Ο Παναγιώτης Ευθυβουλίδης το επικρατέστερο όνομα για να αναλάβει τη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο Σύρου

Παίζει δυνατά

Δηλώνει διατεθειμένος να αναλάβει ένα δύσκολο πόστο, αλλά και ένα δύσκολο έργο που έχει να κάνει με την υγεία στις Κυκλάδες.

Ο λόγος για για τον Παναγιώτη Ευθυβουλίδη, πρώην πρόεδρος της Α' ΠΕΣΥΠ Νοτίου Αιγαίου, είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε το χώρο των υγειονομικών μονάδων των νησιών.

Ο κ. Ευθυβουλίδης με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, γνωστοποιεί ότι δέχθηκε τις παραινέσεις, ιδιαίτερα του ιατρικού κλάδου, να αναλάβει τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, κάτι που έχει γνωστοποιηθεί και στο υπουργείο Υγείας.

Ο πρώην Δυπεάρχης, αναφέρεται στα προβλήματα της υγείας, ενώ κάνει και ειδική αναφορά και στο θέμα του “κουτσουρεμένου” προϋπολογισμού δείχνοντας ως υπεύθυνο τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Τσιργή.

Προτάθηκε από φορείς και ιατρικό κλάδο

Ο Παναγιώτης Ευθυβουλίδης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του ΠΕΣΥΠ Νοτίου Αιγαίου το 2004 και υπηρέτησε το νησιωτικό σύστημα υγείας έως τη διάλυση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας και τη μεταφορά του στον Πειραιά με την επωνυμία 2 ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.

Ο ίδιος άνθρωπος φαίνεται ότι θα επανέλθει στο σύστημα των Κυκλάδων αναλαμβάνοντας τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου. Ο κ. Ευθυβουλίδης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, προτάθηκε για τη συγκεκριμένη θέση, από ανθρώπους που υπηρετούν το σύστημα υγείας, δηλαδή από τον ιατρικό κλάδο, αλλά και από άλλους φορείς. “Εγώ είχα κάνει αίτηση για τη θέση του διοικητή στην πρώτη υγειονομική περιφέρεια της Αθήνας. Κάποια στιγμή άνθρωποι από τις Κυκλάδες, από τον ιατρικό χώρο και από άλλους φορείς, μου έκαναν την πρόταση να κατέβω στις Κυκλάδες. Δέχθηκα να βοηθήσω το συγκεκριμένο χώρο σε μια δύσκολη στιγμή και αυτή η πρόταση μεταφέρθηκε και στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Υγείας. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ο υπουργός αποδέχθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση και έκτοτε περιμένουμε τις εξελίξεις, οι οποίες βάση της ταχύτητας για την οποία μιλούσαν από το υπουργείο, είναι αργές αυτή τη στιγμή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση που πιστεύει ότι οφείλεται η καθυστέρηση για την εγκατάσταση διοικητή στο νοσοκομείο Σύρου, με το δεδομένο ότι έχουν περάσει 8 μήνες από την παραίτηση του Δημήτρη Τσιργή, ο κ. Ευθυβουλίδης υποστήριξε ότι πρώτον φταίει και ο ανασχηματισμός που έγινε στην κυβέρνηση και η αλλαγή του υπουργού Υγείας. “Από πλευράς υπουργείου πιστεύω ότι πέρα από την τακτική καθυστέρηση που έφερε η διαδικασία του ανασχηματισμού, η ηγεσία του εργάζεται προσεκτικά για το θέμα των Κυκλάδων. Η δική μου άποψη είναι ότι δε θέλει να κάνει το λάθος του παρελθόντος. Αν μετά από τα λάθη που έγιναν στις Κυκλάδες και συνεχιστεί αυτό και με την επιλογή του διοικητή, πιστεύω ότι θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Εγώ πιστεύω ότι καθυστερεί για να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο”.

“Είναι δύσκολος ο νησιωτικός χώρος”

Ο πρώην Δυπεάρχης πιστεύει ακράδαντα ότι ο λόγος που υπάρχει απροθυμία στελεχών να αναλάβουν τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου, οφείλεται στα προβλήματα που έχει ο συγκεκριμένος πολυνησιακός νομός. “Δύο είναι οι λόγοι που πιστεύω ότι δημιουργούν το πρόβλημα. Καταρχάς για να κατέβεις στις Κυκλάδες, πρέπει να ξέρεις άψογα το χώρο, διότι ο χρόνος που σου δίνεται για να εγκλιματιστείς είναι πολύ μικρός. Δεν έχεις το περιθώριο λάθους. Πρέπει να γνωρίζεις τις κινήσεις που θα κάνεις και να ενεργείς γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο να λες ότι με τις τωρινές συνθήκες, με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μπορώ να διοικήσω από τη Σύρο 24 νησιά και είναι διαφορετικά να πεις ότι μπορώ να διοικήσω ένα νοσοκομείο στο κέντρο. Για αυτό βλέπουμε ότι λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κατέβουν στις Κυκλάδες”, υποστήριξε.

“Την περίοδο 2010-2011 έγιναν τα “κουτσουρέματα” των προϋπολογισμών”

Στην επισήμανση τι εννοεί όταν λέει για τα λάθη του παρελθόντος και ειδικά για το θέμα του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Σύρου, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Ευθυβουλίδης έδειξε ως υπεύθυνο τον πρώην διοικητή, Δημήτρη Τσιργή.

“Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Θα γυρίσω πίσω στην περίοδο 2010-2011 όπου εκεί έγιναν τα ανορθόδοξα “κουτσουρέματα” των προϋπολογισμών και θα πω κάτι πολύ απλό για να το καταλάβουν όλοι. Εκείνη λοιπόν την εποχή βρέθηκαν καλοθελητές οι οποίοι από την στιγμή που είχαν μία εντολή από την Τρόικα, έκοψαν οριζόντια τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων όλης της χώρας, χωρίς όμως να κοιτάξουν ότι το νοσοκομείο της Σύρου δεν έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο της Θήβας. Και εκεί είναι το μεγάλο λάθος. Η νησιωτική πολιτική έπρεπε να τύχει μικρότερης περικοπής από τα υπόλοιπα νοσοκομεία”.

Στην ερώτηση ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την τεράστια μείωση των προϋπολογισμών, ο κ. Ευθυβουλίδης απάντησε: “Μιλάω ξεκάθαρα για το 2010 και 2011 όπου ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος δεν διευθέτησε ορθά τα θέματα υγείας των Κυκλάδων. Όμως και ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Σύρου για να κάνει το καλό παιδί, δεν εξήγησε στον κ. Λοβέρδο τι εστί πολυνησιακός νομός και ότι οι Κυκλάδες θέλουν μία ιδιαίτερη μεταχείριση. Κάτι δεν έγινε σωστά τότε και πρέπει να τονίσω ότι όταν ένας προϋπολογισμός είναι ελλιπής δε φαίνεται μόνο από τις ελλείψεις που υπήρχαν. Αυτή τη στιγμή από 90 αγροτικούς γιατρούς έχεις 30 στις Κυκλάδες. Με τον περσινό προϋπολογισμό την έβγαλες καλά με τους 30 αγροτικούς. Αν όμως ξαφνικά σου έρθουν και οι υπόλοιποι 60, τι θα κάνεις; Η εκτίμησή μου είναι, ότι ο τωρινός υπουργός, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, έχει καταλάβει ότι πρέπει να βοηθήσει και ως την αύξηση του προϋπολογισμού και για μια ταχύτερη χρηματοδότηση προς το νοσοκομείο”, σημείωσε ο κ. Ευθυβουλίδης.