“Με το βλέμμα στη χαρά της ζωής”

Ασφαλείς και δημιουργικές επιλογές

“Με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά” πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την προαγωγή και πρόληψη της υγείας στην Ερμούπολη, με την ενεργή συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού των φορέων υγείας, κοινωνικής φροντίδας και εκπαίδευσης.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, καθώς και το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Νομού Κυκλάδων.

Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, καθώς και επαγγελματιών υγείας γύρω από τις νεότερες εξελίξεις σε θέματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής, στην αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και στο μείζον πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Με δεδομένο ότι οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που πλήττουν το σύνολο των πολιτών της χώρας επιφέρουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους μέσα από προσωπικές, οικογενειακές, ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές διεργασίες, η επιστημονική κοινότητα έστρεψε το ενδιαφέρον της στα καίρια αυτά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια.

Όπως τόνισε ο ιστορικός Ξενοφώντας πριν από 24 αιώνες τα παιδιά και οι νέοι έχουν ανάγκη περισσότερης φροντίδας διότι είναι εύπιστοι, ευάλωτοι περίεργοι, τολμηροί, μιμητικοί, παρορμητικοί, αυθόρμητοι και εξ' αυτών των χαρακτηριστικών κινδυνεύουν από ενήλικες και συνομήλικους, τα αρνητικά πρότυπα, τον εθισμό, καθώς επίσης και από την ματαίωση των ονείρων τους ή την υποβάθμιση των αξιών που εισπράττουν καθημερινά.

Διασφάλιση της υγείας παιδιών και εφήβων

Μέσα από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και επιστημονικές παρουσιάσεις, οι ομιλητές παρείχαν χρήσιμα λειτουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, ενώ παράλληλα ανέδειξαν τρόπους που θα βοηθήσουν να διατηρήσουν τα παιδιά σε διαδρομές που διασφαλίζουν την υγεία τους ή και να τα επαναπροσανατολίσουν προς ασφαλείς και δημιουργικές επιλογές. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το ρόλο του σημερινού παιδιάτρου, αλλά και των υγειονομικών και εκπαιδευτικών λειτουργών.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου διεξάχθηκε στο θέατρο “Απόλλων” παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, της περιφέρειας, του δήμου, της εκπαίδευσης, των αστυνομικών αρχών και φυσικά της υγείας.

Εισηγητές αναγνωρισμένου κύρους

Την έναρξη των εργασιών του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου κήρυξε ο Αναπληρωτής Διοικητής και διευθυντής χειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζόρπας. Στις τρεις ημέρες του συνεδρίου, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει σημαντικές ομιλίες από τους Λουκά Μαργαρίτη, Ομότιμο Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και την ομάδα του, τον Γεώργιο Μόσχο, Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως ο Στέφανος Αλεβίζος από το “Χαμόγελο του παιδιού”, Ιατρούς Διευθυντές κλινικών Ειδικών Παιδιατρικών Νοσοκομείων, ειδικούς ψυχιάτρους και Ψυχολόγους, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Επισκέπτες Υγείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο παρευρέθηκε επίσης ο ομογενής καθηγητής και ερευνητής στο πανεπιστήμιο “Tufts” της Βοστώνης, Θεοχάρης Θεοχαρίδης ο οποίος δημοσίευσε πρωτοφανή εξήγηση για την παθογένεση αυτοάνοσων νόσων.

Ετικέτες: