“Δεν μπορούν να αγνοήσουν ένα νησί”
- Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
“Πρωτοφανή” για την ιστορία της Πάρου χαρακτήρισε την κινητοποίηση των 3.000 κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου ο επικεφαλής του Συντονιστικού των Φορέων για την Υγεία, Κώστας Αργουζής, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για τη συμμετοχή του κόσμου στη διαμαρτυρία που κορυφώθηκε χθες το μεσημέρι - με συγκέντρωση - στο λιμάνι της Παροικιάς.
Η απόφαση “να νεκρώσει κάθε δραστηριότητα” στις 26 Φεβρουαρίου και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την κεντρική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την απογοητευτική αλλά και άκρως ανησυχητική κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στο νησί της Πάρου αλλά και των υπολοίπων Κυκλάδων, λήφθηκε μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 16 Φεβρουαρίου, στο οποίο προσήλθαν στις κάλπες περίπου 5.500 κάτοικοι από τα δύο νησιά.
Ο κ. Αργουζής σημείωσε πως η κινητοποίηση των νησιωτών για τα ζητήματα Υγείας θα πρέπει σταδιακά να πάρει διαστάσεις σε όλο το νομό, προκειμένου να διεκδικηθούν με ισχυρότερη “φωνή” τα αυτονόητα δικαιώματα των κατοίκων στον ευαίσθητο νησιώτικο χώρο.
Συμβολική κατάληψη πλοίων και ενημέρωση επιβατών
Ειδικότερα οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου προσήλθαν από νωρίς το πρωί στο λιμάνι προκειμένου να δώσουν δυναμικό “χρώμα” στην κινητοποίηση. “Η συγκέντρωση ήταν ίσως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στο νησί”, δήλωσε ο κ. Αργουζής, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων πολιτών “άγγιξε” τα 3.000 άτομα. “Μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών” σχολίασε ακολούθως, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε και σχετική ομιλία για τα προβλήματα του κλάδου της Υγείας. “Υπήρξε μία ομιλία στο λιμάνι της Παροικιάς και οι διαμαρτυρόμενοι προχώρησαν σε μία συμβολική κατάληψη σε δύο πλοία της ακτοπλοϊκής εταιρείας Blue Star Ferries. Κάποιοι εκ των διαδηλωτών”, όπως σημείωσε επιπρόσθετα ο κ. Αργουζής, “μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στο επιβατικό κοινό” τα οποία περιείχαν στοιχεία και πληροφορίες “για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας αλλά και στα υπόλοιπα Κέντρα του νομού Κυκλάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα”.
Δίνοντας το γενικότερο στίγμα της ανταπόκρισης του κόσμου, ο επικεφαλής του Συντονιστικού, δήλωσε, “Ο κόσμος παρά το γεγονός πως δεν ήταν πολύ ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες λόγω κρύου, δεν καταλάβαινε τίποτα” διευκρινίζοντας πως η ανάγκη συμμετοχής έχει καταστεί απόλυτα κατανοητή και κατά συνέπεια, “Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης παρέμειναν κλειστά όλα τα καταστήματα”.
“Οι κυβερνώντες έχουν ασθενής όραση και ακοή”
Επιπλέον, ο κ. Αργουζής προέβη σε δηλώσεις απαντώντας στο ερώτημα αν κρίνει πως η εν λόγω μεγαλειώδης κινητοποίηση θα αποτελέσει ουσιαστικό μήνυμα που θα εισπράξει η κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση το υπουργείο Υγείας. “Καταρχήν δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση για το αν η κινητοποίηση θα έχει αποτέλεσμα γιατί οι κυβερνώντες έχουν και ασθενής όραση και ασθενής ακοή” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο πως “δεν μπορούν να αγνοήσουν ένα ολόκληρο νησί που βρίσκεται σε αναστάτωση”.
Μιλώντας για τη “διαδρομή” που θα ακολουθήσουν οι κινητοποιήσεις στο εξής, καθώς και για το αν υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες ενέργειες κλιμάκωσης του αγώνα για την Υγεία, τόνισε, “Θα επισκεφθούμε τον υπουργό Υγείας και τα κόμματα της Βουλής ώστε να επισημάνουμε ότι ελάχιστα έχουν γίνει μετά από ένα χρόνο που συμπληρώθηκε από την πρώτη μας κινητοποίηση και θα πρέπει να ζητήσουμε σε μόνιμη και σταθερή βάση να λυθούν τα προβλήματα”. Ενδεικτικά, ο κ. Αργουζής αναφέρθηκε στους επικουρικούς ιατρούς. Διευκρίνισε ότι “ιατρός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος” και άρα “δεν μπορεί να είναι μόνο για έναν χρόνο, αφού πρέπει να παρακολουθεί την αγωγή ενός ασθενούς συνέχεια”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλέστηκε προκειμένου να περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση στη Δημόσια Υγεία και την ολιγωρία του κράτους είναι η περίπτωση του ιατρού – γυναικολόγου στην Πάρο, όπου ολοκληρώθηκε η παραμονή του στο νησί, ο ίδιος έκανε αίτηση να επανέλθει από το Νοέμβριο και όπως ανέφερε, “μετρήστε τους μήνες που έχουν παρέλθει και δεν έχει γίνει τίποτα”. Αναφορικά μάλιστα με την ύπαρξη παιδιάτρου στο νησί, ο κ. Αργουζής σχολίασε πως “αυτό κι αν είναι ένα αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα”.
Βέβαιη απόφαση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι συμμετέχοντες φορείς σχετικά με τη στάση που θα διατηρήσουν, “είναι να συνεχιστεί ο αγώνας, να ενταθεί και να λάβει και πολλές μορφές”, οι οποίες αναμένεται να προσδιορισθούν προσεχώς.
“Ξεφτιλίσαμε τη φιλοσοφία του καναπέ”
Ο Κώστας Αργουζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ουσία που αποκτούν για τους πολίτες οι μαζικές και ενωτικές αποφάσεις ως “ασπίδα” στα προβλήματα. “Αποτέλεσμα όλης της κινητοποίησης είναι ότι ο κόσμος συνέλαβε την ενότητα και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ενότητα σε στόχους και δράσεις, λαμβάνει μέρος” σημείωσε, τονίζοντας ότι “Εάν ξεφτιλίσαμε στην κυριολεξία όλη αυτή τη φιλοσοφία του καναπέ αυτό οφείλεται στη διαπίστωση που οδηγήθηκε ο κόσμος, ότι δηλαδή συμμετέχουν ενωτικά όλοι οι φορείς για το ζήτημα της Υγείας”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Όταν βλέπει διασπαστικές κινήσεις ο κάθε ένας, αποτρέπεται από τη συμμετοχή” αφού “Δεν τον ενδιαφέρουν οι διχόνοιες, αλλά το πρόβλημα”.
“Να ενώσουν τη φωνή τους οι Κυκλαδίτες”
Ένας εκ των κυριότερων σκοπών που θέλει το Συντονιστικό να προβάλει μέσω της ενεργοποίησής του, είναι πως τα πλείστα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ενιαία συντονισμένη φωνή από το σύνολο του νησιώτικου νομού. Αναφορικά με το συγκεκριμένο σκοπό, ο κ. Αργουζής, δήλωσε, “Θα πρέπει κάποια στιγμή οι Κυκλάδες να ενώσουν τη φωνή τους και να παλέψουν συνολικά για να δοθεί μία μόνιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας” εξηγώντας πως η υλοποίηση μίας τόσο σημαντικής απόφασης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. “Σκεφθείτε ότι εμείς κάναμε ένα δημοψήφισμα που δεν ήταν εύκολη ιστορία, κινητοποιήθηκαν άνθρωποι, στήθηκαν εκλογικές κάλπες και τυπώθηκαν ψηφοδέλτια προκειμένου να ψηφίσουν οι πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου και μάλιστα, χωρίς να έχουν εκδοθεί σε επίπεδο “Καλλικράτη” οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα ορίζουν τον τρόπο διαδικασίας” υπογράμμισε κατηγορηματικά.
Συμπλήρωσε δε, ότι, “Το γεγονός πως η Πάρος βρίσκεται πιο μπροστά από τα άλλα νησιά σε επίπεδο οργάνωσης είναι κάτι που προβληματίζει ασφαλώς θετικά το νομό”, επαναλαμβάνοντας πως, “θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να κινηθούμε συνολικά οι Κυκλάδες”, ώστε “να διεκδικήσουμε οριστικές λύσεις για τα νησιά” καθώς όπως πρόσθεσε, από τη σκέψη των νησιωτών, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι οι Κυκλάδες είναι εκτός των άλλων και τουριστικός προορισμός.
“Δεν μπορεί να ξοδεύει το υπουργείο Τουρισμού χρήματα για να διαφημίσει τους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και να διαπιστώνουμε ότι με ανύπαρκτες υποδομές Υγείας, κινδυνεύουν κάτοικοι και επισκέπτες” επεσήμανε, καταλήγοντας πως, “αν προκληθεί ένα ατύχημα και δεν αντιμετωπισθεί, τότε μπορεί ο επισκέπτης να φύγει και να επιστρέψει ακόμη και ανάπηρος στην πατρίδα του. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη δυσφήμιση”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δημιουργία τετραψήφιου αριθμού για όλα τα θέματα υγείας
14 Ιαν. 2025 - 9:42 - Υγεία: Θερίζουν γρίπη, κορωνοϊός και ιώσεις
31 Δεκ. 2024 - 9:44 - ΕΣΥ: Οι 10 μεγάλες αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2025
30 Δεκ. 2024 - 8:58 - Υγεία: Οι περιφέρειες με τους περισσότερους γιατρούς
19 Δεκ. 2024 - 18:56 - Υγεία: Ο ένας στους δέκα δεν πάει στον γιατρό λόγω κόστους
17 Δεκ. 2024 - 9:34