Οι προκλήσεις του αύριο
- Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2014 - 06:09
Στο σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα της χώρας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Αθανάσιος Παπαρούπας.
Με δεδομένη την αποδιάρθρωση του συστήματος υγείας, εξαιτίας της υφιστάμενης αποσταθεροποίησης της οικονομίας και του υφεσιακού περιβάλλοντος, ο κ. Παπαρούπας υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποσκοπεί στη διασφάλιση της επάρκειας και της αποτελεσματικής διανομής των υγειονομικών υπηρεσιών.
Τόνισε δε, ότι η δημιουργία Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις κατά τόπους ζώνες ευθύνης της Περιφέρειας θα συμβάλλει τόσο στην ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Συμμετείχατε στο 5ο Συνέδριο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην Ερμούπολη, όπου αναπτύξατε το θέμα της κληρονομιάς των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από την Υγειονομική Περιφέρεια. Ποιες είναι οι προκλήσεις του αύριο με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι;
“Με τη μεταρρύθμιση στην υγεία, 70 δομές ΕΟΠΥΥ και 270 δομές των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων ενώθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.). Στην εξέλιξη αυτής της μεταρρύθμισης δημιουργούνται τοπικοί φορείς πρωτοβάθμιας υγείας και κατανέμονται οι περιοχές, που θα αποτελούν τη ζώνη ευθύνης τους. Ο υπεύθυνος προϊστάμενος του κάθε Δικτύου φέρει την ευθύνη για τη διαχείριση των δομών υγείας μέσα στο ΠΕΔΥ, για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, αλλά και για αυτούς που δεν έχουν σύμβαση, αλλά είναι πιστοποιημένοι με δικαίωμα συνταγογράφησης. Έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη η νησιωτικότητα, δεν καταργούνται δομές, όμως συγχωνεύονται και αναπτύσσονται καλύτερα, διότι είναι περισσότερο το προσωπικό που προσέρχεται και καλύτερες οι υπηρεσίες που θα παρέχονται. Γίνεται μία στροφή στην εξεύρεση στέγασης των δομών αυτών σε κρατικά κτίρια, ούτως ώστε και μόνο η μεταφορά τους από τα ενοικιαζόμενα να αποφέρει παραπάνω από 500.000 ευρώ όφελος στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Συν τοις άλλοις, θα μειωθούν και τα έξοδα από τα πάγια των κτιρίων που μισθώνονται αυτή τη στιγμή. Από την 1η του 2015 οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανεξαρτητοποιούνται από τα νοσοκομεία και έρχονται κατευθείαν στη διοίκηση και διαχείρισή τους από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ως εκ τούτου, κάνουν και ανεξάρτητο προϋπολογισμό, απαλλάσσοντας τα νοσοκομεία από τα έξοδα των Κέντρων Υγείας”.
Πόσο θα επηρεάσουν οι αλλαγές αυτές τις Κυκλάδες;
“Στις Κυκλάδες με την προκήρυξη των 900 γιατρών αναπτύσσονται Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Σύρο και στη Νάξο, τα οποία θα λειτουργήσουν προσεχώς. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια επέκτασης του νοσοκομείου της Νάξου για την αιμοδοσία και το τμήμα του τεχνητού νεφρού, καθώς και η οργάνωση και στελέχωση του νοσοκομείου για το χειρουργικό του τομέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί ακόμα επαρκώς”.
Ποιοι ήταν οι σκόπελοι, στους οποίους προσέκρουε μέχρι σήμερα η ΠΦΥ;
“Τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν δύο. Το ένα ήταν η κατασπατάληση πόρων και το άλλο η ελλιπής εξυπηρέτηση των σκοπών για τους οποίους φτιάχνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στο παρελθόν, η αντιμετώπιση των περιστατικών γινόταν περιστασιακά και νησιδιακά. Δηλαδή, δεν γινόταν οργανωμένα, συγκεκριμένα και αυτοτελώς σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με αποτέλεσμα ένα περιστατικό να πήγαινε την ίδια ημέρα στο ΠΕΔΥ -το παλιό ΙΚΑ- ή στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και μετά στο νοσοκομείο ή να πήγαινε κατευθείαν στο νοσοκομείο και μετά να επέστρεφε στο Κέντρο Υγείας. Με τις καινούριες δομές αφενός μειώνονται τα έξοδα, καθώς γίνεται χωροταξική κατανομή προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης ταχύτερα και καλύτερα και αφετέρου, το σύνολο των παροχών της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται η υπερσυνταγογράφηση, η υπερκατανάλωση εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά και η επιβάρυνση των νοσοκομείων. Τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στη Δομή και από κει και πέρα ό,τι χρειάζεται θα πηγαίνει με παραπεμπτικό στο νοσοκομείο ή αν είναι επείγον θα πηγαίνει κατευθείαν στο νοσοκομείο, όπως πηγαίνει και μέχρι σήμερα”.
Τι προβλέπεται για τα μικρά νησιά του Νομού;
“Τα πολύ μικρά νησάκια εξακολουθούν να έχουν δομές υγείας όπως είναι τα περιφερειακά ιατρεία, απλώς αυτά είναι ζώνη ευθύνης πλέον του Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι του νοσοκομείου. Δεν αλλάζει δομή όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των περιφερειακών ιατρείων, απλώς ενισχύεται η κεντρικότερη δομή και η δυνατότητα μετακίνησης υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού κατά τις ανάγκες με ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο. Και σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια με τις μετακινήσεις ώστε να μη μένουν περιφερειακά ιατρεία ή κέντρα υγείας χωρίς γιατρό. Βέβαια υπάρχουν ελλείψεις, τις οποίες θέλουμε να καλύψουμε. Γι' αυτό βγήκε η προκήρυξη των 900 θέσεων των επικουρικών και έπονται και άλλες προκηρύξεις που θα καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων αλλά και των κέντρων υγείας. Μετά την τοποθέτηση των πρώτων ιατρών θα έχει τελειώσει πλέον η κρίση των ιατρών του ΠΕΔΥ. Έχουν βαθμολογηθεί οι γιατροί και επίκειται η τοποθέτησή τους στις θέσεις που έχουν εγκριθεί. Ως γιατροί του ΕΣΥ ΠΕΔΥ και όχι πλέον ως Π.Ε. Ιατροί. Επίσης επανέρχεται ο θεσμός του αγροτικού ιατρού με υποχρεωτική θητεία, ούτως ώστε να καλυφθούν και οι θέσεις των αγροτικών ιατρών, που μένουν κενές. Η προσπάθεια του υπουργείου και της Περιφέρειας είναι να δημιουργηθούν ελκυστικοί όροι για την προσέλευση ιατρικού και υγειονομικού δυναμικού στην περιφέρεια, ούτως ώστε να μην βλέπουμε το φαινόμενο να γίνεται μια προκήρυξη και οι θέσεις να μην πληρούνται, λόγω ελλιπούς ενδιαφέροντος. Ζητάμε από την τοπική κοινωνία τη θεσμοθετημένη βοήθεια προς το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που έχει σκοπό να εγκατασταθεί στις περιοχές τους με την έννοια παραχώρησης χώρου ή διευκόλυνσης της διαμονής τους στις περιοχές που παρουσιάζονται, με στόχο τη μείωση των εξόδων των ιατρών, που επιθυμούν να προσληφθούν”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έναρξη 5ου Συνεδρίου για την Πρόληψη και την Προαγωγή Υγείας στην Ερμούπολη
1 Νοε. 2014 - 10:23 - Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Παγκόσμιο ζήτημα η αύξηση κρουσμάτων στους κάτω των 50 ετών
25 Ιαν. 2025 - 16:29 - Κλιματική κρίση και ασθένειες «ανιχνεύονται» μαζί στα λύματα
25 Ιαν. 2025 - 14:22 - Καρκίνος: Οι δύο παράγοντες που προστατεύουν από τη νόσο
24 Ιαν. 2025 - 20:07 - Δημιουργούνται 17 Κέντρα και Σταθμοί Τραύματος σε όλη την Ελλάδα
23 Ιαν. 2025 - 10:06