Συνάντηση εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Σύρου με τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Μ. Γιαννάκο

“Να αντιστρέψουμε τις ασκούμενες πολιτικές”

“Ταφόπλακα” για τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία αποτελεί η ασκούμενη πολιτική που μέσα από “άδικες” αξιολογήσεις, συνεχείς περικοπές στις χρηματοδοτήσεις και αποφάσεις που εντείνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις υγειονομικές δομές, επιχειρεί να μετατρέψει την Υγεία σε εμπόρευμα.

Τα προαναφερθέντα αποτέλεσαν τη βασική ιδέα της ομιλίας του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.), Μιχάλη Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, η οποία έλαβε χώρα στο χώρο εκδηλώσεων του ΚΕΦΥΑ, μετά από πρόσκληση του ΔΣ του Συλλόγου.

Αφού ανέπτυξε όλες τις θέσεις της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ο κ. Γιαννάκος εστιάζοντας την προσοχή του στο θέμα της αξιολόγησης, κάλεσε τους εργαζομένους να μην φοβηθούν και να συστρατευθούν στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων, προκειμένου να μπλοκαριστεί η εφαρμογή της, που θα αποτελέσει “πύλη” για νέο “διωγμό” εργαζομένων στις ήδη σοβαρά υποστελεχωμένες δομές πανελλαδικά.

Το περιεχόμενο της συνάντησης προβάλλεται και στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

“Ζοφερό” παρόν και μέλλον

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ξεκινώντας την ομιλία του, σημείωσε πως στην περίοδο που διανύουμε “η κυβέρνηση ευθέως αμφισβητεί τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας ενώ με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει “έχει βάλει στο μάτι” τα εναπομείναντα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα οποία ξηλώνονται ένα προς ένα σε νέες συμφωνίες με την τρόικα, ως προαπαιτούμενα της κάθε δόσης”. Μιλώντας με στοιχεία, ο κ. Γιαννάκος μετά από μία μεγάλη περιοδεία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. στην Ελλάδα, τόνισε ότι μερικά από τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται, αποτελούν οι τεράστιες μειώσεις στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων κατά 60% αλλά και ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των κενών θέσεων σε Νοσοκομεία και δημόσιες υγειονομικές δομές, που ανέρχεται σε 33 χιλιάδες άδειες θέσεις. Ο ίδιος επεσήμανε, πως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μάλιστα, έχουν συνταξιοδοτηθεί σχεδόν 15 χιλιάδες εργαζόμενοι, χωρίς να έχουν προκύψει προσλήψεις, γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα, με κορυφαίο την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος υποστήριξε πως, “η κυβέρνηση ανοίγει σταδιακά τα χαρτιά της και οδηγεί τους πολίτες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη”, σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως ο υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης έχει κάνει λόγο για κλείσιμο Νοσοκομείων εάν αυτά δεν είναι ανταποδοτικά. Ανάμεσα σε αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προδιαγραφεί “ζοφερό το μέλλον και του Νοσοκομείου Σύρου”.

“Ρευστό πολιτικό κλίμα”

Μετά και τις τελευταίες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως εξήγησε παρακάτω, με νέους φόρους (ΕΝΦΙΑ) προς τους πολίτες, ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε πως έχει δημιουργηθεί ένα “ρευστό πολιτικό κλίμα”, εντός του οποίου ο αγώνας των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, πρέπει να είναι συντονισμένος. Τόνισε δε, πως μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν, που κατάφερε να καθυστερήσεις την εφαρμογή της αξιολόγησης, κρίνεται αναγκαίο να συνεχιστεί ο κύκλος των κινητοποιήσεων, προκειμένου “να αντιστραφεί η ασκούμενη πολιτική”. Σε αυτό το μήκος κύματος, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους εργαζομένους του Νοσοκομείου Σύρου, πως “η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. καλύπτει πλήρως όσους συμμετέχουν για την αξιολόγηση στην απεργία – αποχή”.

“Το ΕΣΑΝ ταφόπλακα του ΕΣΥ”

Σταθμός στη γενικότερη ομιλία του κ. Γιαννάκου αποτέλεσε η δημιουργία της (Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.) ΕΣΑΝ Α.Ε., μέσω της οποίας, κατέστησε σαφές πως θα διοχετεύονται οι χρηματοδοτήσεις προς τα Νοσοκομεία με κριτήρια που επί της ουσίας θα εξυπηρετούν τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης για την Υγεία. “Το ΕΣΑΝ θα είναι η ταφόπλακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, εξηγώντας πως, πρόκειται “για μία πολυμετοχική εταιρεία που μπορεί στην αρχή να έχει την πλειοψηφία των μετοχών το κράτος, αλλά όπως και οι άλλες ΔΕΚΟ, θα περάσει σταδιακά στο χρηματιστήριο και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα”. Σχετικά με τη λειτουργία της, ο πρόεδρος κατέστησε κατανοητό, πως “θα συγκεντρώνει τους διαθέσιμους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και μέσω της απευθείας αγοράς των υπηρεσιών με τα κλειστά νοσήλια και θα τα διαθέτει όπως η ίδια νομίζει στα ιδιωτικά και δημόσια Νοσοκομεία”.

Με την κατευθυνόμενη όπως ανέφερε χρηματοδότηση προς τις ιδιωτικές δομές, υποστήριξε πως, “καταργείται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των δομών” και ως εκ τούτου, διασαφήνισε πως απαιτείται η ενιαία προσπάθεια ώστε “να καταργηθεί το μαγαζί της Υγείας” αφού “ο πολίτης θα καλείται να αγοράζει τις υπηρεσίες εάν και εφόσον έχει χρήματα”.

Υπογράμμισε προς τους εργαζομένους μάλιστα, πως οι κυβερνητικές θέσεις περί – αρχικά - πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος, “δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν”.

“Επιδιώκουν απαξίωση, συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση”

“Έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 97%, να αρνηθούμε τη συμμετοχή μας στο νέο σύστημα αξιολόγησης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκης, περνώντας στο σοβαρό θέμα της αξιολόγησης. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, αυτό το αποτέλεσμα προέρχεται τόσο, από το ότι δεν έχουν υπογραφεί τα φύλλα αξιολόγησης, όσο και από το ότι αυτά, παραδίδονται στα Σωματεία των εργαζομένων. “Πετύχαμε μεγάλη νίκη” σημείωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., λέγοντας πως παρά το γεγονός πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στην αρχή της άνοιξης όπως επέβαλλε με αποφάσεις και εγκυκλίους η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννάκος ανέφερε, πως “και οι προϊστάμενοι τμημάτων επέλεξαν και καλώς έπραξαν να συνηγορήσουν στη θέση των εργαζομένων, μη παραδίδοντας τα σχετικά φύλλα”, γεγονός που υποστήριξε ότι “έδειξε πως σέβονται την επαγγελματική αξιοπρέπειά τους”. Διασαφήνισε δε, πως η κάθετη διαφωνία σε επίπεδο αξιολόγησης, έγκειται στο γεγονός πως “η κυβέρνηση μέσω αυτής, δεν επιδιώκει να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες” καθώς αν ήταν ειλικρινής η συγκεκριμένη πρόθεση, αφενός θα λάμβανε διαφορετικά “μέτρα αναβάθμισης” κι αφετέρου, “θα είχε ζητήσει και τη δική μας θέση”. Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο κ. Γιαννάκος ισχυρίστηκε κατηγορηματικά ότι, “η κυβέρνηση επιδιώκει την απαξίωση, τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών μέσα από αυτήν τη διαδικασία”.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε πως, σκοπός της είναι “να συστήσει μία νέα δεξαμενή εργαζομένων προς απόλυση και διαθεσιμότητα, ανάλογα με τις νέες συμφωνίες που κάνει με την τρόικα”, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως “δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στην κατάπτυστη αξιολόγηση, για την οποία η κυβέρνηση, άλλα λέει και άλλα υποκρύπτει”.

Αξίζει τέλος, να τονισθεί, πως σε ερώτηση εργαζομένου όσον αφορά σε αντιπρόταση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για αξιολόγηση του δημόσιου τομέα της Υγείας, ο κ. Γιαννάκος, ανέφερε ότι, δεδομένου ότι “η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη”, οι εργαζόμενοι δεν μετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση με “φόντο” μία εξ ορισμού άδικη αξιολόγηση με βαθμολογίες και ποσοστώσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα συνδεθούν και με μισθολογικές αλλαγές.