Υγειονομικές ομάδες δράσης
- Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2014 - 06:10
Νέους τρόπους ενίσχυσης των δομών υγείας, που παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης στα νησιά, επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας, συγκροτώντας υγειονομικές ομάδες «κρούσης», που θα επανδρώνονται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες και θα καλύπτουν τις νησιωτικές ανάγκες υγείας.
Παρά την οριακή κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες του νησιωτικού χώρου, για ακόμα μία φορά με επικουρικές και όχι μόνιμες λύσεις επιχειρεί το υπουργείο να αντιμετωπίσει τα διογκωμένα προβλήματα.
Ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, όπου τα προβλήματα γιγαντώνονται, όπως αυτά αναφέρθηκαν και κατά την πρόσφατη σύσκεψη των φορέων στη Σύρο, παρουσιάζοντας την εικόνα ενός καταρρέοντος νοσοκομείου.
Από την άλλη πλευρά οι νέοι περιορισμοί της φαρμακευτικής δαπάνης που επιβάλλουν περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις, αλλά και η εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων, είναι οι αλλαγές που πρόκειται να μεταβάλλουν την υπάρχουσα εικόνα στον τομέα της υγείας.
Οι ομάδες δράσης
Εξαγγελίες για την υγεία στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου ακολούθησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκο, με παρόντες τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Σωτήρη Ζώτο και τον Υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ, Χαράλαμπο Πλάτση.
Συνολικά τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη αφορούσαν στην κάλυψη των αναγκών ιατρικού προσωπικού στα νησιά του Αιγαίου, τα οργανογράμματα των νοσοκομειακών μονάδων της 2ης ΥΠΕ η ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και η ιατρική κάλυψη των ακτοπλοϊκών γραμμών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος, όσον αφορά στους διορισμούς ιατρών στα Νοσοκομεία της 2ηςΥΠΕ, ανέφερε πως αυτοί έχουν ήδη υπογραφεί για όσους είχαν ολοκληρωθεί οι κρίσεις τους και των επικουρικών ιατρών.
Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ιατρών για κάλυψη των θέσεων που προκηρύσσονται στα νησιά, γεγονός που έχει εντείνει τα προβλήματα στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων των νησιών, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη των στελεχών, όπου επιχειρήθηκε να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος κάλυψης των δημιουργούμενων αναγκών.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η εξαγγελία για δημιουργία ομάδας δράσης, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιατρική «task force», που σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο θα είναι αυτή που θα επιφορτιστεί με την κάλυψη των αναγκών και των προβλημάτων υγείας των κατοίκων των νησιών.
Την προσφορά έργου στους ασθενείς του Αιγαίου θα αναλάβει η ομάδα η οποία θα αποτελείται από ιατρούς, διασώστες, νοσηλευτές, ψυχολόγους, μαίες και κοινωνικούς λειτουργούς, η οποία θα παρέχει επικουρικές υπηρεσίες στις νησιωτικές περιοχές.
Με την εποπτεία της ομάδας θα επιφορτιστεί η 2η ΥΠΕ, η οποία είναι αρμόδια για κάθε υγειονομική δομή σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Πέραν αυτών εκ μέρους του κ. Γρηγοράκου έγινε αναφορά και στους προσανατολισμούς του υπουργείου Υγείας για επέκταση της εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών υγείας κατά τη θερινή περίοδο, η οποία εξετάζεται να επεκταθεί και κατά τους χειμερινούς μήνες στα νησιά της άγονης γραμμής.
Στην υποστήριξη που υποσχέθηκε να παρέχει στην 2η ΥΠΕ για την επίλυση των προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών, συμπεριλήφθηκε και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, που θα πραγματοποιηθεί με την σύμπραξη και συνεργασία των φορέων της 2ης ΥΠΕ, του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ.
Προ των πυλών τα κλειστά νοσήλια
Τη στιγμή που είναι γενική η παραδοχή πως παύει σταδιακά να ισχύει η δωρεάν δημόσια υγεία στην Ελλάδα, αυτό επιβεβαιώνεται με την εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης της χώρας, το 2012, για μείωση των δαπανών για την υγεία και την εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και προς αυτή την κατεύθυνση το νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει την δημιουργία της ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει να εφαρμόσει τις απαραίτητες περικοπές δαπανών υγείας.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η αναφορά στις περικοπές από τον προσδιορισμό των συντελεστών κόστους θα προκύψουν με τη «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών».
Η «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων» (ΕΣΑΝ ΑΕ), είναι αυτή που θα εφαρμόσει το γερμανικό μοντέλο υγείας, με τις περικοπές νοσηλίων, φαρμάκων και εξετάσεων, υπέρ της ανακατανομής των πόρων προς τους ιδιώτες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει την εφαρμογή ενός συστήματος αμοιβών των νοσοκομείων που θα εκτινάξει το κόστος των νοσηλίων, τα οποία θα έχουν μία πάγια τιμή σε δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες και θα καλύπτονται από τον χρήστη των υπηρεσιών, ο οποίος θα καλείται κατά την εισαγωγή του να πληρώνει αναλόγως της νόσου.
Η εφαρμογή των κλειστών νοσηλίων θα έχει ως στόχο «την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις-πακέτα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ)».
Το νέο συστήμα θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο και θα διαρκέσει η πιλοτική εφαρμογή του έως τον Δεκέμβριο του 2015 και η πλήρης εφαρμογή του, σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες, έχει οριστεί το 2017.
Κύριο στοιχείο της εφαρμογής αποτελεί ο Χάρτης Υγείας, ο οποίος παρά τις εξαγγελίες των τελευταίων χρόνων, ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί, παρά την καταβολή προς αυτό τεραστίων ποσών.
Πέραν αυτού μεγάλες περικοπές αναμένονται άμεσα σε φάρμακα και εξετάσεις προκειμένου η φαρμακευτική δαπάνη να περιοριστεί στα 2 δις ευρώ, με το μεγάλο πρόβλημα, το νέο υψηλό κόστος που θα επωμιστούν οι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν πρωτότυπο σκεύασμα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΣΥ: Αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
29 Απρ. 2025 - 9:36 - Καινοτομία: Πρωτεΐνη «κλειδί» καταργεί τις ενέσεις και τις μετατρέπει σε χάπια
25 Απρ. 2025 - 20:01 - ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από COVID-19 και δυο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
25 Απρ. 2025 - 18:38 - Η ρίζα – υπερτροφή που προστατεύει από οστεοπόρωση και διαβήτη
25 Απρ. 2025 - 16:13 - Υγεία: Ποιες χώρες προτιμούν οι Έλληνες γιατροί
24 Απρ. 2025 - 19:22