Μεταξύ έντασης και διαξιφισμών πέρασε η τροπολογία για την αυτοδυναμία του νοσοκομείου Νάξου

ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύτατες ευθύνες καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, για το “Όχι” στην τροπολογία για την διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου της Νάξου.

Συγκεκριμένα, χθες κατά τη διάρκεια της ψήφισης για την τροπολογία που αφορά τα φάρμακα, η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, ψήφισε αρνητικά για το θέμα που αφορά το νοσοκομείο της Νάξου, θέμα που είχε δημιουργήσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ αυτού και του Νίκου Συρμαλένιου.

Για μέγιστη ντροπή, έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιγαίου, οι οποίοι τόνισαν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα. Μάλιστα μίλησαν και για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταγγέλλοντας το μη διαχωρισμό των άρθρων που τέθηκαν υπό ψήφιση.

Εντωμετάξυ, κατά την ίδια συνεδρίαση στη βουλή πέρασε και η τροπολογία που κατάθεσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τροπολογία που αφορά την τιμή των φαρμάκων.

Η ψηφοφορία έγινε μεταξύ έντασης και αποδοκιμασιών με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτίθενται στον υπουργό Υγείας.

“Παγιδεύτηκαν στην άρνησή τους”

Ο Παναγιώτης Ρήγας απευθυνόμενος κυρίως στους κάτοικους της Νάξου, αναφέρεται στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την σχετική τροπολογία για τα φάρμακα, στην οποία είχε ενσωματωθεί και η διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου της Νάξου, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεθοδεύσεις που τελικά, όπως αναφέρει, τον παγίδεψαν.

“Παρά τις απελπισμένες προσπάθειες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μεθοδεύσουν την ονομαστική ψηφοφορία αντίθετα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της βουλής, υποχρεώθηκαν τελικά να αρνηθούν την υπερψήφιση της τροπολογίας που περιελάμβανε τον διοικητικό διαχωρισμό του νοσοκομείου της Νάξου από αυτό της Σύρου.

Παγιδευμένοι στην άρνησή τους να ψηφίσουν τη μείωση της τιμής των φαρμάκων που περιλαμβάνονταν στην ίδια τροπολογία με τη διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου της Νάξου, προσπάθησαν με φωνασκίες και ύβρεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Η πραγματικότητα, βεβαίως, δεν αλλάζει και είναι δυστυχώς οδυνηρή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τροπολογία που περιλαμβανόταν ο διοικητικός διαχωρισμός του Νοσοκομείου της Νάξου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ. Οι Ναξιώτες οφείλουν να το γνωρίζουν”, σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

“Ευθεία παραβίαση του Συντάγματος”

“Η ψηφοφορία στη βουλή για την περίφημη πλέον τροπολογία του υπουργείου Υγείας αποτελεί μέγιστη ντροπή για την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου και ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του κανονισμού της βουλής”, αναφέρουν οι βουλευτές Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων, Αγνή Καλογερή, βουλευτής Σάμου, Γιάννης Ζερδελής, βουλευτής Λέσβου και Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσου.

Οι 4 βουλευτές σημειώνουν ότι παρά την εμμονή του για να διαχωριστεί η τροπολογία στα πέντε άρθρα και τα οποία περιλαμβάνουν από το διαχωρισμό των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας, πλην εκείνων της Δωδεκανήσου, μεταξύ των οποίων και το διαχωρισμό των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου, της Λήμνου και της Λέσβου, της Σάμου και της Ικαρίας, τα κίνητρα για την υπηρέτηση των επικουρικών γιατρών κλπ., μέχρι και τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τη χωριστή ψηφοφορία επί των άρθρων και επέβαλλε την ενιαία ψηφοφορία με “στόχο να φιμώσει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών και να «εκθέσει» τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό δεν επετράπη στους βουλευτές να ψηφίσουν με βάση τη συνείδηση τους και τις συλλογικές αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες υπερασπιστήκαμε σθεναρά καταθέτοντας και σχετικές τροπολογίες. Στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη διαδικασία, δεν αποδέχθηκε την ενιαία ψηφοφορία και απάντησε ψηφίζοντας ΝΑΙ στα άρθρα 1-4 που αφορούν μεταξύ άλλων το διαχωρισμό των νοσοκομείων και τα κίνητρα στους επικουρικούς γιατρούς και ΟΧΙ στη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτή τη θέση που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση των βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλος χωρίς εκπτώσεις και χωρίς τις άθλιες μεθοδεύσεις που έχει εφεύρει και εφαρμόζει κατά κόρον η ετοιμόρροπη κυβερνητική πλειοψηφία”, σημειώνουν.

Όχι και από τον Μανόλη Γλέζο

Με ένταση ξεκίνησε η ψηφοφορία για την τροπολογία για τα φάρμακα στη Βουλή, η οποία διεξάγεται μαζί με την ψηφοφορία για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση και Ηλία Κασιδιάρη και του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, αρνήθηκε να ψηφίσει επί της τροπολογίας για τα φάρμακα λέγοντας ότι «αρνούμαι να ψηφίσω επί της τροπολογίας όσο ο κ. Γεωργιάδης δε ζητά συγγνώμη από τον κ. Π. Κουρουμπλή για τις συκοφαντίες».

Ένταση και διαξιφισμοί

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε χθες στη βουλή, κατά τη διάρκεια ψήφισης της τροπολογίας για τις τιμές των φαρμάκων.

Η τροπολογία τελικά πέρασε με 164 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 10 παρών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “ναι” σε 4 άρθρα και “όχι” στο 5ο κάτι το οποίο δεν γινόταν δεκτό από το προεδρείο και έτσι η ψήφος τους καταλογιζόταν ως “όχι”.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν, διότι όπως είπαν, επιχειρήθηκε νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας.

Την ώρα της ψηφοφορίας, ζήτησε τον λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και έκανε λόγο για παράνομη και απολύτως αντικανονική και αντισυνταγματική διαδικασία. “Περιλαμβάνονται 5 διαφορετικά άρθρα στα οποία δεν καταγράψατε τις 5 διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Δεν θα γίνει δεκτή η φαλκίδευση της ψήφου μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της τροπολογίας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του κανονισμού της βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής. “Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής”.
Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς.

Ετικέτες: