Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων στην κατάργηση ειδικοτήτων του ΕΟΠΥΥ

"Καταργείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη"

Για αποδυνάμωση της υγείας κάνει ο λόγο ο Ευάγγελος Πανοηλίας - Δύσκολο το 2014 για το νοσοκομείο της Σύρου

Στο πλευρό των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, ο οποίος δηλώνει ότι στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥγια σήμερα και αύριο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευάγγελος Πανοηλίας μέσω της “Κοινής Γνώμης”, μιλά για διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας,θέμα το οποίο απασχόλησε και τη γενική συνέλευση του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Ο κ. Πανοηλίας, αναφέρεται στα προβλήματα του νοσοκομείου, με πρωταρχικό το μειωμένο κατά πολύ προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του. Ήδη η υγειονομική μονάδα της Σύρου αντιμετωπίζει πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων, ενώ εντοπίζονται προβλήματα και με τα υλικά.

Το σχέδιο της αποδυνάμωσης

Μεγάλες ανατροπές στον ΕΟΠΥΥ, με απολύσεις γιατρών και καταργήσεις υπηρεσιών, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας, κάτι που σημαίνει ότι δε θα παρέχει υπηρεσίες υγείας, όπως συμβαίνει σήμερα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο αναζητά ιατρικές ειδικότητες που θα «κοπούν» από το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τις απολύσεις ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, είπε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, αλλά δε δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει και στον ΕΟΠΥΥ. “Έχω βάλει στοίχημα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων”, είχε πει προσθέτοντας ότι “η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Εκεί δεν έχουμε ακόμη καν επίσημη αξιολόγηση». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μόλις πριν από κάποιες ημέρες υπογράφηκε η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία μέχρι τέλος του μήνα να παραδώσει το πόρισμά της, προσθέτοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. “Αν έχουμε έλλειμμα προσωπικού, δεν θα έχουμε απολύσεις. Αν έχουμε πλεόνασμα, θα έχουμε απολύσεις, γιατί κάποιοι περισσεύουν”.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι 2.348 γιατροί ανήκουν σε ειδικότητες που δεν θα έπρεπε να ανήκουν στην πρωτοβάθμια. “Στις εποχές που ζούμε, θα πληρώνουμε γιατρούς που δεν χρειαζόμαστε;”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

“Αποδόμηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας”

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων στηρίζει την απεργία των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, την οποία έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ για 25 έως και 27 Νοεμβρίου.

Αυτό δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, ο οποίος συζήτησε διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα, κατά τη γενική του συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με την διαθεσιμότητα - κινητικότητα και τις απολύσεις του προσωπικού του, θα οδηγήσει στην ταλαιπωρία των εκατομμυρίων συμπολιτών μας που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, την αδυναμία λήψης των παροχών που έχουν ανάγκη, την εγκατάλειψη της θεραπείας από πολλούς πάσχοντες και την περαιτέρω επιβάρυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

“Όλος ο ιατρικός κόσμος αντιδρά στα σχέδια των δανειστών μας για απολύσεις υγειονομικού προσωπικού από τις δημόσιες Δομές Υγείας, που σήμερα είναι αναγκαίες παρά ποτέ, καθώς και στη μεγάλη μείωση των δαπανών υγείας, που θα σημάνει την περιθωριοποίηση του ιατρού και την εξαθλίωση κάθε ασφαλισμένου”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, δηλαδή την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ευάγγελος Πανοηλίας.

Ο κ. Πανοηλίας αναφέρθηκε στην κατάσταση που θα δημιουργηθεί, κατάσταση που θα επιβαρύνει κατά πολύ τους πολίτες, καλώντας τον παράλληλα να αντιδράσει για τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, εξαργυρώνει τις διαταγές των δανειστών.

“Μιλάμε για αποδόμηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Με ένα τρόπο αφαιρεί τελείως τις ειδικότητες από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που η χρησιμότητά της είναι γνωστή σε όλους. Ο ορθοπεδικός, ο ουρολόγος, ο γυναικολόγος, ανήκει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και η κατάργησή τους προσβάλει την κοινή λογική. Είναι υποβάθμιση όταν μιλάμε για ένα γενικό ιατρό και μόνο παθολόγο, διότι υπάρχουν χρόνιες ασθενείς που χρειάζονται τον ειδικό γιατρό. Δεν είναι ανάγκη κάποιος να πάει στο νοσοκομείο, από τη στιγμή που μπορεί να εξεταστεί από τις συγκεκριμένες ειδικότητες”, σημείωσε ο κ. Πανοηλίας.

“Υλοποιούν κατά γράμμα την πρόταση της Τρόικα”

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται στο “βωμό” των οικονομικών περικοπών και των εντολών της Τρόικα.

“Όλα αυτά γίνονται βέβαια για οικονομικούς λόγους και έχουν την Τρόικα και ακολουθούν κατά γράμμα την πρόταση της. Ο υπουργός Υγείας ευαγγελίζεται ότι όποιος άλλος υπουργός ισχυριστεί ότι είναι πιο μεγάλος από αυτόν υποστηρικτής της Τρόικας, θα τον μηνύσει. Θέλω να πω ότι κάνει το χαίρεται. Δεν είναι λόγια του αέρα. Ότι γίνεται, γίνεται για την αποδόμηση της πρωτοβάθμιας υγείας και μόνο για να κόψουν χρήματα. Ο στόχος είναι από τα τόσα δισεκατομμύρια, να μειώσουν τις δαπάνες. Πάνε να σχηματίσουν τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υγείας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Σύντομα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στο νοσοκομείο”

Ο κ. Πανοηλίας μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο με το πιο σοβαρό αυτό της δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού για το 2014, όπου από τα 7 εκατ. πέφτει κατακόρυφα στα 3 εκατ. Ευρώ.

“Γνωρίζουμε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το νοσοκομείο μας, πρόβλημα που έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό του για το νέο έτος. Τα χρήματα δε φθάνουν και σίγουρα θα έχουμε προβλήματα. Ακόμη δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα. Λείπουν φάρμακα, υλικά σπανίζουν και πολλές φορές χρησιμοποιούμε άχρηστα υλικά που προμηθευόμαστε με τον τρόπο που γίνονται οι διαγωνισμοί, που σε υποχρεώνουν να πάρεις το φθηνότερο υλικό. Σήμερα για να φορέσω ένα ζευγάρι αποστειρωμένα γάντια, πέταξα δύο. Φόρεσα το τρίτο ζευγάρι το καλό”, δήλωσε ο κ. Πανοηλίας, ο οποίος συνάμα κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει, διότι όπως είπε, βιώνουμε δύσκολες στιγμές.

 

Ετικέτες: