«Αρνούμαστε να γίνουμε “πλασιέ” υπηρεσιών υγείας»
- Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2015 - 06:10
Τη δική του απάντηση, σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου Σύρου σε τοπικό μέσο, δίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο «Βαρδάκειο και Πρώιο» Νοσοκομείο και στις Κεντρικές και Αποκεντρωμένες Μονάδες Α’ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) Νοτίου Αιγαίου.
Με αφορμή την συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, που δημοσιεύτηκε στις 19-3-15 σε τοπική εφημερίδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει τα παρακάτω:
1. Όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων που παρατίθενται, σημειώνουμε ότι συνολικά οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας από τον τελευταίο οργανισμό του Νοσοκομείου του 2012 είναι 145. Από αυτές κενές είναι οι 38 δηλαδή περίπου το 27 % και όχι 15 % όπως αναφέρει ο Διοικητής. Αυτό που δεν αναφέρει όμως, είναι το πόσοι πραγματικά υπηρετούν, αν λάβουμε υπόψη μας αυτούς που λείπουν με αποσπάσεις, μετακινήσεις και μακροχρόνιες άδειες (αναρρωτικές άνευ αποδοχών, μητρότητας κλπ). Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Σύρου λοιπόν, οι εναπομείναντες δεν ξεπερνούν το 56% του προβλεπόμενου από τον ήδη κουτσουρεμένο μεταμνημονιακο τελευταίο οργανισμό του ΓΝ-ΣΥΡΟΥ.
2. Αναφέρεται επίσης ότι δεν μπορούμε να ζητάμε υπερωρίες για το προσωπικό και αναπτυξιακά έργα για την υγεία όταν το Νοσοκομείο έχει πληρότητα (σύμφωνα με τα στοιχεία του Διοικητή) 25-30%.
Θεωρούμε ότι η ζήτηση για υπηρεσίες Υγείας δεν μετριέται με βάση την πληρότητα του Νοσοκομείου αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού των Κυκλάδων. Οι ανάγκες αυτές αποδεικνύονται από την ταχύτητα που “ξεφυτρώνουν” ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και γενικότερα “πάροχοι Υγείας” στην Σύρο και τα γύρω νησιά. Όμως η συνεχής και σκόπιμη υποβάθμιση του Νοσοκομείου τελικά εξασφαλίζει πελατεία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.
1) Πώς μπορεί να έχει πληρότητα ένα νοσοκομείο όταν σε περίπτωση που έχει την παραμικρή βλάβη ένα μηχάνημα δεν είναι πλέον δεδομένο ότι υπάρχει διαθέσιμος τεχνικός για να το δει;
2) Πώς μπορεί να έχει πληρότητα ένα Νοσοκομείο που του λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών όπως: ΩΡΛ, Οδοντίατρος, Γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, που διαθέτει μόνο ένα παιδίατρο και που η περίοδος αναμονής για τον οφθαλμίατρο και τη Δερματολόγο ξεπερνούν τους τρεις μήνες.
3) Πως μπορεί να έχει πληρότητα ένα Νοσοκομείο όταν θα πρέπει να φέρεις τον τραυματιοφορέα σου από το σπίτι;
4) Πως μπορεί να έχει πληρότητα ένα Νοσοκομείο όπου η Διοίκηση προτρέπει εργαζόμενους να ζητούν χρηματοδότηση για εξοπλισμό του Νοσοκομείου από το Σύλλογο Εργαζομένων τους;
Μήπως λοιπόν συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο εσκεμμένα, διώχνει τους ασθενείς, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε διοικήσεις και κυβερνήσεις, με πρόφαση την μη επαρκή “πληρότητα”, να το χρηματοδοτούν όλο και λιγότερο;
Άλλωστε εκεί οδηγούν οι λογικές, όπου το Νοσοκομείο είναι επιχείρηση και η Υγεία δεν είναι Δημόσιο αγαθό, αλλά εμπόρευμα.
Σε αυτή την περίπτωση λυπούμαστ,ε αλλά αρνούμαστε να γίνουμε πλασιέ “υπηρεσιών” υγείας. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εκδήλωση για φροντιστές Ατόμων με Άνοια στο Νοσοκομείο Σύρου
23 Μαρ. 2023 - 9:00 - Νοσοκομείο Σύρου: Δημοσίευση στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πράσινων και Υγιών Νοσοκομείων
1 Μαρ. 2023 - 8:48 - Ούτε βήμα πίσω για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σύρου
25 Αυγ. 2021 - 6:20 - Νέος ψηφιακός μαστογράφος στο Νοσοκομείο Σύρου
26 Ιουλ. 2020 - 13:09 - Αρνητικά τα δείγματα
26 Μαρ. 2020 - 9:06