Αθρόα συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την Υγεία στην Πάρο

Ο αγώνας συνεχίζεται

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου στο παλλαϊκό δημοψήφισμα που διεξάχθηκε χθες από το “Συντονιστικό για την Υγεία”, καθώς 5.419 πολίτες επισκέφτηκαν τα δώδεκα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στο νησί, εκφράζοντας μέσα από την ψήφο της τη διαφωνία τους με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κώστας Αργουζής, συντριπτική ήταν η πλειοψηφία των ψήφων υπέρ της συνέχισης του αγώνα για δωρεάν δημόσια υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

“Όχι” στον αφανισμό της δημόσιας υγείας στα νησιά

Με τη θετική ψήφο τους, οι πολίτες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υποχωρούν και δεν συμβιβάζονται, καταδίκασαν την πολιτική που οδηγεί σε αφανισμό τις υποδομές της δημόσιας υγείας στα νησιά και ταυτόχρονα φώναξαν δυνατά ότι “θα απεργήσουν, θα απέχουν και θα νεκρώσουν τα νησιά τους από κάθε δραστηριότητα στις 26 Φεβρουαρίου 2014”. “Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου αποδεικνύει τη δύναμη της τοπικής κοινωνίας, η οποία διεκδικεί και παλεύει για το καλό των νησιών μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αργουζής, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα “όχι” εκείνων οι οποίοι εμφανίστηκαν αρνητικοί στη συνέχιση των κινητοποιήσεων δεν ήταν περισσότερα από τριάντα.

Η Ομοσπονδία Παριανών συλλόγων στο πλευρό των κατοίκων

Την αμέριστη συμπαράστασή της στις προσπάθειες και τις δράσεις που καταβάλλονται τόσο από το συντονιστικό της Υγείας και από το υπάρχον προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πάρου με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί εκφράζει η Ομοσπονδία Παριανών συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ).

Μετά από εντολή που δόθηκε από την ολομέλεια των Παριανών συλλόγων της Αθήνας στο νέο προεδρείο της Ο.ΠΑ.Σ τον Δεκέμβριο του 2013, διερευνήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην Πάρο και την Αντίπαρο, αναφορικά με την ποιότητα της παροχής υγείας από την πολιτεία στα νησιά. Οι ενέργειες που έγιναν παρουσιάστηκαν στα Προεδρεία των Παριανών Συλλόγων στη γενική συνέλευση της 12ης Φεβρουαρίου 2014.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν πριν έναν χρόνο στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή των Ελλήνων, εκατοντάδες κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλιπείς υποδομές υγείας, οι οποίες γεννούν αναπόφευκτα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας.

Σημειώνεται, ότι η υποστελέχωση του μοναδικού κέντρου υγείας σε βασικές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, όπως παιδίατρος, γυναικολόγος και καρδιολόγος, εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο “αγκάθι” για τα δύο νησιά, τα οποία μάλιστα θεωρούνται ένας δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.

“Κυβερνητικές πολιτικές μειωμένης αποτελεσματικότητας”

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες της πολιτείας, του αρμόδιου υπουργείου και των φορέων χαρακτηρίζονται μειωμένης αποτελεσματικότητας, καταδεικνύοντας παράλληλα τις υπάρχουσες αδυναμίες ή καθυστερήσεις που αποδίδονται προς κάθε υπεύθυνο, με κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές.

Ως εκ τούτου, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες, αλλά και την αγωνία των κατοίκων, δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες, Μικρών Κυκλάδων και λοιπών νησιών του Αιγαίου για την βελτίωση των σοβαρών ελλείψεων σε παροχές υγείας. Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει, ότι Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει “το Κράτος να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων”.

Όπως τονίζεται στο πρακτικό έρευνας της κατάστασης που επικρατεί στα δύο νησιά, η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων, στο πλαίσιο της υπόθεσης του Κέντρου Υγείας, συμμετείχε ενεργά με εκπρόσωπό του σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στις 20 Ιανουαρίου, που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Δήμο Πάρου.

Επίσκεψη στα γραφεία της 2ης Υ. ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας στο Κέντρο Υγείας με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και τον Επιστημονικό Διευθυντή κ.κ. Γ. Καρασαντέ και Β. Παναρίτη αντίστοιχα. Μετά από τις δύο αυτές επισκέψεις και αφού έγινε συλλογή των αναγκών σε προσωπικό (ιατρούς), οι οποίες έχουν υποβληθεί και εγγράφως προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη παρέμβαση 2ης Υ. ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα γραφεία της προϊσταμένης αρχής, έγιναν συναντήσεις με τον Διευθυντή Γιάννη Ευδοκιμίδη και τους Υποδιευθυντές Π. Αλεβίζο και Χ. Πλάτση. Κατά τις συναντήσεις, μεταφέρθηκε η κατάσταση του Κέντρου Υγείας και των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλλονται τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, με σκοπό την αξιοπρεπή και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Από την πλευρά της, η 2η Υ. ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κατέστησε γνωστή την ευαισθησία που υπάρχει στα θέματα της υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των θεμάτων και κατηγοριοποίησης των νησιών. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν επί τάπητος ήταν και η προσπάθεια υλοποίησης της συνεργασίας με τη Νάξο, λόγω τακτικής συγκοινωνίας, σε συγκεκριμένα θέματα όπως αυτό του “τεχνητού νεφρού”.

Τριετείς συμβάσεις εργασίες

Η προϊσταμένη αρχή ενημέρωσε ακόμα για την ψήφιση του νέου νόμου για τους επικουρικούς ιατρούς, ο οποίος προβλέπει τριετείς συμβάσεις εργασίας, διαφοροποιούμενος με την ετήσια που ίσχυε. Σημειώνεται μάλιστα ότι η ισχύς του νέου νόμου μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να υλοποιηθεί. Εκτιμάται δε ότι η δυνατότητα σύναψης τριετών συμβάσεων θα βελτιώσει την παρουσία επικουρικών ιατρών, καθώς προσφέρει σταθερότητα στον εργαζόμενο σε σχέση με την ετήσια που ίσχυε.

Σχετικά με το μέλλον του γυναικολόγου και του καρδιολόγου - η σύμβαση των οποίων έληξε στα τέλη του 2013- αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 4 Φεβρουαρίου η σχετική προκήρυξη, προκειμένου οι δύο ιατροί να υποβάλουν και εγγράφως την εκπεφρασμένη βούλησή τους να συνεχίσουν τη θητεία τους Ωστόσο, ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλώσει επίσης και όποιος άλλος επιθυμεί. Ανάλογη επιθυμία έχει εκφράσει και παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με νοσοκομείο της Αθήνας. Η σύμβασή της λήγει τον επόμενο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δρόμος για την παροχή υπηρεσιών στο νησί ανοίγει και επίσημα.

Παροχή στέγης στο ιατρικό προσωπικό

Όσον αφορά στο ζήτημα της παροχής στέγης στους ιατρούς, σημειώθηκε ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από το Δήμο, χωρίς να απαιτούνται κονδύλια από τον ίδιο. Τονίστηκε δε, ότι άλλα νησιά έχουν διευθετήσει το θέμα, με την παροχή ανάλογης στέγης. Ενδιαφέρον για την κατασκευή ξενώνα ή την αξιοποίηση του υπάρχοντος έχουν εκφράσει τόσο ο Δήμος Πάρου, όσο και η Εκκλησία.

Επιπροσθέτως, η 2η Υ. ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου συνέστησε στην Ομοσπονδία να αξιοποιήσει την εμπειρία της Σερίφου, όπου Ίδρυμα έχει προσλάβει ιατρούς (μόνιμους κατοίκους συνταξιούχους), οι οποίοι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Καταλήγοντας, έγινε εκτεταμένη συζήτηση πάνω στα θέματα της νησιωτικότητα σε ό,τι αφορά στην Υγεία, καθώς και στο υψηλό συνολικό κόστος διακομιδών από το νησί. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι η επάνδρωση του Κέντρου Υγείας με το ελλείπον προσωπικό θα μειώσει κατά πολύ το κόστος διακομιδών, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση του κόστους.

Ετικέτες: