Μικροί και μεγάλοι φόρεσαν τις στολές τους και ξεχύθηκαν σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη για την τόνωση της τοπικής αγοράς και του ηθικού κατοίκων και επισκεπτών του νησιού

Οι καρναβαλιστές της Σύρου δεν το έβαλαν κάτω

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα «κατεδαφίστηκαν» οι προετοιμασίες τόσο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη διεξαγωγή των φετινών καρναβαλικών παρελάσεων, όσο και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στις εξοχές του νησιού.

Τα μέτρα πρόληψης αλλά και αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού οδήγησαν στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την απόφαση των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Φτάσανε πανέτοιμοι στην πηγή αλλά….

Η ακύρωση των καρναβαλικών παρελάσεων σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, με τις οποίες θα κορυφωνόταν το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων χάλασε τα σχέδια των συμμετεχόντων, οι οποίοι προετοιμάζονταν, επί σειρά μηνών, για τη μεγάλη διοργάνωση του Δήμου, με στόχο να την «απογειώσουν» και το κυριότερο, να περάσουν καλά.

Παρά το γεγονός ότι, η κοινή υπουργική απόφαση τους «έκοψε τα φτερά», οι καρναβαλιστές δεν το έβαλαν κάτω και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην αποχαιρετίσουν το τελευταίο διήμερο της Αποκριάς χωρίς χαμόγελο.

Το βράδυ του Σαββάτου, μέλη των καρναβαλικών ομάδων επισκέφτηκαν, όπως προστάζει η παράδοση, τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, περιπλανήθηκαν στα γραφικά σοκάκια και διασκέδασαν στις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ την επόμενη ημέρα, φορώντας παλαιές ή φετινές στολές πραγματοποίησαν άτυπα τη δική τους πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης με κατάληξη την πλατεία Μιαούλη.

Στη συνέχεια, οι καρναβαλιστές σκορπίστηκαν στις επιχειρήσεις της παραλίας και γιόρτασαν με χορό, τραγούδι αλλά και την ελπίδα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο αισιόδοξη και πρόσφορη ώστε να πραγματοποιήσουν όσα είχαν σχεδιάσει φέτος. Ανάμεσα σε αυτούς που φόρεσαν στολές, αποκριάτικα αξεσουάρ και ξεχύθηκαν στο ιστορικό κέντρο ήταν και πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι προτίμησαν το νησί της Σύρου είτε για μια μικρή «απόδραση», είτε για να γίνουν μέρος του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2020. Το κέφι του κόσμου διατηρήθηκε στα ύψη, αφού τόσο η μουσική, όσο και το ευχάριστο κλίμα που κυριαρχούσε σε κάθε καρναβαλική «γωνιά» παρέσυρε όσους βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης. Μεγάλες παρέες πιάνονταν από τους ώμους και χόρευαν μέσα και έξω στις επιχειρήσεις εστίασης, ακόμη και μέσα στη μέση του δρόμου, με την ανοχή, την υπομονή, αλλά και την κατανόηση των διερχόμενων οδηγών.

Το Συριανό Καρναβάλι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ποτέ τον φετινό κύκλο του, όπως είχε σχεδιαστεί από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ωστόσο οι καρναβαλιστές αλλά και όλοι όσοι το υποστηρίζουν και το ενισχύουν έβαλαν τα δυνατά τους, ώστε και κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να τονώσουν την τοπική αγορά και να ανεβάσουν το ηθικό κατοίκων και επισκεπτών.

Αισιοδοξία για την ομαλή διεξαγωγή της επόμενης διοργάνωσης

Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους για την ουσιαστική συνεργασία, την πολύπλευρη στήριξη, το ζήλο, τη ζωντάνια, την προθυμία και την απύθμενη θετική ενέργεια που χαρακτήρισαν αυτή την επίπονη συλλογική προσπάθεια της διεξαγωγής των εκδηλώσεων της αποκριάτικης περιόδου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες δόθηκαν στο Σύλλογο Δρομέων Σύρου με τον οποίο συνδιοργανώθηκε το 1ο Maska Runners, στις ομάδες των Συριανο-Ιδωμάτων, στη Φιλαρμονική, στις ομάδες και τους μουσικούς που συμμετείχαν στην πρώτη καρναβαλική επίσκεψη στα ευαγή ιδρύματα του νησιού, καθώς και στον πρόεδρο και τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου, που μας θύμισαν μέσω της έκθεσής τους στην Αίθουσα Βάτη μοναδικές στιγμές των προηγούμενων διοργανώσεων του Συριανού Καρναβαλιού.

Η κ. Λεονταρίτη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Γιάννη Δανέλη, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδιαίτερα την Αγγελική Μπρισνόβαλη και τον Πάρι Ξυνταριανό, καθώς και τον Γιάννη Ξαγοράρη για τις καλλιτεχνικές πινελιές που έδωσαν στη φετινή διοργάνωση, τον Παναγιώτη Καλούδη για την κατασκευή του κεντρικού άρματος του Δήμου καθώς και τις κυρίες Γεωργία Αδαμοπούλου, Λιλίκα Μπάμπαρη και Αθηνά Μπόστα που τον βοήθησαν και φυσικά, τους παρουσιαστές του Συριανού Καρναβαλιού, Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργο Ρούσσο για την πολύτιμη συμβολή τους.

«Το συναίσθημα της ματαίωσης των καρναβαλικών παρελάσεων και των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας είναι δυσάρεστο, όμως είναι σημαντικό η δύναμη της χαράς και της αισιοδοξίας να πλημμυρίζει τις καρδιές μας. Συνεχίζουμε μαζί για καθετί καλό και επόμενο», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

«Ζυμώσεις» από τις καρναβαλικές ομάδες

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε έκτακτη συνάντηση των καρναβαλικών ομάδων με τα στελέχη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού συμφωνήθηκε η διατήρηση και παρουσίαση των φετινών προγραμματισμένων θεμάτων και αρμάτων τους στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2021, προκειμένου ο κόπος τους να μην πάει χαμένος. Ωστόσο, κάποιες εξ’ αυτών θα αναγκαστούν να βρουν νέο θέμα και να στήσουν από το μηδέν την εμφάνισή τους, καθώς τα θέματα που είχαν επιλέξει για φέτος ήταν επίκαιρα. Ειδικότερα, «θύματα» της φετινής κατάστασης έπεσαν η ομάδα του Belle Époque που είχε επιλέξει το θέμα «Αμάρτησε μαζί μου… Εύα», βασισμένο σε μουσικό χιτ της εποχής, αλλά και «Εκείνοι οι Ζαβοί» που επρόκειτο να παρουσιάσουν το «Ζαβόκιο» ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο. Για το λόγο αυτό, οι δύο ομάδες αποφάσισαν να «κάψουν» τα θέματα και τις στολές τους στις άτυπες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους καρναβαλιστές το προηγούμενο διήμερο με αποτέλεσμα, ανάμεσα στις πολλές προσωπικότητες που ξεχύθηκαν σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, να θαυμάσουμε αρκετούς «πρωτόπλαστους» αλλά και «Ολυμπιονίκες».