"Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο"
- Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Την τραγική κατάσταση που βιώνει ο τομέας της υγείας σε όλη τη χώρα, μετέφερε στη συνάντηση με το νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου Σύρου, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός.
Ο κ. Μανιός και ο ίδιος γιατρός, εξήγησε επιγραμματικά τις αλλαγές που επέφεραν οι μνημονιακές “επιταγές” της Τρόικας, οι οποίες ισοπεδώνουν τον κοινωνικό ιστό, ανοίγοντας της “κερκόπορτες” του ιδιωτικού τομέα.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για τον συγκεκριμένο τομέα, ενώ γνωστοποίηση και ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού όπως είπε, επέρχεται κλείσιμο όλων των καταστημάτων του ΙΚΑ.
Στη συνάντηση τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει η αντίσταση της κοινωνίας, η οποία θα είναι αυτή που θα υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία.
“Θα προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε”
Ο βουλευτής των Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος ανοίγοντας τη συνάντηση αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία αντίσταση από την κοινωνία, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη βουλή.
“Είναι υποχρέωσή μας να έχουμε επαφή μαζί σας και να μεταφέρουμε τα προβλήματά σας στη βουλή. Έχουμε καταθέσει τρεις επερωτήσεις για το νοσοκομείο της Σύρου, ενώ δεκάδες είναι οι αναφορές μας για τις υπόλοιπες μονάδες των Κυκλάδων. Θέσαμε τους προβληματισμούς σας που έχουν να κάνουν με τη μισθολογία σας, αλλά και με το θέμα του οργανισμού. Πρέπει να πω όμως ότι είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνώντων η κατάρρευση της υγείας. Οι κοινωνικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται καθημερινά”, σημείωσε, ενώ υποσχέθηκε ότι θα θέσει στη βουλή και το θέμα της μείωσης του προϋπολογισμού για το 2014.
“Ξεχάστε το ΙΚΑ που γνωρίζουμε”
Και από την πλευρά του ο κ. Μανιός έκανε λόγο για μία καταστροφή που σαρώνει όλες τις δομές, ενώ στη συνέχεια έκανε ο μίλησε για ένα οργανωμένο σχέδιο που έχει μπει σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια.
“Σε όλες τις δομές επέρχεται μία καταστροφή. Η υγεία υποβαθμίζεται μέσω της υποχρηματοδότησης. Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Δυσφήμιση-υποβάθμιση-κλείσιμο. Πλέον θα επικρατήσει το ιδιωτικό σύστημα υγείας”, επισήμανε, ενώ στη συνέχεια πέταξε μία βόμβα “μεγατόνων”, η οποία αποκρύπτεται, όπως είπε, επιμελώς.
Συγκεκριμένα, είπε ο υπουργός Υγείας μεθοδεύει αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, μέσω των οποίων θα καταργηθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη που προσφέρει το ΙΚΑ. “Ξεχάστε το ΙΚΑ όπως το ξέραμε. Θα παραμείνει μόνο για συντάξεις, αφού έχει τεθεί στόχος ο ΕΟΠΥΥ να “αγοράζει” τις υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες γιατρούς, από τις εταιρίες υγείας που θα δημιουργηθούν. Ο ΕΟΠΥΥ από πάροχος υπηρεσιών υγείας, θα αγοράζει μέσω διαγωνισμών από ιδιώτες. Εκτός του ότι θα μείνουμε χωρίς πρωτοβάθμια υγεία, θα απολυθούν και χιλιάδες εργαζόμενοι, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό”, δήλωσε ο κ. Μανιός.Το συγκεκριμένο θέμα μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει πάρει δημοσιότητα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσει από τη βουλή νύχτα, για να πιάσει στον ύπνο τα εκατομμύρια των πολιτών.
Το σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ
Σχέδιο - πρόταση το οποίο αποτελεί σχεδόν αντιγραφή του σχεδίου νόμου που είχε καταθέσει χωρίς να προλάβει να ψηφιστεί από τη βουλή, παρέδωσε στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης.
Το σχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου, αυτόνομου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά την απλή μετακίνηση των μονάδων Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο ΕΣΥ και τη μετατροπή των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας σε υδροκέφαλο τέρας, καθώς, σύμφωνα με το σχέδιο Σουλιώτη, οι επτά ΥΠΕ της χώρας αναλαμβάνουν την ευθύνη και την εποπτεία για το σύνολο των μονάδων της "πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας", την οποία περιγράφει το σχέδιο.
Επίσης, η Επιτροπή Σουλιώτη υπογραμμίζει την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των πόρων που διατίθενται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, καθώς, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμά ότι οι ανάγκες των πολιτών έχουν υποεκτιμηθεί.
Το σχέδιο Σουλιώτη προτείνει μεταξύ άλλων δέκα συγκεκριμένους άξονες δράσης και αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ:
- Εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
- Οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού προτείνεται να αμείβονται στη βάση ενός σύνθετου συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει:α) κατά κεφαλήν αμοιβή (capitation) και -επιπλέον- β) αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων και στη βάση της διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων, την υποστήριξη δράσεων πρόληψης κ.λπ. Για τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων φροντίδων (αντίστροφη σχέση).
- Τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα υπαχθούν όλες οι δημόσιες δομές (πολυϊατρεία ΙΚΑ, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία), την εποπτεία των οποίων θα αναλάβουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
- Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, προτείνεται η σταδιακή σύγκλιση του πλαισίου συνεργασίας των γιατρών με το νέο σύστημα με την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν στο νέο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Σε επίπεδο ΥΠΕ οργανώνεται η 24ωρη λειτουργία των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, καθώς και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας για προγραμματισμένες επισκέψεις. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τους διαθέσιμους πόρους.
- Το Δημόσιο θα πρέπει να καθορίσει μια βασική δέσμη υπηρεσιών με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας, τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και την υλοποίηση εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου.
- Για τους ιδιώτες γιατρούς παρέχεται η δυνατότητα για σύναψη και νέων συμβάσεων τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού σε επίπεδο ΥΠΕ, αλλά σε καθεστώς σφαιρικών και περιφερειακών προϋπολογισμών. Δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό τους, αλλά δεσμεύσεις ως προς το παραγόμενο έργο, σύμφωνα με τις ανάγκες, και διαδικασία αξιολόγησης.
- Προτείνεται η θέσπιση στόχων ποιότητας για όλες τις δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, και η σύνδεσή τους τόσο με την αποζημίωση όσο και με τη δυνατότητα περαιτέρω παροχής υπηρεσιών υπό δημόσια κάλυψη.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, αφού ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υγείας και τα οποία είναι ακριβώς ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας, αναφέρθηκε και στο τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα του δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσει.
Όπως είπε, θα συσταθεί από την αρχή το σύστημα υγείας, το οποίο θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού και της επικράτειας. Θα περιλαμβάνει το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας (ΕΣΥ, ΙΚΑ, δομές υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.). Θα χρηματοδοτείται ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Θα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας, ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ο κ. Μανιός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει κίνητρα, μισθολογικά και κινητικά, σε γιατρούς και νοσηλευτές που θα καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες των νησιών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αποκατάσταση και απαντήσεις επί του θέματος
17 Οκτ. 2013 - 6:00 - Παίζει δυνατά
16 Οκτ. 2013 - 6:00 - Φωνή απόγνωσης
8 Οκτ. 2013 - 6:00 - Ξαφνικός θάνατος
4 Οκτ. 2013 - 6:00 - Ακέφαλη η υγειονομική μονάδα
20 Ιουν. 2013 - 6:00