Μπαλώνει "τρύπες" του συστήματος
- Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2013 - 09:46
Τα ταξίδια του στα νησιά της άγονης γραμμής, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες στους ξεχασμένους από το κράτος νησιώτες, ξεκίνησε ο “πλωτό νοσοκομείο” του Πολεμικού Ναυτικού “Προμηθεύς”.
Το “Προμηθεύς” μετά από πολλές στάσεις, αγκυροβόλησε και στη Σχοινούσα, όπου το επιστημονική προσωπικό το οποίο επιβαίνει σε αυτό εξέτασε 40 κατοίκους του νησιού.
Στη Σχοινούσα βρέθηκε και η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, η οποία μάλιστα, προφανώς για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, επισκέφθηκε το περιφερειακό ιατρείο της Σχοινούσας.
“Ψίχουλα” υγειονομικής περίθαλψης εκεί όπου δε φθάνει το κράτος, μέσω πλωτής αποστολής, δηλαδή.
Φθάνει αυτό;
Την εξέλιξη του αναβαθμισμένου Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής στη Σχοινούσα παρακολούθησε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέφθηκε το περιφερειακό ιατρείο του νησιού, όπου η διακλαδική ομάδα ιατρών των Ενόπλων Δυνάμεων που επιβαίνει στο πλοίο «Προμηθεύς, εξέταζε ασθενείς κατοίκους του νησιού.
Συνολικά στη Σχοινούσα εξετάστηκαν σήμερα 40 πολίτες.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποστολή, έχει επισκεφθεί τη Γαύδο, την Ανάφη, την Αμοργό, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, με επόμενους σταθμούς την Ηρακλειά, το Αγαθονήσι, την Ίο και τη Σίκινο σε μια προσπάθεια του υπουργείου για “υγεία για όλους”.
Περιχαρής η κ. Γεννηματά σε δηλώσεις της σημείωσε ότι “το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής ξεκίνησε σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια και τις τοπικές αρχές, σε πιλοτική βάση. Έχουμε όμως τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να το λειτουργήσουμε σε τακτά διαστήματα. Εκμεταλλευόμαστε, αξιοποιούμε, κάθε δυνατότητα που έχει το πλοίο «Προμηθέας» και παρακολουθούμε το πρόγραμμα του, μιας και είχε αποστολή στην περιοχή. Αξιοποιήσαμε αυτή τη δυνατότητα για να προσφέρουμε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους των μικρών νησιών”.
Προσπάθεια προσέγγισης των πολιτών
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε μία προσπάθεια προσέγγισης των πολιτών, αλλά και αναστροφής του κλίματος απομόνωσης που υπάρχει στα μικρά νησιά, σημείωσε ότι “θέλουμε να δείξουμε έμπρακτα στους κατοίκους των νησιών ότι δεν είναι μόνοι, στεκόμαστε πλάι σε αυτούς του ανθρώπους, δεν πρέπει να απομονωθούν λόγω της κρίσης και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αξιωματικούς και των τριών όπλων, γιατί με την παρουσία τους, τον επαγγελματισμό τους και την αμεσότητα τους, κατάφεραν να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα και να δείξουν το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων”.
Τελευταίοι και κατά ιδρωμένοι
Την ώρα που ένα πιστοποιημένο “πλωτό νοσοκομείο” του Πολεμικού Ναυτικού προσφέρει τις υπηρεσίες του στους νησιώτες, η γείτονα χώρα Τουρκία, βρίσκεται δύο βήματα πιο μπροστά από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ναυπηγήσει πλωτά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τουρκία πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για το σχέδιο των νοσοκομείων πόλεων με στόχο να γίνει εντός 10ετίας το πιο σημαντικό κέντρο υγείας. Στο πλαίσιο του σχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, μεταξύ των οποίων θα κατασκευαστούν πλωτά νοσοκομεία.
Αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει , μέχρι το 2017 την κατασκευή 15 νοσοκομείων πόλεων, σε 14 πόλεις, διάφορες εξελίξεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για την υγεία, η σύσταση ελεύθερων περιοχών υγείας, η αύξηση των εγκαταστάσεων που θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας μέσω τουρισμού, η ανανέωση των νοσοκομείων για άτομα με ειδικές ανάγκες και η κατασκευή 2 πλωτών νοσοκομείων,.
Οι ελεύθερες περιοχές υγείας που σχεδιάζονται να γίνουν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές θα είναι για ασθενείς από διάφορες χώρες. Από τις περιοχές αυτές θα επωφελούνται, κατά το 85% ξένοι και κατά το 15% Τούρκοι πολίτες. Στις εγκαταστάσεις που θα γίνουν σε περιοχές κοντά στα διεθνή αεροδρόμια θα προσφέρουν υπηρεσίες στους ξένους ασθενείς, ξένοι γιατροί και ξένες νοσηλεύτριες.
Σημειώνεται ότι στην Τουρκία, κατά το περασμένο έτος, ήρθαν 180.000 ασθενείς στο πλαίσιο του τουρισμού ασθενών. Προβλέπεται ο αριθμός αυτός να φθάσει, το 2017, τις 300.000.
Όταν οι άλλοι σχεδιάζουν
Όταν οι άλλες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, σχεδιάζουν για να πάνε λίγο πιο μπροστά έναν βασικό τομέα σαν την υγεία, προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, η Ελλάδα ψάχνει απεγνωσμένα πως θα μπαλώσει τις τρύπες του συστήματος.
Οι επισκέψεις του “πλωτού νοσοκομείου” στα μικρά νησιά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τοποθετηθεί στα αρνητικά, αλλά και ούτε να τη δει κάποιος με σκεπτικισμό.
Απλά όταν το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, όταν οι κάτοικοι, ιδιαίτερα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους την αδιαφορία του κράτους, δεν μπορείς να αποδέχεσαι με ελαφρά την καρδία, μία τέτοια κίνηση, η οποία ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα κρατήσει για λίγο.
Η επίσκεψη έγινε στη Σχοινούσα. Οι 40 αυτοί κάτοικοι εξετάστηκαν. Μετά τι; Αύριο τι; Αυτοί οι κάτοικοι θα μείνουν αβοήθητοι για τις υπόλοιπες 364 ημέρες. Χωρίς ιατρική στήριξη.
Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με το “πλωτό νοσοκομείο” “Προμηθεύς” είναι μια κίνηση προκειμένου να μπαλώσει ένα “τρύπιο” σύστημα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υγεία: Οι περιφέρειες με τους περισσότερους γιατρούς
19 Δεκ. 2024 - 18:56 - Υγεία: Ο ένας στους δέκα δεν πάει στον γιατρό λόγω κόστους
17 Δεκ. 2024 - 9:34 - Μούχλα: Πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνισή της στο σπίτι; Τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία
25 Νοε. 2024 - 19:53 - Το «θαυματουργό» συμπλήρωμα που αποτελεί την τελευταία τάση ευεξίας
21 Νοε. 2024 - 20:01 - Αδυνάτισμα: Το Νο1 θρεπτικό συστατικό που θα πρέπει να τρώμε περισσότερο
16 Νοε. 2024 - 13:38