Διχοστασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος
- Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2015 - 06:20
Διίστανται οι απόψεις μεταξύ των ιατρών στο Κέντρο Υγείας Μήλου, όσον αφορά στην επίσχεση εργασίας, η οποία έχει ξεκινήσει, με αφορμή τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, από το Φεβρουάριο του 2015.
Χωρίς να έχουν υψωθεί οι τόνοι και με κοινή αποδοχή της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ειδικοί ιατροί του Κέντρου Υγείας της Μήλου, λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, η στάση απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος φαίνεται να τυγχάνει δύο διαφορετικών αντιλήψεων, μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.
«Δε θα αφήσουμε να συμβεί το οτιδήποτε στον οποιονδήποτε»
Σχετικά με τα αίτια, που οδήγησαν αγροτικούς και ειδικούς ιατρούς του Κέντρου Υγείας να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με την Παιδίατρο, κ. Ζωή Γεωργοπούλου, είναι η μη καταβολή, εδώ και 5 περίπου μήνες, των εφημεριών, τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τη 2η ΥΠΕ, στην οποία πλέον ανήκουν διοικητικά τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων, ενώ παράλληλα και χωρίς αυτό να βρίσκεται εντός των αιτημάτων τους, όπως εξηγεί, δεν έχουν πληρωθεί στους ιατρούς ούτε τα έξοδα των διακομιδών, τα οποία αναγκάστηκαν να καταβάλλουν από δικούς τους πόρους.
«Ενώ οι δεσμεύσεις για την πληρωμή μας, αναβάλλονταν ανά δεκαπενθήμερο, ξαφνικά, στις 27 Μαΐου, πληρώθηκαν όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων και δεν πληρώθηκαν οι ιατροί των Κέντρων Υγείας», σημειώνει η κ. Γεωργοπούλου, συμπληρώνοντας, πως «η κυβέρνηση επικαλείται αδυναμία και ολιγωρία των υπηρεσιών των ΔΥΠΕ, στις οποίες πέρασαν διοικητικά οι γιατροί των Κέντρων Υγείας από 1η Ιανουαρίου 2015, να βγάλουν τις εφημερίες. Μόλις την Τρίτη, η 2η ΥΠΕ, ζήτησε τα προγράμματα εφημεριών από την αρχή του έτους, προκειμένου να γίνει εκκαθάριση. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα πληρωθούμε».
Επίσης, η παιδίατρος αναφέρει, πως «έχουμε δουλέψει επιπλέον ώρες, τις οποίες, ωστόσο, ούτε περιμένουμε να τις πληρωθούμε, ούτε και τις ζητήσαμε ποτέ. Οι εφημερίες για τους ιατρούς, δεν είναι απλώς ένα επίδομα της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ. Για μας είναι ο μισός μισθός μας, καθώς βρίσκονται μέσα στα υποχρεωτικά. Αυτή τη στιγμή μας “κυνηγούν” οι τράπεζες, “τρέχουν” δάνεια, άλλος έχει παιδιά, που σπουδάζουν, οι αγροτικοί ιατροί έχουν τα έξοδά τους. Πραγματικά είναι θέμα επιβίωσης».
Κατά γενική ομολογία, το Κέντρο Υγείας Μήλου είναι υποστελεχωμένο, με οριακή δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του νησιού. Αυτή τη στιγμή, πλην των αγροτικών ιατρών, υπηρετούν ένας γενικός ιατρός, μια παιδίατρος και μια οδοντίατρος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση των ιατρών που μετέχουν στην επίσχεση, «τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά, αντιμετωπίζονται από την παιδίατρο σε 24ωρη βάση, όπως άλλωστε γίνεται και τις υπόλοιπες 365 ημέρες του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τα οδοντιατρικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται από την οδοντίατρο του Κ.Υ. και οδοντίατρο του πρώην ΙΚΑ, η οποία, προσωρινά, βρίσκεται στο ΚΥ. Επίσης επειδή κρίθηκε ως επιτακτική και μη αναβλητέα, (λήξη σχολικού έτους 15/6), η φθορίωση των μαθητών διεξάγεται κανονικά, καθημερινά, μέχρι και 13/6 ,από την οδοντίατρο. Στο Κ.Υ. υπηρετούν και αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι δεν κάνουν επίσχεση εργασίας, ένας ειδικευόμενος γιατρός γεν. ιατρικής, που επίσης δεν κάνει επίσχεση εργασίας, οι οποίοι και εφημερεύουν και δυνατότητα συνταγογράφησης έχουν».
«Δεν τα “έχουμε” με τον κόσμο του νησιού. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πίεση, μήπως καταφέρουμε και πληρωθούμε», επισημαίνει η κ. Γεωργοπούλου, «αυτό, όμως, δε σημαίνει, ότι θα αφήσουμε να συμβεί το οτιδήποτε σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτό είναι πέρα από τους όρκους μας, είναι ανθρώπινο».
Επίσης, η παιδίατρος υπογραμμίζει, ότι, παρά το γεγονός πως, ως όφειλαν, είχαν ενημερώσει τη ΔΥΠΕ, τόσο για την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, όσο και για τα αιτήματά τους, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη, ούτε έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση, σχετικά με την καταβολή των εφημεριών.
Επικίνδυνη η επίσχεση εργασίας εν μέσω τουριστικής περιόδου
Διαφορετική στάση απέναντι στο ζήτημα, υιοθετεί ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους ιατρούς, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα.
«Σίγουρα δεν πρέπει να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Σίγουρα πρέπει να γίνει κάποια κινητοποίηση. Θεωρώ, όμως, πως αυτή τη στιγμή, η επίσχεση εργασίας στο Κ.Υ. Μήλου είναι λάθος», τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος, εξηγώντας, ότι «είναι στελεχωμένο οριακά. Δουλεύουν 4 αγροτικοί ιατροί, ο ένας εξ’αυτών στο Περιφερειακό Ιατρείο, η Παιδίατρος, εγώ και μία Οδοντίατρος».
«Πολλά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά, ειδικά τώρα, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Οι επισκέπτες νοικιάζουν μηχανάκια, γουρούνες, αυτοκίνητα, οδηγώντας σε επικίνδυνα και άγνωστα εδάφη, έχουμε τροχαία, έχουμε τα πάντα», υποστηρίζει.
«Οι αγροτικοί ιατροί, καλώς κάνουν επίσχεση. […] Εμείς, όμως, οι γιατροί του ΕΣΥ, απ’ όσο ξέρω, το τοπίο είναι “θολό” για το κατά πόσο έχουν το δικαίωμα να κάνουν επίσχεση εργασίας. Η νομοθεσία είναι διαφορετική», αναφέρει, ενώ σημειώνει, πως σε επικοινωνία με τον Νομικό Σύμβουλο της ΔΥΠΕ, εκείνος αποφάνθηκε, πως οι ειδικοί ιατροί δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν επίσχεση εργασίας.
«Αν πρέπει να κάνουμε κινητοποίηση, αυτή πρέπει να γίνει μαζικά. Οι γιατροί και όλο το νησί μαζί. Γιατί είναι υποστελεχωμένο το Κ.Υ., γιατί κινδυνεύει ο κόσμος της Μήλου, καθώς οι εφημερίες δεν καλύπτονται από ειδικότητες και είναι επισφαλής και όλα τα γνωστά», επισημαίνει.
«Τα έχουμε ανάγκη αυτά τα χρήματα. Έχουμε χρέη, έχουμε να πληρώσουμε χίλια δυο. Οριακά ζούμε και ας είμαστε γιατροί. Όμως δεν είναι δυνατόν να γίνεται επίσχεση εργασίας σε αυτή την περίοδο», ανέφερε, ενώ για να διευκρινίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν, εξήγησε, πως «υπάρχει μόνο μία αγροτική ιατρός, που συνταγογραφεί και δεν κάνει επίσχεση. Αν τύχει κάποιο περιστατικό και πρέπει να φύγει με ελικόπτερο ή με σκάφος του Λιμενικού ποιος θα μείνει πίσω; Δεν μπορεί το Κ.Υ. να λειτουργήσει έτσι ενόψει του καλοκαιριού».
Επιπλέον, υπογραμμίζει, πως ο κόσμος της Μήλου, μέσω του ιδρύματος στήριξης προς το Κ.Υ., είναι αυτός που κρατά «ζωντανή» την υγειονομική μονάδα, συνεπώς είναι άδικο, να μην έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το Κ.Υ. για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.
Τέλος, ο Διευθυντής του Κ.Υ. κλείνει, διαβεβαιώνοντας, ότι «κι εγώ μαζί τους είμαι και παλεύω μαζί τους, όμως, πρέπει να κοιτάξουμε και τους άλλους παράγοντες».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΣΥ: Αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
29 Απρ. 2025 - 9:36 - Καινοτομία: Πρωτεΐνη «κλειδί» καταργεί τις ενέσεις και τις μετατρέπει σε χάπια
25 Απρ. 2025 - 20:01 - ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από COVID-19 και δυο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
25 Απρ. 2025 - 18:38 - Η ρίζα – υπερτροφή που προστατεύει από οστεοπόρωση και διαβήτη
25 Απρ. 2025 - 16:13 - Υγεία: Ποιες χώρες προτιμούν οι Έλληνες γιατροί
24 Απρ. 2025 - 19:22