Σήμερα η προβολή του ντοκιμαντέρ ιστορίας για τη Σύρο στο γαλλικό κανάλι

Το αφιέρωμα του Arte μετά από έναν χρόνο

Το αφιέρωμα στην ιστορία της Σύρου από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Arte προβάλλεται σήμερα το απόγευμα (18.45 ώρα Ελλάδας, 17.45 ώρα Γαλλίας), διαφημίζοντας τη Σύρο εκτός συνόρων.

Πρόκειται για μία σχεδόν μισάωρη προβολή στο πλαίσιο της εκπομπής Πολιτισμού του γαλλικού καναλιού που “ταξιδεύει” τους τηλεθεατές από τόπο σε τόπο, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στο νησί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πλούσιο υλικό από την “εποχή” της δημιουργίας

Σε ανάλογη αναφορά της εφημερίδας τον Δεκέμβριο του 2013, ο διερμηνεύς και φίλος της Σύρου, Δημήτρης Μάρας, είχε εξηγήσει πως, το συλλεχθέν υλικό από την παραμονή της γαλλικής τηλεοπτικής αποστολής στη Σύρο, θα παρουσιαζόταν σε ένα αφιέρωμα που θα σύστηνε τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία κυρίως της Ερμούπολης. Κατά κύριο λόγο το περιεχόμενό του προβάλλει εικόνες από το νησί αλλά και ανθρώπους που μιλούν για τις χρονικές περιόδους της “δημιουργίας” του. Χαρακτηριστικότερη αναφορά του ντοκιμαντέρ αποτελεί η επίδραση που είχαν τα δύο κύματα προσφύγων που υποδέχθηκε η Ερμούπολη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι που αναγκάστικαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, οικοδόμησαν μία ξεχωριστή πόλη σε ένα νησί, θεμελιώνοντας με την εργατικότητα και την πίστη τους, την εμπορική δραστηριότητα, την κουλτούρα και τον Πολιτισμό.

Στη σημερινή προβολή, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον χώρο του Βιομηχανικού μουσείου, στον οποίο είχε μιλήσει ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος για τη βιομηχανική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από όπου είχε μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄. Επιπλέον για την Άνω Σύρο είχε τοποθετηθεί η αρχαιολόγος, Μαίρη Ρώτα ενώ για τη ζωή των προσφύγων, ο π. πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας.

Σημειώνεται πως στο αφιέρωμα έχουν συμπεριληφθεί και αναφορές σε ευρύτερες περιοχές του νησιού.