Επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Φάρμακα με το σταγονόμετρο

Επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, με τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Βάσει της τροπολογίας παρέχεται στον υπουργό Υγείας η εξουσιοδότηση να αποφασίζει τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναλόγως των κριτηρίων που θα αποσαφηνίζονται σε υπουργική απόφαση, η έκδοση της οποία αναμένεται μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Οι περιορισμοί θα τύχουν εφαρμογής έως την λειτουργία των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτόκολλων, ενώ τα περιοριστικά κριτήρια θα σχετίζονται με την ιατρική ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών και το είδος της υπό θεραπείας πάθησης, τη γεωγραφική περιοχή και την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το μέτρο της επιβολής του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχε προσωρινά ανασταλεί κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούσε στον οριζόντιο χαρακτήρα του μέτρου.

Οι φαρμακευτικές δαπάνες

Την τροπολογία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εξηγώντας ότι η εν λόγω απόφαση για την επαναφορά του πλαφόν υπαγορεύτηκε από την υπέρβαση των στόχων, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του Απριλίου, με τις φαρμακευτικές δαπάνες να επανέρχονται στα όρια στην προ της επιβολής εποχή.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία οδήγησαν την τρόικα να ζητήσει την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, με όριο το 15% και περεταίρω μείωση των γεννόσημων φαρμάκων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, ο οποίος συμπλήρωσε ότι με την μη ψήφιση της τροπολογίας, το υπουργείο θα υποχρεωθεί στην αύξηση του clowback, δηλαδή του ποσού που επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός «Θεωρούμε ότι μια υπέρβαση 200 εκατ. θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Η τρόικα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και εισηγείται μέτρα που αν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Α. Γεωργιάδης, εντός του προηγούμενου έτους οι φαρμακευτικές δαπάνες έφτασαν στα 2,530 δις ευρώ, εξοικονομώντας έναντι των προηγούμενων ετών 3 δις ευρώ.

Για την τρέχουσα χρονιά η στόχευση αφορά σε περεταίρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μεγαλύτερη του 20%, η οποία μεταφράζεται σε 2 δις ευρώ, άμεσα συνδεδεμένη με το 1% του ΑΕΠ, που θα επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων όπως με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση των τιμών, την μεταβολή του τρόπου ασφαλιστικής αποζημίωσης αυξάνοντας την συμμετοχή του ασφαλισμένου στην μη επιλογή του φθηνού γεννόσημου.

Παράλληλα, όρια τίθενται και στις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Α. Γεωργιάδης «Και πέρσι και φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη υπέρβαση στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που τρέχει με ποσοστό 70% του μηνιαίου στόχου. Γι’ αυτό και θεσπίζουμε τα διαγνωστικά όρια».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την κατατιθέμενη τροπολογία και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει «Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί ή άλλοι στόχοι και όρια (πλαφόν), περιορισμοί και προϋποθέσεις στην συνταγογράφηση φαρμάκων και λοιπά αναγκαία μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού. Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τις τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους. Επίσης δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease. Οι ειδικότεροι στόχοι, τα όρια και οι προϋπολογισμοί συνταγογράφησης δύναται να ενσωματώνονται σε συμβόλαια απόδοσης που συνάπτονται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ των ιατρών που συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του οργανισμού και να τίθενται κίνητρα (μπόνους) και ποινές ανάλογα με την επίτευξη των στόχων και την τήρηση των ορίων και προϋπολογισμών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις, συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, φαρμάκων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου, ο τομέας εφαρμογής τους (ιδιωτικός ή και δημόσιος), καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους».

Παρόμοιοι είναι και οι όροι που αφορούν στο πλαφόν των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ όσον αφορά στον μηχανισμό για την αυτόματη επιστροφή κατά την υπέρβαση της δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της υπέρβασης θα εξειδικεύεται από τον υπουργό Υγείας, όπως και η μεθοδολογία επιμερισμού του ποσού επιστροφής των φαρμακευτικών εταιρειών, σε περιπτώσεις υπέρβασης των φαρμακευτικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ από τους προκαθορισμένους στον εκάστοτε ετήσιο προϋπολογισμό του στόχους.

Δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, με το ποσό υστέρησης της φαρμακευτικής δαπάνης των δημοσίων νοσοκομείων, σε σχέση με τον προϋπολογισμό τους.

Ετικέτες: