Δωρεάν κάλυψη σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά
- Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2013 - 09:05
Σε μία εποχή όπου ο τομέας της υγείας βάλλεται σε μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας έντονη ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται αξιόλογα προγράμματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για δωρεάν υγειονομική κάλυψη.
Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα εμβολιασμών απόρων και ανασφάλιστων παιδιών και Εφήβων το οποίο υλοποιείται τους τελευταίους δύο μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, από τον Επισκέπτη Υγείας, Αντώνη Ταξίδη αλλά και στα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης των ανασφάλιστων πολιτών στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της χώρας και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία μέσω των εμβολιασμών, το αρμόδιο υπουργείο απέστειλε σχετικό έγγραφο σε όλες τις μονάδες ζητώντας να κάνουν ένα άνοιγμα στην κοινωνία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν οι πληθυσμιακοί στόχοι, να αποσταλούν αιτήματα χορήγησης εμβολίων και να διευκρινιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που καλύφθηκαν προκειμένου να επαναληφθούν οι απαιτούμενες επαναληπτικές δόσεις μετά από δύο μήνες. “Ό,τι εμβόλιο λείπει και δεν το έχει κάνει ο έφηβος, το παραγγέλνουμε από το υπουργείο το οποίο μας έρχεται μέσως της περιφέρειας μετά από έναν μήνα για να του το χορηγήσουμε”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Ταξίδης, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία.
“Τη γραφειοκρατία την έχουμε παρακάμψει εντελώς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς οι οποίοι παρουσιάζονται με το βιβλιάριο κάνουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωση. Δεν το ψάχνουμε πάρα πολύ. Στο φινάλε, φαίνεται αν ο άνθρωπος μπορεί ή δεν μπορεί να πληρώσει το εμβόλιο”, προσθέτει.
“Προφανώς, δεν υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι”
Ωστόσο, σημειώνει ότι παρά τη συνεχή ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος από τις αρχές Δεκεμβρίου, στο νησί της Σύρου έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα μόνο 15 παιδιά, όλων των ηλικιών. “Προφανώς δεν υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι, γιατί και ο παιδίατρος με τον οποίο είμαστε σε συνεργασία μας στέλνει όποιο περιστατικό δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος” τονίζει, καθιστώντας γνωστό ότι γίνεται χορήγηση τόσο φθηνών, όσο και πιο ακριβών εμβολίων, τα οποία για αρκετές ομάδες πολιτών πλέον είναι “απαγορευτικά”.
“Υπάρχουν κάποια που στοιχίζουν 12 ευρώ και άλλα που κοστίζουν 70 ευρώ” επισημαίνει, εξηγώντας ότι δε λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνων που εμφανίζονται για δωρεάν εμβολιασμό χωρίς να ιδιαίτερη ανάγκη, συγκριτικά με άλλους επισκέπτες. “ Έχουν έρθει και περιπτώσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να μην μπουν σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά κλείσαμε τα μάτια και τους βάλαμε και αυτούς. Δηλαδή κάποιοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν, εις βάρος κάποιων άλλων” υπογραμμίζει. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την ημερομηνία λήξης του προγράμματος. “Δεν είναι μια μπόμπα που ξεκίνησε και θα σκάσει. Οι πληροφορίες λένε ότι θα συνεχιστεί” επισημαίνει. Ως εκ τούτου, μέχρι την έκδοση νέας εγκυκλίου από το υπουργείο Υγείας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την υγειονομική μονάδα του τόπου τους για να τους παρασχεθεί το εμβόλιο.
Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα εμβολίων, ο κ. Ταξίδης ότι δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα κάποια έλλειψη. “Ό,τι μας ζήτησαν, το έχουν πάρει” δηλώνει, συμπληρώνοντας ότι η μεγαλύτερη παραγγελία έχει προέλθει για την ώρα από τη Σαντορίνη. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι από την πρώτη ημέρα κοινοποίησης του προγράμματος, η ανταπόκριση των υπόλοιπων νησιών ήταν άμεση. “Κινήθηκαν όλα αρκετά γρήγορα. Βέβαια, σε κάποια μικρά νησάκια που δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας ή συνάδελφος για να το τρέξει, σίγουρα θα βρούμε παραπονεμένους και ανεμβολίαστους. Αυτοί όμως μπορούν να πάνε κάποια στιγμή σε ένα κέντρο υγείας και να τακτοποιηθούν, ή ο γιατρός τους να μπει στον κόπο να μας παραγγείλει τα φάρμακα” σημειώνει.
“Υπάρχουν γονείς που λένε “όχι” στον εμβολιασμό”
Επιπλέον, ο κ. Ταξίδης καθιστά γνωστό ότι δεν είναι λίγοι οι γονείς οι οποίοι είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό των παιδιών τους. “Υπάρχουν ορισμένοι, που έχουν πειστεί ότι δεν πρέπει τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. Κάθε χρόνο, αναλαμβάνω τον αντιφυματικό εμβολιασμό στις Κυκλάδες και αντιμετωπίζω συχνά ανάλογα περιστατικά, αλλά ούτε μπορώ να παρέμβω, ούτε να το κάνω με το ζόρι” αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στο γονέα.
“Προσωπικά, φωνάζω το γονέα, μιλάω μαζί του και προσπαθώ να του δώσω να καταλάβει ότι είναι κάτι που γίνεται δωρεάν. Ότι χάνω χρόνο μαζί του να του μιλήσω για το παιδί του, χωρίς να έχω ο ίδιος κέρδος” δηλώνει, εκτιμώντας ότι η άρνηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και την έλλειψη σωστής ενημέρωσης των γονέων, οι οποίοι στρέφονται προς άλλες μεθόδους. “Κάποιοι προτιμούν την ομοιοπαθητική, το οποίο είναι εντελώς άτοπο, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι με τη χορήγηση του εμβολίου, βάζουμε κάτι άλλο στο παιδί του” προσθέτει, εξηγώντας ότι μεγαλύτερο πρόβλημα πηγάζει από τους ομογενείς γονείς οι οποίοι εκφράζουν ενδοιασμό και φόβο, εν αντιθέσει με τα παιδιά μεταναστών τα οποία εμβολιάζονται κανονικά.
“Στα δύο χρόνια που ασχολούμαι με το αντικείμενο, έχω κάνει 1600 εμβολιασμό και πρόβλημα έχω αντιμετωπίσει μόνο με Έλληνες” υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να ενημερωθούν μέσα από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νησιού τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αποκατάσταση και απαντήσεις επί του θέματος
17 Οκτ. 2013 - 6:00 - Παίζει δυνατά
16 Οκτ. 2013 - 6:00 - Φωνή απόγνωσης
8 Οκτ. 2013 - 6:00 - "Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο"
8 Οκτ. 2013 - 6:00 - Ξαφνικός θάνατος
4 Οκτ. 2013 - 6:00