Ξεκινά διερεύνηση από την Επιτροπή Υγείας στη Μήλο για ιδιωτικές αεροδιακομιδές

Αντικαθιστώντας την δημόσια υγεία

Το δρόμο των ιδιωτικών συμβάσεων με εταιρείες που αναλαμβάνουν κατεπείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ακολουθήσει ο δήμος Μήλου, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετο τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μήλου Ηλ. Αποστολόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά στην αξιοπιστία των εταιρειών.

Θέλοντας να καλύψουν τα κενά της πολιτείας, η οποία αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει οικονομικά στις συχνές αεροδιακομιδές λόγω του αυξημένου κόστους τους , σε συνδυασμό με τις ελλείψεις υποδομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι δήμοι οδηγούνται στην αναγκαστική λύση των ιδιωτικών συμβάσεων υποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του ΕΚΑΒ, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων, μην μπορώντας πολλές φορές να εξυπηρετήσει τους πολίτες των νησιών.

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε η πρόταση που αφορά στην κάλυψη των κατοίκων του νησιού (από 6 μηνών και πάνω βάσει του νόμου) για επείγουσες αεροδιακομιδές, με ασφαλιστήρια δαπάνη 5 ευρώ ανά κάτοικο ενώ ομόφωνα αποφασίστηκε η έναρξη διερεύνησης των προσφορών από ιδιωτικές εταιρείες έτσι ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα όταν θα παρθεί η τελική απόφαση «με στόχο το μεγαλύτερο όφελος για τους δημότες του νησιού» όπως εξήγησε ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.

« Η υγεία δεν μετριέται με χρήμα, αλλά με το αποτέλεσμα πόσες ζωές έσωσες»

Ιδιαίτερα θετική αξιολογεί την πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου όσον αφορά στην υπογραφή σύμβασης για τις ιδιωτικές αεροδιακομιδές των ασθενών ο κ. Δαμουλάκης, ο οποίος ως γνωστόν είναι ο πρώτος δήμαρχος που ξεκίνησε από 2011 τις ενέργειες για την σύναψη ασφαλιστήριας κάλυψης, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν προχωρήσει μέχρι πρότινος λόγω της αντίθεσης των επιτροπών κατά τις προηγούμενες θητείες του. Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μικρών νησιών, που έχουν ήδη προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων, ο δήμαρχος Μήλου τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής λύσης την οποία παρουσιάζει ως σωτήρια για την υγεία των πολιτών, ενώ όσον αφορά τις αντιθέσεις που εκφράζονται και μιλούν για οικονομική επιβάρυνση των δήμων ο κ. Δαμουλάκης απαντά με μια λιτή δήλωση, ότι « Η υγεία δεν μετριέται με χρήμα, αλλά με το αποτέλεσμα πόσες ζωές έσωσες» ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι το κόστος θα το επωμιστεί ο δήμος και όχι οι οι ίδιοι οι δημότες.

Να εξασφαλισθεί η χαμηλότερη τιμή

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και το μέλος της επιτροπής υγείας του δήμου και ιατρός του Κέντρου Υγείας Ζωή Γεωργοπούλου, η οποία αν και δεν εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση του δημάρχου παρ όλα αυτά κράτησε τις επιφυλάξεις της μέχρι να παρουσιαστούν τα τελικά συμβόλαια. «Αν και πάντα ήμουν υπέρμαχος της δημόσιας υγείας δεν αντιτίθεμαι σε μια τέτοια διαδικασία καθώς στη δεδομένη στιγμή θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την εξασφάλιση όλων των δημοτών» υποστήριξε η ίδια στην «Κοινή Γνώμη». Ωστόσο θεωρεί βασικό ζήτημα να μελετηθούν λεπτομερώς οι όροι της σύμβασης αλλά και να εξασφαλισθεί η χαμηλότερη τιμή δεδομένου ότι από μια τέτοια συμφωνία επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου.

«Έχω εμπιστοσύνη μόνο στο ΕΚΑΒ και όχι στις ιδωτικές εταιρείες»

Στον αντίποδα έρχεται η αντίδραση του διευθυντή του Κέντρου Υγείας κ. Αποστολόπουλου, ο οποίος

αντιτίθεται στις προθέσεις της δημοτικής αρχής Μήλου για την σύναψη ιδιωτικών συμβάσεων που αφορά περιπτώσεις επείγουσας αερομεταφοράς στην Αθήνα. «Στην ερώτηση αν θα μπορεί να μεταφερθεί ασθενής κατά τις βραδυνές ώρες μου απάντησαν ότι αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο θα υπάρχει κατάλληλος φωτισμός, ενώ για τη δυνατότητα μεταφοράς μη σταθεροποιημένου ασθενούς δεν έλαβα ποτέ σαφή απάντηση» υποστηρίζει ο κ. Αποστολόπουλος, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικά θα βοηθήσουν περισσότερο οι ιδιωτικές εταιρείες από το ΕΚΑΒ, το οποίο έρχονται να αντικαταστήσουν. Μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη μόνο στο ΕΚΑΒ, καθώς θεωρεί "ότι είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια βαριά περιστατικά", ενώ αμφισβήτησε ανοιχτά την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των εταιρειών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων με κατάλληλο ιατρικό προσωπικό, το οποίο θα μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσο ένα περιστατικό χρειάζεται αεροδιακομιδή, κάτι το οποίο δεν είναι σε θέση να κάνουν οι αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις νησιωτικές περιοχές. Αντί λοιπόν οι δήμοι να σπαταλούν πόρους για ιδιωτικές εταιρείες, θα έπρεπε να αναζητήσουν τρόπους να πιέσουν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να στελεχώσει τις υγειονομικές μονάδες οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς υποστελέχωσης, κάτι το οποίο αναγκάζει τους δήμους να προσανατολίζονται σε λύσεις "έσχατης ανάγκης" , επιβαρύνοντας μάλιστα τον προϋπολογισμό τους σε εποχές όπου η οικονομική ενίσχυση από την κεντρική εξουσία είναι μηδαμινή.