Επιστολή πολίτη στον υπουργό Υγείας για το Κέντρο Υγείας Μήλου

“Κινδυνεύουν ζωές”

Ελλείψεις που οδηγούν τους κατοίκους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους... στον Θεό

Ανασφάλεια και κόστος είναι οι συνέπειες σε επίπεδο Υγείας για τους κατοίκους της Μήλου, όπως αναδεικνύονται μέσα από την επιστολή του προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, πολίτη του νησιού καθώς και πρώην πολιτευτή στις Κυκλάδες, Ευάγγελου Βαμβακάρη.

Μέσω της επιστολής που απέστειλε χθες στον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Βαμβακάρης, τονίζει ότι οι κάτοικοι λόγω των ελλείψεων που καταγράφονται σε ειδικότητες ιατρών στο Κέντρο Υγείας Μήλου, καλούνται – αναγκαστικά και εκ των συνθηκών – να περιμένουν την έλευση ιδιωτών ιατρών στο νησί, ώστε να εξυπηρετηθούν, γεγονός που μεταφράζεται αυτόματα και σε οικονομικό κόστος εκτός από τη γενικότερη ανασφάλεια που αισθάνονται.

Στο έλεος του Θεού

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαμβακάρης, σημειώνει, “Κύριε Υπουργέ, συμμερίζομαι την αγωνία των εναπομεινάντων ιατρών του Κέντρου Υγείας Μήλου για την υγεία των κατοίκων του νησιού” και “διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των εφημεριών για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μήλου” καθώς “Οι τέσσερις γιατροί που υπηρετούν (2 αγροτικοί από τους οποίους πρόκειται να φύγει ο ένας και 2 γενικοί) εργάζονται σχεδόν όλο το 24ωρο χωρίς την απαραίτητη και απαιτούμενη ανάπαυση, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία των κατοίκων του νησιού”. Στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι έρχεται να προστεθεί “τη χειμερινή περίοδο” ότι “οι κάτοικοι της Μήλου απομονώνονται από το Κέντρο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω των μειωμένων δρομολογίων των πλοίων (2 την εβδομάδα) αλλά και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Έτσι λοιπόν, χωρίς τις πιο βασικές ειδικότητες γιατρών και χωρίς τις αναγκαίες συγκοινωνίες, η ζωή των κατοίκων της Μήλου βρίσκεται μονίμως σε κίνδυνο και στηρίζεται μόνο στη βοήθεια του Θεού”.

“Να δείξετε πολιτική βούληση”

Ο κ. Βαμβακάρης, εκθέτοντας το πρόβλημα, ζητά την ανταπόκριση του υπουργού, επισημαίνοντας ότι “Θα πρέπει λοιπόν το Κέντρο Υγείας της Μήλου, εκτός από την ειδικότητα παθολόγων, να καλυφθεί επίσης με ειδικότητες οφθαλμιάτρου και γυναικολόγου”. Ο ίδιος μάλιστα, διατυπώνει τους προβληματισμούς του, λέγοντας “Τι είδους ασφάλεια έχουμε, όταν είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε την έλευση ιδιωτών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που επισκέπτονται τα ιατρεία τους κάθε δύο μήνες περίπου και είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε την κάθε επίσκεψη σε αυτούς το λιγότερο 50 ευρώ;”. Επισημαίνοντας ακόμη ότι “το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί και χιλιάδες κατοίκους των γειτονικών νησιών Κιμώλου, Σίφνου και Σερίφου, ζητά από τον κ. Γεωργιάδη “να δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον” και την “πολιτική βούληση” προκειμένου να λυθεί το “σοβαρό πρόβλημα”.