Νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων με την αλλαγή του υπολογισμού συμμετοχής του στα φάρμακα

«Φαρμάκι» το κόστος

Με την έναρξη της εβδομάδας ξεκίνησε και η εφαρμογή της απόφασης που ορίζει μεταβολές στον τρόπο που υπολογίζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα, επιβαρύνοντας τους εξολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ συνεχίζουν να αποτελούν βραχνά για την κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει το οικονομικό κενό αλλά καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες αυξημένες δαπάνες.

Αυτό οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων, με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, να αναφέρει ότι φέτος «Σε κάθε περίπτωση, ο εξορθολογισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με στόχο την οικονομική του εξυγίανση και την κάλυψη των αναγκών υγείας των ασφαλισμένων ευθύνης του, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, αποφασίστηκε η λήψη νέων μέτρων τα οποία επικεντρώνουν στον εξορθολογισμό των δαπανών νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής υφιστάμενων οφειλών και εξόφλησης υποχρεώσεων τρέχοντος και προηγούμενων ετών, τον συστηματικό έλεγχο των δικαιούχων συμβεβλημένων ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας και τη συγκράτηση της δαπάνης προμηθειών ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων.

Μεταξύ αυτών των αποφάσεων είναι και η επιβάρυνση που θα επωμίζονται πλέον οι ασφαλισμένοι όσον αφορά στην τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων, με την κυβέρνηση πέραν του περιορισμού των δαπανών, μέσω αυτού του μέτρου προωθεί τη χρήση των γενόσημων, καθιστώντας απαγορευτικό για τον μέσο πολίτη το πρωτότυπο φάρμακο.

Μία επιλογή που θα λειτουργήσει υπέρ των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, πλήττοντας όμως τον κλάδο των φαρμακοποιών καθώς θα επιφέρει μειώσεις στα ποσοστά κέρδους τους και ανοίγοντας νέα μέτωπα με τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, της αντιδράσεις της οποίας θα κληθούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσουν άμεσα.

Επιβάρυνση της συμμετοχής στα φάρμακα

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση στοχοποίησε και πάλι τους ασφαλισμένους, με την αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Η υπουργική απόφαση αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα πρωτότυπα φάρμακα, επιβαρύνοντας τους κατά 100% με τη διαφορά του πρωτότυπου φαρμάκου στη λιανική του τιμή από την ασφαλιστική τιμή, επωμίζοντας τους δηλαδή και το μισό ποσό που αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ, έναντι των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα που η επιβάρυνση ήταν 50-50 μεταξύ ασφαλισμένων και ΕΟΠΥΥ.

Από 5.275 είδη φαρμάκων, που έχουν καταγραφεί στα συνταγολόγια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρών και φαρμακοποιών, για τα οποία έχει δοθεί η ασφαλιστική τιμή, το 64% δηλαδή τα 3.385 από αυτά θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο, ενώ μόνο στο υπόλοιπο 36% των σκευασμάτων θα διατηρηθεί η κατά το ήμισυ η κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Οι τρόποι υπολογισμού της επιβάρυνσης αφορούν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες είναι: οι ασφαλισμένοι δεν θα επιβαρύνονται εάν επιλέγουν γενόσημο φάρμακο, θα αναλαμβάνει ολόκληρο το κόστους εάν επιλέγει πρωτότυπο φάρμακο και θα πληρώνει συμμετοχή 50% για σκευάσματα που δεν υπάρχουν γενόσημα του πρωτότυπου φαρμάκου.

Ιατρικές αντιδράσεις

Το νέο μέτρο ακολούθησαν οι καταγγελίες του ιατρικού κόσμου, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) να κάνει λόγο για δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων, επισημαίνοντας παράλληλα τα τεράστια προβλήματα και τη μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, που πρόκειται να δημιουργήσει αυτή η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα.

Ο ιατρικός σύλλογος αναφέρει ότι οδηγούμαστε σε ασθενείς πολλών ταχυτήτων σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν την διαφορά από τη τιμή αναφοράς και σε εκείνους που θα επιλέξουν το φάρμακο που αντέχει η τσέπη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης».

Υπογραμμίζεται δε ότι «κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία».

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρεται «Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», προσθέτοντας ότι «το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία».

Ετικέτες: