Παναγιώτης Ευθυβουλίδης και Δημήτρη Τσιργής επί του προϋπολογισμού

Αποκατάσταση και απαντήσεις επί του θέματος

Σε αποκατάσταση των δηλώσεών του που έφερε ως υπεύθυνο τον πρώην Διοικητή του νοσοκομείου Σύρου για τη μείωση του προϋπολογισμού, πέρασε χθες ο πρώην Δυπεάρχης, Παναγιώτης Ευθυβουλίδης.

Ο κ. Ευθυβουλίδης με νεότερη ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι “εκ παραδρομής αναφέρθηκε το όνομα του Δημήτρη Τσιργή. Στην απάντησή μου αναφερόμουν στο διοικητή που διετέλεσε την περίοδο 2010-2011 και σαφώς τότε δεν ήταν στη θέση αυτή ο κ. Τσιργής”.

Όμως δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο Δημήτρης Τσιργής, ο οποίος παραθέτει και στοιχεία επί του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι είναι πρέπει να σταματήσει η συγκεκριμένη παραφιλολογία που ασκείται από πολλούς, για τις ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο.

“Δεν θα αναλάβω την ευθύνη αυτών που σχεδιάζουν και εκτελούν τις πολιτικές εξόντωσης”

Η απάντηση του Δημήτρη Τσιργή, πρώην διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, έχει ως εξής:

“Σε απάντηση των δηλώσεων του κ. Παναγιώτη Ευθυβουλίδη, στο άρθρο «Παίζει Δυνατά» του χθεσινού φύλλο της εφημερίδας σας της 16ης Οκτωβρίου, παρακαλώ να δημοσιεύσετε αυτούσια την πιο κάτω δήλωση. Στο περιεχόμενο του ανωτέρω άρθρου – συνέντευξης, ο κ. Παναγιώτης Ευθυβουλίδης φέρεται να δήλωσε ότι υπεύθυνος για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του Γεν. Νοσοκομείου Σύρου είναι ο πρώην Διοικητής του. Με τον Παναγιώτη Ευθυβουλίδη έχουμε συνεργαστεί στην πρώην Α΄ΔΥΠΕ Ν. Αιγαίου και γνωριζόμαστε πολύ καλά. Θεωρώ ατυχές (στην καλύτερη των περιπτώσεων) το σχόλιο του περί «καλών παιδιών του Λοβέρδου» που δηλώνουν υποταγή ή «περί μη υπεράσπισης του υγειονομικού νησιωτικού συστήματος» και ξεκινώ μ΄ αυτό τον ήπιο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα ρητώς κατηγορηματικό, για να διαψεύσω αυτούς τους προσωπικούς ισχυρισμούς του.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, που τον τελευταίο καιρό διατυπώνονται όχι μόνο από υποψηφίους διοικητές αλλά και από ανακηρυσσόμενους υπερασπιστές του υγειονομικού συστήματος σε στρογγυλά τραπέζια κομματικών μαζώξεων ή και σε πηγαδάκια, στο βωμό της προσωπικής προβολής, σκοπό μόνο έχουν να πλήξουν την υπόληψη ανθρώπων που μάχονται για το υγειονομικό σύστημα στις Κυκλάδες. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για την υπεράσπιση του υγειονομικού συστήματος των Κυκλάδων, επί των ημερών και της δικής μου θητείας, ως Διοικητή αλλά και των συνεργατών-εργαζομένων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ, είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κίνητρα και τη συνέπειά μας. Μέσο στο Υπουργείο δεν είχαμε και δεν βάλαμε ποτέ. Δεν πιστεύουμε σ΄ αυτό. Διεκδικήσαμε και υπερασπιστήκαμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα”.

“Οι προϋπολογισμοί αποστέλλονται για τις τελικές εγκρίσεις με αποφάσεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και όχι με την έγκριση των Διοικητών. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, παραθέτω τους αριθμούς που εντέλει επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο (περί μειώσεων) για τη διετία 2011-12 που συνέπεσε με μέρος και της δικής μου θητείας και στην οποία αναφέρεται ο Παναγιώτης Ευθυβουλίδης”.

Όπως αναφέρει, το 2011 ο προϋπολογισμός του ΓΝ Σύρου στις βασικές κατηγορίες δαπανών (φαρμακευτικό, υγειονομικό κτλ) ήταν στα 5,5 εκατ. Το 2012 ανήλθε σε 7.170.491.06 ευρώ και με την τελική τροποποίησή του στα 12.973.732 ευρώ. Τα έσοδα του Νοσοκομείου ανήλθαν σε 5.903.690,97 €ευρώ και τα έξοδα σε 6.583.398,76. “Υπήρχαν επίσης βεβαιωθείσες απαιτήσεις ποσού των 6.859.446 εκατ. του ΕΟΠΥΥ που δεν καταβλήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου θα είχε ένα πλεόνασμα της τάξης άνω των 2,7 εκατομμυρίων € (με την αφαίρεση των κρατικών επιχορηγήσεων), αν ο ΕΟΠΥΥ δεν δήλωνε αδυναμία πληρωμών”, σημειώνει ο κ. Τσιργής.

Για το έτος 2013, υποστηρίζει ο πρώην διοικητής, βάσει δεσμεύσεων μνημονίου, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αρχικά οριζόντια μείωση κατά 30% στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων της Επικράτειας. Υπενθυμίζει δε, ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΓΝ Σύρου και ΓΝ-ΚΥ Νάξου προέβησαν τότε, με ομόφωνη απόφασή τους, σε δήλωση διαμαρτυρίας ως προς την άνιση μεταχείριση της κατανομής των πόρων για τα νησιωτικά διαμερίσματα, θέτοντας στη διάθεση του υπουργού τις παραιτήσεις τους. “Τελικώς κατ΄ εξαίρεση για το Νοσοκομείο μας, η περικοπή περιορίστηκε αρχικά στο 15% με τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των ΓΝ Σύρου και Νάξου να ανέρχεται έως σήμερα στα 12.127.973 € (χωρίς έως και αυτή τη στιγμή τη νέα τροποποίησή του). Τον Μάρτη του ‘13 είχα τονίσει - κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της παραίτησής μου - ότι «φεύγω» γιατί δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα σύστημα που παραβιάζει πλέον τα διεθνώς τεκμηριωμένα όρια ασφάλειας για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις οριζόντιες περικοπές στους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους των Υγειονομικών Μονάδων των Κυκλάδων. Τρεις μήνες μετά την παραίτησή μου, το υπουργείο προχώρησε στην ανακοίνωση de facto νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων κλειδώνοντας όρια για την επόμενη πενταετία.

Τη λογική λοιπόν των κατασκευασμένων εξιλαστήριων θυμάτων, ως αντισταθμιστική ισορροπία στις στρεβλώσεις του συστήματος δεν μπορώ να τη δεχθώ. Δεν θα αναλάβω την ευθύνη αυτών που σχεδιάζουν και εκτελούν τις πολιτικές εξόντωσης του υγειονομικού δημόσιου συστήματος. Όχι λοιπόν στο μέτρο που δεν μου αναλογεί. Όχι για άλλη μια φορά στην κατασκευή «αποδιοπομπαίων τράγων» και στα παλιομοδίτικα επιχειρήματα της παράδοσης «καμένης γης». Όχι στις απλοϊκές και μη τεκμηριωμένες τοποθετήσεις «ειδικών», που προχωρούν εμμέσως πλην σαφώς στη διατύπωση κατηγοριών εναντίον τρίτων προσώπων. Θέλω να πιστεύω ότι ο Παναγιώτης Ευθυβουλίδης δεν ανέφερε σκόπιμα εις βάρος μου ότι ανέφερε. Ελπίζω, είτε να έχει παραπλανηθεί, είτε να μην είχε την κατάλληλη ενημέρωση. Ίσως και εκ παραδρομής να προέβη στις δηλώσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζοντας ομολογουμένως την έκπληξή μου για τις δηλώσεις αυτές, αναμένω από εκείνον τις νέες ξεκάθαρες τοποθετήσεις του.

Και για να τελειώνουμε με αυτό, βρίσκομαι πάντα στη διάθεση των ΜΜΕ για μια ανοιχτού τύπου συζήτηση για τα θέματα της υγείας στον τόπο μας ή ακόμη και για το τι ακριβώς έγινε κατά το διάστημα της δικής μου θητείας (αν αυτό ενδιαφέρει) με όσους επιθυμούν να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Γιατί τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας, είναι αυτή την ώρα, αυτά που απασχολούν όλους μας και όχι οι άκαρπες προσωπικές αντιπαραθέσεις”, καταλήγει ο κ. Τσιργής.

 

Διαβάστε ακόμα