Εκτός υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών η ΕΠΑ.Σ της Σύρου

Εκκωφαντική απουσία με ερωτηματικά

Πλείστα ερωτήματα για τους λόγους μη ένταξης της ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου στη λίστα με τις αντίστοιχες σχολές του Υπουργείου Παιδείας, που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως Δημόσια ΙΕΚ, έπονται της επίσημης υπουργικής απόφασης, από την οποία απουσιάζει μόνο η ΕΠΑ.Σ της Σύρου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του N. 4316/ 2014 “Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις”, ιδρύονται 42 Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) με ειδικότητες της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οι ειδικότητες: Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας, Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου, Βοηθός Νοσηλευτικής Ογκολογικών παθήσεων, Βοηθός Νοσηλευτικής ΜΕΘ και Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις.

42 Ινστιτούτα σε όλη την Ελλάδα

Τα Ινστιτούτα αυτά αποτελούν παραρτήματα των αντίστοιχων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ν.Π.Δ.Δ.) του Ε.Σ.Υ. όπου εδρεύουν και τα οποία τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας.

Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει στα ανωτέρω νοσηλευτικά ιδρύματα και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται η έναρξη λειτουργίας τους και το Νοσοκομείο στο οποίο θα στεγάζονται.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στη λειτουργία, το προσωπικό των ΙΕΚ, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στις καταργούμενες ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και δεν θα μεταφερθεί στα ΙΕΚ της προηγούμενης παραγράφου, μεταφέρεται στις νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που υπάγεται ή στις μονάδες ΠΕΔΥ της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο η συνεργασία της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου με το ΔΙΕΚ Σύρου για τη λειτουργία της ειδικότητας “Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας” στο Εαρινό Εξάμηνο του Ινστιτούτου.

Χαρακτηριστικά είχε τονιστεί πως η πρόταση αυτή έγινε με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται από την κατάργηση των σχετικών ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας. Η Διευθύντρια κ. Δήμητρα Τσιόρβα είχε επισημάνει ακόμα πως μέσα από τη συνεργασία του ΔΙΕΚ με το Νοσοκομείο θα εξασφαλιστεί στους καταρτιζόμενους πρακτική και εργαστηριακή εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες και αμεσότητα στον τρόπο αντιμετώπισης σχετικών προβλημάτων.

Καταγγελίες που επανέρχονται στο προσκήνιο

Η σχετική ανακοίνωση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διευθύντριας της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών, Ευγενίας Νίκου, η οποία αφού διέψευσε την είδηση περί κατάργησης των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας, κατήγγειλε τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για αδιαφορία και υποβάθμιση σημαντικών δομών του.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για παράνομη απόφαση της διοίκησης, με την οποία στηρίζει δομές του υπουργείου Παιδείας και υποβαθμίζει δομές και φορείς του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας ουσιαστικά την πολυετή προσφορά της ΕΠΑ.Σ του Νοσοκομείου Σύρου.

Διαβάζοντας κανείς τη λίστα με τις Επαγγελματικές Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών οι οποίες μετατρέπονται σε Δημόσια ΙΕΚ, θα βρει και νησιά με πληθυσμό πολύ λιγότερο από αυτόν της Σύρου, όπως η Κάλυμνος και η Λήμνος, πράγμα που δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για τους λόγους που τέθηκε εκτός ένα νησί με 20.000 πληθυσμό.

Γ. Πετράκης: “Επιθυμούσαμε την ένταξή μας στη λίστα”

Από την πλευρά του, ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” διαβεβαίωσε πως πρόθεση της διοίκησης ήταν η διασφάλιση της συνεχούς ροής βοηθών νοσηλευτών στο νησί. “ Θεωρώ ότι άλλοι είναι οι λόγοι που δεν συμπεριληφθήκαμε σε αυτή τη λίστα. Ίσως επειδή δεν έχει υπάρχει μόνιμο προσωπικό ή δεν έχει αντικατασταθεί η πρώην διευθύντρια της σχολής που συνταξιοδοτήθηκε. Μπορεί επίσης να συνέβαλε στην απόφαση του Υπουργείου το γεγονός ότι η σχολή λειτουργεί σε διαφορετικό κτήριο και όχι εντός του Νοσοκομείου”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατέστησε δε γνωστό ότι μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, το νοσοκομείο ήδη κάνει ενέργειες για να μάθει τους ρόλους του “αποκλεισμού” της Σύρου. “Εμείς είχαμε αποστείλει, προ μηνών, έγγραφο στο Υπουργείο, με το οποίο δηλώναμε ότι επιθυμούμε τη μετατροπή μας σε ΙΕΚ, παράλληλα κάναμε αυτά τα βήματα για να διασφαλίσουμε τη συνεχή ροή βοηθών νοσηλευτών και τώρα πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους γιατί δεν ενταχθήκαμε, ώστε να δούμε εάν μπορούμε να το αλλάξουμε, μετρώντας βέβαια και τη δύναμή μας”, κατέληξε ο κ. Πετράκης.

Αγνοούνται οι πραγματικοί λόγοι του “αποκλεισμού”

Ωστόσο, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Ευάγγελος Πανοηλίας υποστήριξε στην “Κοινή Γνώμη” ότι ο ίδιος αν και λυπήθηκε από την είδηση της κατάργησης της ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών, δεν γνωρίζει ούτε τους λόγους της μη μετατροπής της σε ΙΕΚ, ούτε αν έχουν γίνει ενέργειες από τη διοίκηση του νοσοκομείου. “Θεωρώ την κατάργησή της μεγάλο πλήγμα, δεδομένου ότι αυτή η σχολή έχει βγάλει στελέχη και δίνει μια διέξοδο δουλειάς για τους νέους στον τόπο τους. Δεν γνωρίζω εάν η απόφαση προέρχεται από το Υπουργείο ή από το νοσοκομείο. Εγώ την αγαπούσα τη σχολή και στεναχωρήθηκα”, τόνισε.

Τέλος, αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα εάν η ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου αποτελεί ήδη παρελθόν ή εάν πρόκειται να επιστρέψει μελλοντικά στην περίπτωση που διευθετηθούν τα όποια κωλύματα έχουν παρουσιαστεί και συνηγόρησαν στην απόφαση του υπουργείου να μην λειτουργήσει ως ΙΕΚ για το έτος 2015 – 2016.