Στο δρόμο προς το υπουργείο Υγείας εξώδικη διαμαρτυρία των Παριανών

“Επιβεβλημένη και αναπόφευκτη”

Ηχηρή απάντηση στη στάση του υπουργείου Υγείας και του αρμόδιου υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη δίνουν οι πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας που θα αποστείλουν στον ίδιο μετά από συλλογική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Συντονιστικού με αφορμή “τις απαξιωτικές δηλώσεις” στις οποίες προέβη ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τη μεγαλειώδη κινητοποίησή τους.

Οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό έθεσαν την Παρασκευή το απόγευμα επί τάπητος το ζήτημα και συναποφάσισαν να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς τη διαδικασία, προκειμένου να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους και να τονίσουν για μία ακόμη φορά πως τα τελευταία τέσσερα έτη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάρος και η Αντίπαρος σε επίπεδο περίθαλψης είναι κραυγαλέα και “απειλούν” ευθέως τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Κατά πλειοψηφία η απόφαση

“Δυστυχώς, η αποστολή της παρούσας είναι επιβεβλημένη και αναπόφευκτη μετά την ατελέσφορη προσπάθεια των κατοίκων και του “Συντονιστικού των Συλλογικών Φορέων και Πολιτών” να λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις ως προς τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάρου – Αντιπάρου, η οποία αποτελεί επείγουσα και υψίστης σημασίας ζήτημα, εφόσον αφορά τον ευαίσθητο τομέα της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας και Περίθαλψης σχετιζόμενη άμεσα με την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών” αναφέρουν οι συνυπογράφοντες μεταξύ άλλων στο υπόμνημα, ζητώντας ταυτόχρονα, να ανταποκριθεί άμεσα το υπουργείο στα “δίκαια αιτήματα” των πολιτών και επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση, για οποιοδήποτε απευκταίο σενάριο γίνει πραγματικότητα, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην εν λόγω απόφαση προχώρησαν οι εκπρόσωποι των φορέων κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξαν φωνές που μειοψήφησαν ως προς τον τρόπο συνέχισης της αντίδρασης και της μορφής των κινητοποιήσεων, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου, ώστε να συζητηθούν εκ νέου τα προβλήματα. Υπογραμμίζεται ωστόσο, πως στην εν λόγω θέση τάχθηκε αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, με το επιχείρημα πως το υπουργείο δεν εισακούει τη - συνεχώς - αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών.

Απάντηση στην απαξίωση

Στην εξώδικη διαμαρτυρία μάλιστα, υπενθυμίζεται αναλυτικά η “ατζέντα” των κινητοποιήσεων των κατοίκων των δύο νησιών, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην επίμαχη δήλωση του κ. Γεωργιάδη. “Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δια του υπουργού κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, απαντώντας σε σχετική, με το δημοψήφισμα και τις κινητοποιήσεις εξαιτίας των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τα επεισόδια θα αυξάνονται. Μετά τις εκλογές τα επεισόδια θα τελειώσουν. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην Πάρο τώρα σε σχέση με πριν από δύο μήνες ή πριν ένα χρόνο...””. Είναι φανερό ότι με την ανωτέρω δήλωσή του, όπως υποστηρίζουν οι συνυπογράφοντες, “ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσπάθησε να απαξιώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνδέοντάς το με προεκλογικές σκοπιμότητες, ενώ γνωρίζει άριστα ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει πριν τέσσερα περίπου χρόνια, δεν οργανώνονται προεκλογικά και μάλιστα από τους δημάρχους αλλά από το “Συντονιστικό των Συλλογικών Φορέων και Πολιτών””.

“Καθίστασθε απόλυτα υπεύθυνος”

Επιπρόσθετα, στην εξώδικη διαμαρτυρία, αναφέρονται αναλυτικά και με σαφήνεια όλα τα άρθρα της νομοθεσία που “παραβιάζονται” από τη μη ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας στα αιτήματα των πολιτών ενώ υπογραμμίζεται πως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, “εγκαλείται διότι, α. δεν έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καλύψει όλα τα οργανικά κενά που υφίστανται στο Κέντρο Υγείας Πάρου – Αντιπάρου” και β. επειδή “δεν κάλυψε άμεσα τις θέσεις παιδιάτρων στο Κέντρο Υγείας Πάρου – Αντιπάρου, που είναι άμεση προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη”. Όσον αφορά στον δεύτερο λόγο, το Συντονιστικό προσθέτει πως, “Προς τούτο σας γνωστοποιούμε (αν δεν το γνωρίζετε ήδη) την πρόσφατη έκθεση – κόλαφο για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Δημόσια υγεία της Ελλάδας από καθηγητές της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ που μεταξύ άλλων αναφέρονται σε αποδείξεις για αυξανόμενο ρυθμό παιδικής θνησιμότητας και επανεμφάνισης μολυσματικών ασθενειών που τις τελευταίες δεκαετίες είχαν καταστεί σπάνιες. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Στάκλερ (Dr. David Stuckler), μάλιστα, συγκρίνοντας τις περιπτώσεις Ελλάδας και Ισλανδίας αποδεικνύει ότι “συμφέρει”, και σε περίοδο λιτότητας, η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, γιατί βελτιώνει την ποιότητα του εργατικού δυναμικού”. Μετά τα προαναφερθέντα, οι συνυπογράφοντες το υπόμνημα επισημαίνουν, “Δηλώνουμε ότι, α. καθίστασθε απόλυτα υπεύθυνος για ό,τι συμβεί σε όσους διαμένουν και σε όσους επισκέπτονται την Πάρο και την Αντίπαρο εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, σε διασώστες του ΕΚΑΒ, σε εξοπλισμό και αναλώσιμα στο Κέντρο Υγείας Πάρου – Αντιπάρου και της πλημμελούς λειτουργίας του, β. ουδεμία ευθύνη φέρουμε για τις αντιδράσεις των κατοίκων που διαμαρτύρονται εδώ και τέσσερα έτη για την υποστελέχωση και τις άλλες ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Πάρου – Αντιπάρου και γ. θα προβούμε, αν χρειαστεί, σε όλες τις νόμιμες και ενδεδειγμένες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου για την προάσπιση και διαφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των φορολογουμένων κατοίκων Πάρου – Αντιπάρου”.