Συμμετοχή του Π. Κροντηρά στην Επιτροπή Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων

Τρεις τροπολογίες για τα νησιά

Αισιόδοξος δήλωσε μετά από τη συζήτηση για τα αιτήματα που “βοηθούν το νησιώτικο χώρο”

Θετικά είναι τα μηνύματα που μετέφερε ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς για την Υγεία στις Κυκλάδες, μετά από τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.

Ο κ. Κροντηράς υπήρξε ο μοναδικός δήμαρχος από το νομό Κυκλάδων που μετείχε στη συνάντηση με τους αρμόδιους και τον βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινό, στο πλαίσιο της οποίας πρόβαλλε τα μείζονος σημασίας προβλήματα για τον ευαίσθητο και μετέωρο χώρο της Υγείας, δηλώνοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία στην “Κοινή Γνώμη” ότι έγιναν δεκτές τρεις προσθήκες σε τρεις τροπολογίες που έχουν άμεση σχέση με το νησιώτικο χώρο και την κάλυψη κενών θέσεων.

Υποστελέχωση το βασικό πρόβλημα

Αρχικά ο Παναγιώτης Κροντηράς σημείωσε ότι, “Μας δόθηκε ο χρόνος να αναπτύξουμε τα προβλήματα που όντως υπάρχουν στα νησιά και αφορούν κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωση” θέμα για το οποίο τόνισε ότι “είναι απόρροια της γενικότερης κατάστασης στο χώρο της Υγείας, με τις περικοπές και τους ιατρούς που δε υπάρχουν”. Ο κ. Κροντηράς εξήγησε ότι “ειπώθηκε πως εκείνη την ημέρα κατατέθηκαν έξι τροπολογίες” εκ των οποίων “οι τρεις ήταν για το νησιώτικο χώρο”, γεγονός που αξιολόγησε “ιδιαίτερα θετικό” αφού υπογράμμισε ότι “μάλλον θα δοθεί λύση στο ζήτημα των κενών θέσεων, που προκηρύσσονται αλλά κανείς δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον”.

Απαραίτητοι αγροτικοί ιατροί

Πρώτο θέμα που έθιξε ο κ. Κροντηράς στην τοποθέτησή του, ήταν “η επαναφορά του υποχρεωτικού χαρακτήρα της ύπαρξης αγροτικών ιατρών”. Ο κ. Κροντηράς, δήλωσε πως “παρά την αντίδραση που υπήρξε από πλευράς Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών και κομμάτων της αντιπολίτευσης”, το αίτημα “έγινε δεκτό”, αφού ο ίδιος στη δευτερολογία του, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά. “Το ζητούμενο είναι να έχουμε ιατρούς και συγχρόνως να δοθούν κίνητρα σε εκείνους”, τόνισε κατηγορηματικά ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως “Είναι προς τιμήν των διαφωνούντων που τελικά κατανόησαν τις ανάγκες”.

Επικουρικοί και συμβάσεις με ιδιώτες

Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε προς έγκριση αφορούσε στους επικουρικούς ιατρούς, για τους οποίους πλέον όπως παρουσιάζεται στην τροπολογία “θα πρέπει εκτός από την αναφορά της ειδικότητάς τους, να προσδιορίζεται και το συγκεκριμένο αντικείμενο για το οποίο είναι απαραίτητοι.

Η τελευταία τροπολογία την οποία, ο κ Κροντηράς χαρακτήρισε “άκρως σημαντική” είναι η δυνατότητα του εκάστοτε Νοσοκομείου, “να μπορεί να προχωρά σε εξάμηνες συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς”. Όπως εξήγησε ο ίδιος, “αυτό σημαίνει ότι αν ένα Νοσοκομείο κρίνει ότι έχει έλλειψη από συγκεκριμένο ιατρό θα μπορεί να υπογράφει σύμβαση για έξι μήνες χωρίς να ανανεώνεται ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες”. Συμπλήρωσε δε, ότι “στην πρόταση διευκρινίζεται πως αν ωστόσο υπάρξει ιατρός για την πλήρωση της θέσης, αυτομάτως θα λύνεται η σύμβαση”. Σχετικά με την εν λόγω πρόταση, οι αντιδράσεις καταγράφηκαν έντονες, αλλά όπως εξηγεί ο δήμαρχος “πιστεύω ότι και αυτή τροπολογία θα εγκριθεί”.

Αίσθηση του Παναγιώτη Κροντηρά όπως ανέφερε τέλος, είναι πως “ίσως δοθεί λύση σε κάποια από τα προβλήματα” λέγοντας ωστόσο πως “πρέπει να κατανοήσουν όλοι την κατάσταση που βιώνουμε στον τομέα της Υγείας”.

Ετικέτες: