Σε προτεραιότητα οι μονάδες των νησιών
- Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2015 - 06:20
Άμεσες και επείγουσες προσλήψεις ζητά το υπουργείο Υγείας, από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με την πρόσληψη 800 μόνιμων και 700 επικουρικών ιατρών ζητά να ενισχυθεί ο κλάδος της Υγείας το υπουργείο, ενώ παράλληλα αιτείται και την πρόσληψη 2.500 νοσηλευτών, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες λειτουργίας των κρισιμότερων μονάδων στον νησιωτικό χώρο, όπως και 130 θέσεις για την επαναλειτουργία των κλειστών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες έχουν παύσει τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού.
Τα κενά ανά νοσοκομείο και ιατρική ειδικότητα κατέγραψε ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας και εντάσσονται στο σχέδιο επείγουσας παρέμβασης, το οποίο είχε εξαγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Πρόκειται για μια τολμηρή, όπως χαρακτηρίστηκε και ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να ανακουφιστούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία λόγω της επέλασης της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη, έχοντας ως μόνη λύση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τα κενά που παρατηρήθηκαν από την ομάδα εργασίας στα νοσοκομεία και τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες της επικράτειας, ανέρχονται σε περίπου 4.000 κενές θέσεις ιατρών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την υπολειτουργία ή το οριστικό κλείσιμο τμημάτων. Επιπλέον, η ανάγκη κάλυψης άνω των 300 θέσεων, χαρακτηρίζεται επείγουσα ή και υπερεπείγουσα.
Ως «άθλια» χαρακτήρισαν την υφιστάμενη κατάσταση, οι άνθρωποι της ειδικής ομάδας εργασίας, μεταφέροντας την δραματική κατάσταση, ειδικά στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, στην νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην Περιφέρεια εν γένει, με τις ελλείψεις να φτάνουν σε αρκετά σοβαρό σημείο, όσον αφορά στο ιατρικό, το νοσηλευτικό και το εργαστηριακό προσωπικό, όπως επίσης και σε φαρμακοποιούς, βιοχημικούς, αλλά και σε άλλες ειδικότητες.
Δυσεπίλυτο πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στις περιοχές, οι οποίες δέχονται μεγάλο όγκο τουριστικών επισκέψεων, ενώ, παράλληλα, οι δομές του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), δεν επαρκούν, ώστε να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα υγείας μεγάλου όγκου μεταναστών και φυλακισμένων.
Ανεπαρκής φαίνεται και ο ογκολογικός κλάδος, η σπουδαιότητα του οποίου κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένη, λόγω της συχνότερης εμφάνισης κρουσμάτων της επάρατης νόσου, αλλά και του υψηλού κόστους νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.
Οι περιοχές που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστικών επισκέψεων έχουν τεράστιο πρόβλημα επάρκειας δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Την ίδια ώρα, οι δομές του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα υγείας του μεγάλου όγκου μεταναστών και φυλακισμένων. Σε ανεπάρκεια βρίσκεται και ο ογκολογικός τομέας, ο οποίος θεωρείται κρίσιμος, λόγω της αυξημένης εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου, αλλά και του υψηλού κόστους νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Φάρμακα: Ελλείψεις διαρκείας σε αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα
21 Αυγ. 2024 - 8:50 - Υγεία: Το Αιγαίο χωρίς υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα
23 Ιουν. 2024 - 18:11 - Φάρμακα: Σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις
22 Ιαν. 2024 - 9:46 - Φάρμακα- Ελλείψεις: Ποια σκευάσματα παραμένουν δυσεύρετα
16 Νοε. 2023 - 13:52 - Ελλείψεις φαρμάκων: Κόντρα ανάμεσα σε ΕΟΦ, φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων
31 Ιουλ. 2023 - 9:12