ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Πρώτα λειτούργημα, μετά επάγγελμα

Στα επαγγέλματα υγείας εναποθέτουν σήμερα τις ελπίδες τους πολλοί νέοι οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη λαίλαπα της ανεργίας, αναζητούν πλέον σπουδές που θα τους εξασφαλίσουν μία σίγουρη θέση στην αγορά εργασίας.

Αυτό αποδεικνύεται και από τη μεγάλη ζήτηση που είχαν φέτος τα τμήματα της νοσηλευτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία οδήγησε στην εντυπωσιακή άνοδο των βάσεών τους. Σημαντικός αριθμός μαθητών στρέφει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον του στην επιστήμη της νοσηλευτικής, με βασικό κριτήριο την άμεση επαγγελματική αποκατάστασή του, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοιτούν σε Επαγγελματικές Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών, που ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

320 απόφοιτοι από το 1989

Η ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο” βρίσκεται στην περιοχή του Επισκοπείου και στεγάζεται στο κτήριο του παλαιού Φθισιαατρείου. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1989 με την επωνυμία Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή (Μ.Τ.Ε.Ν.Σ.) και πρώτη διευθύντρια την Γεωργία Μαραγκού. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε ΤΕΕ Α' Κύκλου Σπουδών, ενώ την τελική ονομασία της έλαβε το 2005.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της σχολής ανεστάλη για επτά χρόνια (2002-2009) λόγω χαμηλής προσέλευσης σπουδαστών. Το 2009 το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την επαναλειτουργία της και μέχρι σήμερα, φοιτά σε αυτή ένας σταθερός αριθμός μαθητών, οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία τους να ασχοληθούν με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των συνανθρώπων τους για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας τους.

Δύο έτη σπουδών και δωρεάν φοίτηση

Οι σπουδές διαρκούν συνολικά δύο έτη και η φοίτηση είναι δωρεάν. Οι ώρες διδασκαλίας πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες από 8:15 έως 12:35. Οι αιτήσεις εγγραφής γίνονται κάθε χρόνο από 1 έως 30 Ιουνίου, καθώς και από 1 έως 20 Σεπτεμβρίου. Οι υποψήφιοι μαθητές, προκειμένου να εγγραφούν στη Σχολή θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον από την Α' Λυκείου.

Η Σχολή είναι Δημόσια και ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, από το οποίο καθορίζεται το πρόγραμμα μαθημάτων και λειτουργίας, στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, βάσει του Νόμου 3475/2006.

Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει στο Α' έτος, Νοσηλευτική Θεωρία, Εργαστήριο, Ανατομία, Φαρμακολογία, Αγωγή Υγείας και Πρώτες Βοήθειες. Στο Β' έτος, οι σπουδαστές, πέραν της θεωρίας και των εργαστηρίων, εκπαιδεύονται επίσης στη χειρουργική, την τεχνική χειρουργείου, την παθολογία, τη γυναικολογία μαιευτική – παιδιατρική και στη ψυχιατρική – νευρολογία.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται σε αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες και εργαστήριο με σύγχρονα εποπτικά μέσα (προπλάσματα, χάρτες, video κλπ). Επιπλέον, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε νοσοκομεία, ενώ οι σπουδαστές συμμετέχουν σε ημερίδες και συνέδρια.Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από ιατρούς και νοσηλευτές με πολυετή εμπειρία στη νοσηλευτική εκπαίδευση.

Επαγγελματικές προοπτικές

Οι απόφοιτοι της Σχολής, μετά τη διετή φοίτησή τους, αποκτούν κρατικό Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευση επιπέδου 3, αναγνωρισμένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να αναζητήσουν επαγγελματική στέγη ακόμα και στο εξωτερικό.

Στους πτυχιούχους χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών της χώρας, μετά από πρακτική άσκηση έξι μηνών σε κρατικό νοσοκομείο. Οι απόφοιτοι της Σύρου, κάνουν την άσκησή τους στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, στο οποίο κατά διαστήματα, κάποιοι εξ' αυτών παρέχουν εθελοντική εργασία, κατόπιν προσωπικής τους επιθυμίας και σχετικής απόφασης της διοίκησης.

Οι βοηθοί νοσηλευτές μπορούν να εργαστούν σε Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία, σε Υγειονομικά Κέντρα, σε Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών, σε Αγροτικά Ιατρεία, σε Κέντρα Υγείας και Ψυχικής Υγείας, σε Ιατρεία Ασφαλιστικών Οργανισμών, σε Υπηρεσίες Υγείας του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού, σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως το πολύπαθο “Βοήθεια στο σπίτι” και η κατ' οίκον νοσηλεία, σε μεγάλα πολυδύναμα πλοία, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Ι.Κ.Α., στη ΔΕΗ και σε Υπηρεσίες Υγείας Τραπεζών.

Από το 1989 έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή της Σύρου περίπου 320 άτομα. Ένα μεγάλο μέρος των σπουδαστών της έχει απορροφηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, ωστόσο σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κ. Ελένη Αλτουβά το τοπίο σήμερα διαγράφεται θολό, καθώς “οι προσλήψεις έχουν παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης”.

Η νοσηλευτική απαιτεί αγάπη

Φέτος, φοιτούν στη σχολή συνολικά 28 άτομα, 17 εξ' αυτών στο πρώτο έτος, ενώ οι υπόλοιποι 11 παρακολουθούν τα μαθήματα του δεύτερου έτους. Όπως τονίζει η Διευθύντρια της ΕΠΑΣ, κ. Αικατερίνη Αβρανά το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών της Σύρου διάλεξε να ακολουθήσει τις συγκεκριμένες σπουδές, υποκινούμενο από την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε πάντα στην επιστήμη της νοσηλευτικής.

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και του υψηλού ποσοστού ανεργίας που μαστίζει ακόμα και την τοπική μας κοινωνία, δε λείπουν και απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι στρέφονται στη νοσηλευτική για την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου. “Είχαμε παιδιά, που στη διάρκεια της φοίτησής τους εγκατέλειψαν τη Σχολή γιατί τους προέκυψε κάτι επάνω στο αντικείμενό τους” αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι “οι περισσότεροι εξ' αυτών αγάπησαν τη νοσηλευτική, με αποτέλεσμα να την αφήσουν πίσω τους, νιώθοντας μεγάλη πικρία”. Παράλληλα, σημειώνει ότι “για να είναι επιτυχημένος ένας νοσηλευτής και να δώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του θα πρέπει να το κάνει από επιλογή. Και ευτυχώς οι περισσότεροι σπουδαστές δικοί μας διαλέγουν πλέον και το κάνουν”.

Αικ. Αβρανά: “Τα μικρά νησιά έχουν ανάγκη από νοσηλευτικό προσωπικό”

Αναφορικά με την προσέλευση σπουδαστών, η κ. Αβρανά εξηγεί ότι παλαιότερα η Σχολή, όταν ονομαζόταν Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό παιδιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, τη Λάρισα και τον Έβρο. Αργότερα, όταν μετονομάστηκε σε ΤΕΕ, οι μαθητές προτιμούσαν να φοιτούν στο σχολείο της πόλης τους όπου περιελάμβανε νοσηλευτική ειδικότητα. Σήμερα, ως ΕΠΑΣ συγκεντρώνει κατά κύριο λόγο μαθητές από τη Σύρο. “Τα νησιά δεν μας προτιμούν ιδιαίτερα, παρόλο που κάνουμε προσπάθειες για ενημέρωση και κοινοποίηση των εγγραφών μας δύο φορές το χρόνο” δηλώνει η διευθύντρια, υπογραμμίζοντας ότι “τα μικρά νησιά έχουν ανάγκη από νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς τα ιατρεία τους είναι υποστελεχωμένα”.

Ελένη Αλτουβά: “Παγωμένες οι προσλήψεις λόγω οικονομικής κρίσης”

Από την πλευρά της η κ. Αλτουβά σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” ότι η συμβολή της Σχολής είναι πολύτιμη, εκφράζοντας παράλληλα ότι θα ήταν ευχής έργο να μπορέσει να απορροφηθεί μελλοντικά στο Νοσοκομείο μεγάλος αριθμός αποφοίτων της, που επιθυμεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά. Όπως τονίζει, παρόλο που υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ αυτών και στο νοσοκομείο της Σύρου, οι προσλήψεις είναι μηδαμινές. Η ίδια προτρέπει τους αποφοίτους, οι οποίοι αγαπούν το λειτούργημα που ασκούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και σε κάποιο ΤΕΙ ή Πανεπιστήμιο της χώρας. “Δεν είναι εύκολο το επάγγελμά μας. Στην αρχή μπορεί κάποιοι να ξεκινήσουν δειλά, όμως στην πορεία οι περισσότεροι το αγαπούν.

Γιατί η θεωρία είναι διαφορετική από την πράξη. Όταν κάνεις πρακτική, έχεις το αντικείμενό σου, έχεις τον άρρωστο που θα κληθείς να φροντίσεις και αυτό προσδίδει συναίσθημα”, καταλήγει.