Ιδρύονται Κέντρα πρόληψης στους Δήμους της χώρας

ΚΕΠ Υγείας των ΟΤΑ

ΚΕΠ Υγείας θα δημιουργηθούν από την επόμενη χρονιά στους Δήμους που είναι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΥΥ), με στόχο την πρόληψη και της προαγωγή υγείας των πολιτών.

Ο νέος θεσμός των Κέντρων Πρόληψης Υγείας, αποτελεί μία δράση που θα λειτουργήσει υπέρ της δημόσιας υγείας από το ΕΔΔΥΠΥΥ και θα εφαρμοστεί αρχικά στα 160 Δήμους-μέλη του με σταδιακή εξάπλωση του σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεταξύ των Δήμων που ανήκουν στο Δίκτυο συγκαταλέγονται και 8 Δήμοι των Κυκλάδων, Σύρου-Ερμούπολης, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Τήνου, Μυκόνου, Άνδρου, Μήλου, Σίφνου και Φολεγάνδρου.

Η δημιουργία του ΕΔΔΥΠΥΥ

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, δημιουργήθηκε από τη συνένωση 3 Δικτύων: του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. που ιδρύθηκε το 2005, του Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας που ιδρύθηκε το 2007 και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που ιδρύθηκε το 1994.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2010 αναγνωρίστηκε η πολυετής προσφορά του μέσω της πιστοποίησης του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα Εθνικής Εμβέλειας Δίκτυο Πόλεων που ακολουθεί τα πρότυπα του Π.Ο.Υ.

Η ανάγκη δημιουργίας του Δικτύου αναδείχθηκε, όπως αναφέρεται στην ταυτότητα του, από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου σε θέματα πρόληψης των νοσημάτων, προαγωγής της υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου από μέρους της πολιτείας, όπου εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα μαζί με επιστήμονες με μακροχρόνια προσφορά στους συγκεκριμένους τομείς, συνδιαμορφώνουν τοπικές πολιτικές υγείας και συμμετέχουν σε ανάλογες πρωτοβουλίες και προγράμματα.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο, διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια και εκστρατείες ενημέρωσης καθώς και προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, περιβαλλοντικά κλπ. Επίσης παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους Δήμους μέλη ως προς την διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών υγείας με επίκεντρο την Δημόσια Υγεία καθώς και την υιοθέτηση των αρχών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μέσα από τη δημιουργία των "προφίλ υγείας" των πόλεων.

Τα ΚΕΠ Υγείας

Η πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε κάθε τοπική κοινωνία, ως στόχος της αυτοδιοίκησης, είναι η δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Δικτύου, Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πρόκειται για μία καινοτομία, όπως ανέφερε, που ξεκινά το ΕΔΔΥΠΠΥ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όσον αφορά στη χάραξη στρατηγικής που θα ευοδώνει το υψηλότερο ποσοστό υγιών πολιτών στους Δήμους, με το χαμηλότερο κόστος στην οικονομία σε τοπικό και κρατικό επίπεδο.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ με θέμα «Κοινωνία σε κρίση – Αυτοδιοίκηση σε δράση», ο κ. Πατούλης τόνισε προς τους Δημάρχους πως «Ένας τρόπος υπάρχει να μειώσουμε το κόστος της υγείας χωρίς να ελαττώσουμε τις ζωές των πολιτών μας: να φροντίσουμε αποτελεσματικά τη διατήρηση της υγείας τους. Η πρόληψη, όχι μόνο κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία, αλλά διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής για τους πολίτες μας».

Η προσφορά των ΚΕΠ Υγείας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΥΥ, τα ΚΕΠ Υγείας που θα ιδρυθούν σε κάθε δήμο θα προσφέρουν στους δημότες:

1) Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των νοσημάτων βάση τεκμηριωμένων οδηγιών, 2) Προσανατολισμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στα όρια του Δήμου αλλά και έξω από αυτά, ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας του καθενός, 3) Διοργάνωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για την εξέταση του γενικού πληθυσμού και την ανίχνευση φαινομενικά υγειών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρά νοσήματα, 4) Διαρκή εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία με απλό τρόπο για την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, την υπέρταση, τον καρκίνο, την οστεοπόρωση, τα αυτοάνοσα νοσήματα, και παράλληλα την προώθηση των περιστατικών ύποπτων ευρημάτων σε υπηρεσίες και δομές υγείας εξειδικευμένου ελέγχου, 5) Την αντιμετώπιση απλών περιστατικών πρώτων βοηθειών και την ενημέρωση των πολιτών στη βασική υποστήριξη ζωής ώστε να σωθεί μια ζωή τη στιγμή μιας επείγουσας θανατηφόρας κατάστασης.

Πέραν αυτών, μεταξύ των προγραμμάτων του ΕΔΔΥΠΠΥ που αφορούν στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, αναφέρθηκε α) το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής σε 35 Δήμους της Άγονης Γραμμής, β) το πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης σε 62 Δήμους, γ) το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας σε 18 Δήμους, δ) το πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών σε 80 Δήμους, ε) το πρόγραμμα πρόληψης ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων, και στ) το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 42 ακριτικούς και απομακρυσμένους Δήμους της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.