Συνεχιζόμενη αντίδραση στην περικοπή των εφημεριών των ιατρών των Κ. Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων

Απαίτηση ιατρικής κάλυψης

Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση των τελευταίων ημερών σχετικά με τις φωνές αντίδρασης που υψώνονται σχετικά με τις αποφάσεις για κατάργηση των εφημεριών των ειδικών ιατρών που υπηρετούν στα νησιωτικά Κ. Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, με την οποία ουσιαστικά περιορίζεται η υγειονομική κάλυψη των νησιών.

Οι σχεδιασμοί και οι υλοποιήσεις αποφάσεων που αποστερούν την παροχή ιατρικής βοήθειας ειδικοτήτων στους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών, αποτέλεσε αιτία έντονων αντιδράσεων, καθώς δεν ελήφθη υπόψη ούτε η ελλιπής στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των δομών υγείας, των νησιών, ούτε φυσικά η αύξηση της επισκεψιμότητας που αυτά παρουσιάζουν κατά την τουριστική περίοδο, όπου οι ανάγκες μεγεθύνονται.

Την ίδια στιγμή και ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ. Υγείας Πάρου, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης του, αποφασίστηκε η μετακίνηση από εκεί μιας αγροτικής ιατρού προς το Γ. Νοσοκομείο της Σύρου, για την περίοδο από 20 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2015 για την κάλυψη «επειγουσών και επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών».

Παρεμβάσεις και απειλή κινητοποιήσεων

Η διακοπή των εφημεριών των ιατρών ειδικοτήτων αποφασίστηκε τη στιγμή ακριβώς που διαφαινόταν ότι επιδεικνύεται, από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μία κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας των νησιών και ως ένα μέσον προσέλκυσης ενδιαφέροντος ιατρών ζητήθηκε και υπήρξε άμεση ανταπόκριση για ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να προσφερθούν κίνητρα για προσέλκυση ενδιαφερόμενων ιατρών.

Σημείο άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως η συγκεκριμένη απόφαση, με γνώμονα μόνο τον οικονομικό περιορισμό των εξόδων, ελήφθη από άτομα που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, άρα βρίσκονται πολύ μακράν της νησιωτικής πραγματικότητας και χωρίς να υπολογιστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η περιορισμένη υγειονομικής επάρκεια σε ιατρικό προσωπικό των νησιών, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός εφημεριών περί τους 15 ιατρούς.

Πέραν αυτού να υπενθυμιστεί πως στο σύνολο των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων έχει διαμηνύσει πως θα προκύψουν έντονες κινητοποιήσεις εάν δεν ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Η απόφαση της 2ης ΥΠΕ για την περικοπή των εφημεριών στα Κ. Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, με τα προβλήματα που αυτή θα επιφέρει, αποτέλεσε αντικείμενο παρέμβασης και του κυβερνητικού βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Μανιού, μέσω επιστολής του προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Ο βουλευτής ζητά να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου οι υπηρετούντες ιατροί στις μονάδες των νησιών να εξαιρεθούν από τη μείωση των εφημεριών και κάνει λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει ανεξέλεγκτο, καθώς η μείωση των εφημεριών καθιστά μη ασφαλή την εφημερία των ιατρικών μονάδων λόγω καλοκαιρινών μηνών όπου οι μονάδες υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα περιστατικά και επίσης δημιουργεί κίνδυνο φυγής των ιατρών λόγω μείωσης των αποδοχών.

Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αντιπάρου

O Δήμος Αντιπάρου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνο ψήφισμά του χαρακτηρίζει απαράδεκτη και εκτός πραγματικότητας την απόφαση του νεοδιορισμένου Διοικητή Πειραιώς και Αιγαίου κ. Καρβούνη για εφημερίες των ιατρών στα πολυδύναμα περιφερικά ιατρεία σε μικρά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Αντίπαρος, μόνο τα Σαββατοκύριακα. Πρόκειται ασφαλώς για μία καθαρά γραφειοκρατική προσέγγιση από τεχνοκράτες που αγνοούν τι σημαίνει να σε χωρίζει θάλασσα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας.

Ειδικότερα κρίνουμε σκόπιμο να τονίσουμε τα εξής σημεία:

-Αντίθετα με ότι πρεσβεύει το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, μόνο η νησιωτικότητα δεν θωρακίζεται. Αντίθετα, η νησιωτικότητα καταστρατηγείται με ένα παράλογο σκεπτικό που καλεί νησιώτες και επισκέπτες να μην αρρωσταίνουν τις καθημερινές πέραν του πρωινού ωραρίου, παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα.

-Γνωστοποιούμε στον κ. Διοικητή και τους συνεργάτες του τη δυσκολία με την οποία μεταφέρονται/διακομίζονται ασθενείς από το ένα νησί στο άλλο. Ειδικά για την Αντίπαρο, υπάρχει και ένα ακόμα θέμα, αυτό του κακοσυντηρημένου και επικίνδυνου ασθενοφόρου, το οποίο, μέχρι να αντικατασταθεί, θεωρείται αναξιόπιστο ακόμα και για απλές διακομιδές. Για το τελευταίο θέμα είναι ενήμεροι τόσο η 2η ΔΥΠΕ όσο και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ.

-Τη συγκεκριμένη περίοδο που λαμβάνεται αυτή η απόφαση πλήττεται από μία ακόμη πλευρά ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου, και κυρίως των μικρών και απομονωμένων, καθώς πέρα από το καθεστώς οικονομικής αβεβαιότητας που δημιουργεί πλήθος ακυρώσεων, πρστίθεται τώρα και η αβεβαιότητα του επισκέπτη για το αν θα υπάρχει γιατρός να τον περιθάλψει σε ενδεχόμενο νόσημά του.

-Ακόμα κι αν σε μεγαλύτερα νησιά μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η απόφαση οδηγεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα αντί του ΕΣΥ, στην περίπτωση της Αντιπάρου -αλλά και άλλων νησιών- μας καταδικάζει στην ανασφάλεια και τον αποκλεισμό από την πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς το νησί δεν διαθέτει ιδιώτες ιατρούς.

-Παρόμοιες τακτικές, στην οποία προστίθεται και η συνεχιζόμενη μετακίνηση της γιατρού Παθολογίας του ΠΠΙ Αντιπάρου προς το προβληματικό ΚΥ Πάρου, αντί να διορθώνουν προηγούμενες ανωμαλίες του ΕΣΥ στις Κυκλάδες, απλά οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ στα μικρά νησιά και στο δικό μας.

Συμπορευόμενοι με άλλους μικρούς και μεγάλους νησιωτικούς δήμους και με τα αρμόδια θεσμικά όργανα που επίσης διαμαρτύρονται, καλούμε τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας να αποσύρει άμεσα αυτή την -πέρα από κάθε λογική προάσπισης της δημόσιας υγείας- απόφαση και να ενσκύψει πραγματικά στα προβλήματά μας, όπως αυτά έχουν περιγραφεί αναλυτικά από το Δήμαρχο Αντιπάρου και τη Συντονιστική Επιτροπή Πάρου-Αντιπάρου στον κ. Καρβούνη σε πρόσφατη συνάντηση.

Ετικέτες: