας από εμάς διαχειρίζεται το πόσο συμφιλιωμένος είναι για το που ανήκει και τι σημαίνει αυτό, διότι πολλές φορές είμαστε εξόριστοι ακόμη και στο ίδιο μας το σπίτι", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη παράσταση έκανε το "ντεμπούτο" της στην Πάρο και το ταξίδι της συνεχίστηκε στη Σαντορίνη, στην Αμοργό, στα Λεχαινά της Ηλίας έξω από το σπίτι του Ανδρέα Καρκαβίτσα και στη Δονούσα, με επόμενο σταθμό τη Σύρο.
"Ανυπομονούμε για την παράσταση της Σύρου, διότι γνωρίζουμε ότι είναι ένα νησί με πλούσια πολιτισμική ιστορία και παράδοση, αλλά και γιατί ο χώρος που θα μας φιλοξενήσει, το Ινστιτούτο Κυβέλη, είναι μοναδικός", υποστήριξε, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους συντελεστές της παράστασης.
"Συγγραφέας του έργου, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ο Ανδρέας Καρκαβίτσας. Από εκεί και πέρα τη δραματουργική επεξεργασία έχει ο Σαμψών Φύτρος και ο Γιάννης Βαρβαρέσος, ενώ το έργο σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη Βαρβαρέσο. Η ερμηνεία της παράστασης ανήκει στον Σαμφών Φύτρο που είχε και την ιδέα για το ανέβασμα αυτό του τόσο υπέροχου έργου. Επίσης να πούμε ότι υπεύθυνη σκηνογραφίας και ενδυματολογίας είναι η Σεμίνα Τσούμα, η μουσική είναι του Νίκου Τσέκου και ο σχεδιασμός του φωτισμού ανήκει στην Γεωργία Τσελεπή", γνωστοποίησε στην εφημερίδα.
Κλείνοντας η κα. Ζαγοραίου υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη παράσταση μετά τη Σύρο θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές, αλλά και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο θέατρο "Φούρνος".
H Θεατρική Ομάδα "Αστροναύτες»"
Η θεατρική ομάδα «Αστροναύτες» ιδρύθηκε το 2006 και το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στο θέατρο για παιδιά. Το ύφος των παραστάσεων χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαφορετικών θεατρικών μορφών (πρόζα, θέατρο κούκλας, σκιές, χορός), με έντονες τις επιρροές του λαϊκού θεάτρου και του θεάτρου δρόμου.
Τα αυστηρά επιλεγμένα έργα, η αφοσίωση στο παιδικό θέατρο και η πίστη πως η παραστατική τέχνη του θεάτρου συμβάλλει καταλυτικά τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, οδηγούν όλα αυτά τα χρόνια τα βήματα τους.
Έτσι, η θεματική των παραστάσεων, το χιούμορ και το παιχνίδι, ψυχαγωγούν τους μικρούς θεατές ενώ παράλληλα καλλιεργούν ένα γόνιμο πεδίο σκέψης και διαλόγου πάνω στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και τις ανθρώπινες αξίες. Το ύφος των παραστάσεων χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαφορετικών θεατρικών μορφών (πρόζα, θέατρο κούκλας, σκιές, χορός), με έντονες τις επιρροές του λαϊκού θεάτρου και του θεάτρου δρόμου.
Αναφορές για την πρωτοτυπία των μέσων και των τεχνικών που επιλέγονται για το ανέβασμα των θεατρικών της έργων κάνει ο Θεόδωρος Γραμματάς (Καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) στο βιβλίο του, Στη χώρα του Τοτώρα, εκδ. ΠΑΤΑΚΗ. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν στην υπό έκδοση διδακτορική διατριβή της Αλεξίας Παπακώστα, Κώδικες επικοινωνίας στο θέατρο για παιδιά.
Επιπλέον, παρουσιάζει παραστάσεις και performances για το ενήλικο κοινό. Σημαντικό κεφάλαιο της έρευνάς μας είναι οι κώδικες του σωματικού θεάτρου και ιδιαίτερα της τέχνης του ζωντανού αγάλματος. Οι χαρακτήρες των ζωντανών αγαλμάτων μας ξεχωρίζουν για τη σύλληψη, απόδοση και την ποιότητα των κοστουμιών μας και έχουν εκπροσωπήσει τη Χώρα μας στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του είδους στο εξωτερικό.
Τέλος, η ομάδα έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία μουσικά και θεατρικά Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, το1ο , 2ο , και 3 ο World Jazz Music Festival, το 1ο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου σε συνεργασία με το θέατρο «Φούρνος», αλλά και το Variete σύγχρονου τσίρκου Circus Tales.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μια γιορτή γεμάτη μαγικές στιγμές
27 Δεκ. 2024 - 6:16 - Σύρος: Τα νεοκλασικά της Ερμούπολης, γέφυρες ιστορίας και πολιτισμού
24 Δεκ. 2024 - 13:32 - Θρησκευτική ιστορική επέτειος
24 Δεκ. 2024 - 6:16 - Εν αναμονή της επίσημης πρεμιέρας στο νησί
23 Δεκ. 2024 - 6:16 - Η “μαγεία” των Χριστουγέννων στην Ποσειδωνία
19 Δεκ. 2024 - 6:16