Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου παρουσίασε στο θέατρο "Απόλλων" την παράσταση "Μήδεια" του Τσέχου συνθέτη Georg Anton Benda με τον μαέστρο, Μάρκελλο Χρυσικόπουλο

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη "μάγεψε" με την ερμηνεία της

Η κορυφαία - για πολλούς - σύγχρονη Ελληνίδα ηθοποιός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη βρέθηκε στη σκηνή του θεάτρου "Απόλλων" και "ξεδίπλωσε" τις εξαιρετικές υποκριτικές της ικανότητες, ερμηνεύοντας τη Μήδεια.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης προσκάλεσε την δημοφιλή ηθοποιό και τον μαέστρο, Μάρκελλο Χρυσικόπουλο για να ερμηνεύσουν το έργο του Τσέχου συνθέτη Georg Anton Benda (1722 – 1795) "Μήδεια", σε λιμπρέτο του Γερμανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Friedrich Wilhelm Gotter και απόδοση στα ελληνικά από τον Γιάννη Καλλιφατίδη.

Το έργο

Η "Μήδεια" είναι από τα έργα που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία, γι' αυτό και σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές μεταγραφές, ώστε η σύνθεση να γίνει "προσβάσιμη" από μια μεγάλη μερίδα του μουσικόφιλου κοινού.

Στην παράσταση της Σύρου παρουσιάστηκε η εκδοχή για πιάνο (Λειψία, 1778) σε εκτέλεση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, ενώ και τα έξι ομιλούντα πρόσωπα του έργου, η Μήδεια, ο Ιάσων, τα δυο παιδιά τους, η παιδαγωγός και ένας ακόλουθος, ερμηνεύτηκαν μοναδικά από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Το έργο, από τα αγαπημένα του Μότσαρτ, έχει ήδη παρουσιαστεί από τους δύο Έλληνες καλλιτέχνες και στην εκδοχή για ορχήστρα, με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στους Δελφούς και με την ΚΟΘ στη Θεσσαλονίκη και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και στην εκδοχή για πιάνο, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και στο Φεστιβάλ Τήνου πάντα με τεράστια επιτυχία και θερμή υποδοχή από το κοινό.

Α. Αθανασίου: "Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχτηκε την πρόταση μας, η εξαιρετική και κορυφαία ηθοποιός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη"

Ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου απηύθυνε χαιρετισμό πριν την έναρξη της παράστασης και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι "σας καλωσορίζουμε στο ιστορικό θέατρο Απόλλων. Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης απόψε τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου. Απόψε βρισκόμαστε όλοι εδώ για να παρακολουθήσουμε μία μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση. Για εμάς αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχτηκε την πρόταση μας και βρίσκεται κοντά μας, η εξαιρετική και κορυφαία ηθοποιός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Μαζί με τον μαέστρο, Μάρκελλο Χρυσικόπουλο θα μας παρουσιάσουν το συγκλονιστικό έργο του Τσέχου συνθέτη Georg Anton Benda "Μήδεια" συνδυάζοντας την δραματική μουσική με την ισχυρή ερμηνεία".

Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο μήνυμα του Θεόδωρου Τερζόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σημειώνοντας πως "ο συντοπίτης μας και αγαπημένος ηθοποιός, Γιώργος Μιχαλάκης θα μας διαβάσει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου για το 2025. Φέτος, φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης καταξιωμένου σκηνοθέτη και δασκάλου, Θεόδωρου Τερζόπουλου. Ο κ. Τερζόπουλος αποτελεί τον δεύτερο Έλληνα καλλιτέχνη που λαμβάνει αυτή τη ξεχωριστή τιμή μετά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Με περισσότερες από 2000 παραστάσεις στο εξωτερικό, είχε αναφέρει σε συνέντευξή ότι έπρεπε να πάω έξω για να δικαιωθώ και για να γίνω ευρύτερα αποδεκτός και νομίζω ότι κανέναν μας δεν παραξενεύει αυτή η έκφραση. Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, τον καθένα ξεχωριστά, που τιμάτε με την παρουσία σας το θέατρο μας".

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός, Γιώργος Μιχαλάκης ανέγνωσε το μήνυμα του Θεόδωρου Τερζόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ενδεικτικά το μήνυμα ανέφερε:

"Μπορεί το θέατρο να αφουγκραστεί το SOS που εκπέμπει η εποχή μας, σε έναν κόσμο με πτωχοποιημένους πολίτες, έγκλειστους στα κελιά της εικονικής πραγματικότητας, περιχαρακωμένους στην ασφυκτική ιδιώτευσή τους; Σε έναν κόσμο με ρομποτοποιημένες υπάρξεις μέσα σε ένα ολοκληρωτικό σύστημα ελέγχου και καταστολής σε όλο το φάσμα της ζωής;

Αγωνιά το θέατρο για την ανθρώπινη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται τον 21ο αιώνα, όπου ο πολίτης άγεται και φέρεται από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, από δίκτυα ενημέρωσης και εταιρείες διαμόρφωσης κοινής γνώμης; Όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και αν διευκολύνουν, αποτελούν το μεγάλο άλλοθι της επικοινωνίας, γιατί προσφέρουν την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας από τον Άλλον; Ένα διάχυτο αίσθημα φόβου απέναντι στον Άλλον, τον διαφορετικό, τον Ξένο, κυριαρχεί στις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Μπορεί το θέατρο να λειτουργήσει ως ένα εργαστήρι συνύπαρξης των διαφορετικοτήτων, χωρίς να λάβει υπόψιν του το τραύμα που αιμορραγεί;

Μπορεί ο προβολέας του θεάτρου να φωτίσει το κοινωνικό τραύμα και να πάψει να φωτίζει παραπλανητικά τον εαυτό του;

Ερωτήματα που δεν επιδέχονται οριστικές απαντήσεις, επειδή το θέατρο υπάρχει και μακροημερεύει χάρη στα αναπάντητα ερωτήματα.

Χρειαζόμαστε νέους τρόπους αφήγησης που θα αποσκοπούν στην καλλιέργεια της μνήμης και στη διαμόρφωση μιας νέας ηθικής και πολιτικής ευθύνης, με στόχο την έξοδο από την πολύμορφη δικτατορία του σημερινού μεσαίωνα".

Κ. Καραμπέτη: "Αγαπήσαμε όλοι το νησί και τους ανθρώπους"

Μετά την παράσταση και την ερμηνεία που "καθήλωσε" το κοινό της Σύρου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη βραβεύτηκε από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης με ένα αναμνηστικό δώρο.

Η δημοφιλής ηθοποιός απευθυνόμενη στους θεατές, επεσήμανε ότι "έμεινα στο πανέμορφο νησί σας για περίπου 40 ημέρες, όπου συμμετείχα στα γυρίσματα της "Μεγάλης Χίμαιρας" που είναι μία σειρά έξι επεισοδίων που θα προβληθεί από την ΕΡΤ. Αγαπήσαμε όλοι το νησί και τους ανθρώπους, ενώ την τελευταία μέρα πριν φύγουμε δώσαμε μία συνέντευξη Τύπου, με τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Εκεί μου έγινε η πρόταση να φέρουμε κάτι να παίξουμε εδώ, σε αυτό το πανέμορφο θέατρο. Τους πρότεινα τη Μήδεια, που την παίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, με μεγάλη ορχήστρα, με 38 μουσικούς επί σκηνής. Αυτή η παρτιτούρα που ακούσατε σήμερα είναι γραμμένη από τον ίδιο τον συνθέτη, ενός σύγχρονου Μότσαρτ. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι απόδοσης του έργου, την εκτέλεση για πιάνο και φωνή είχαμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε σήμερα".