Μετουσίωση της νέας γνώσης στην κλινική πράξη
- Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2016 - 23:12
Με νέα τεκμηριωμένη γνώση και εμπειρίες της κλινικής νοσηλευτικής κοινότητας από κάθε γωνιά της χώρας μας θα διευρύνουν τους επιστημονικούς ορίζοντές τους περισσότεροι από 1.000 νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται από χθες στο νησί της Σύρου για τη συμμετοχή τους στο 43ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος.
Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και κλινικοί νοσηλευτές, αλλά και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής των τμημάτων Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των ΑΤΕΙ όλης της Ελλάδας συναντώνται για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με στόχο την προαγωγή και παραγωγή νέα γνώσης.
«Ευχή μας είναι η γνώση αυτή να μην παραμείνει μόνο στα βιογραφικά των Ελλήνων νοσηλευτών, αλλά να μετουσιωθεί στην κλινική πράξη και να φτάσει στο κρεβάτι του πόνου» υπογράμμισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΝΕ και πρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Ευάγγελος Γιαβασόπουλος.
Οι εργασίες του Συνεδρίου λαμβάνουν χώρα στο Θέατρο Απόλλων και σε αίθουσες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 14 Μαΐου.
Περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων
Οι σύνεδροι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις, κλινικά φροντιστήρια, ελεύθερες και ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις με την παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, ακαδημαϊκών δασκάλων και κλινικών νοσηλευτών.
Στο συνέδριο παρίστανται επίσης εκπρόσωποι συνεργαζόμενων επιστημονικών ενώσεων όπως η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων και η Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, η Ελληνική Νεφρολογική Ένωση Νοσηλευτών και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Νοσηλευτών Χειρουργείου.
«Μέσα από τις δράσεις του Συνεδρίου, παρουσιάζουμε καθετί καινούριο, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται χρόνο με το χρόνο τόσο στη νοσηλευτική, όσο και την ιατρική επιστήμη», τόνισε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΣΝΕ και της Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Ελένη Κυρίτση – Κουκουλάρη.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η θεματολογία του συνεδρίου καλύπτει όλους τους τομείς, από την παθολογική, χειρουργική και παιδιατρική νοσηλευτική, μέχρι την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει αλλά και να συγχαρεί θερμά όλους τους νοσηλευτές, που παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, προσπαθούν καθημερινά να φέρουν εις πέρας το έργο τους.
Τα μείζονα προβλήματα της Νοσηλευτικής
Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Κυρίτση χαρακτήρισε «εμπόδιο» τις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για την εξέλιξη της επιστήμης, δεδομένου ότι η κάλυψη του υψηλού κόστους πολλών μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνών από το Νοσοκομείο θεωρείται πλέον ανέφικτη.
Ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) ιδρύθηκε το 1923 και αποτελεί μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών από το 1929. Ένας από τους σκοπούς του είναι η προβολή της Νοσηλευτικής και η διατύπωση θέσεων και απόψεων για θέματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο και σχετίζονται με την υγεία. Παράλληλα επιδιώκει την παραγωγή νέας γνώσης μέσα από τα αποτελέσματα και τα πορίσματα των ερευνητικών εργασιών του.
«Η εφαρμογή αυτής της γνώσης στην κλινική πράξη, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, δεδομένου ότι η νοσηλευτική υποστελέχωση έχει επηρεάσει σημαντικά και την παροχή φροντίδας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους, είτε τον κλινικό είτε τον ακαδημαϊκό», επεσήμανε ο κ. Γιαβασόπουλος. Όπως εξήγησε, τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τόσο τη νοσηλευτική κοινότητα, όσο και τον ΕΣΝΕ ως διεπιστημονικό φορέα είναι η υποστελέχωση, αλλά και η ανομοιογένεια στη νοσηλευτική εκπαίδευση, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «γενεσιουργό αιτία» και «ρίζα του κακού». «Αν είχαμε λύσει το θέμα της εκπαίδευσης, τότε ίσως να εξομαλύνονταν και τα υπόλοιπα ζητήματα και ο ρόλος του εκπαιδευτικού να έβγαινε πιο αναβαθμισμένος, διευρυμένος και ισότιμος ανάμεσα στη διεπιστημονική ομάδα υγείας. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για να περάσει όλη αυτή η αλλαγή, προς όφελος του Έλληνα ασθενή», πρόσθεσε.
Αναξιοποίητο έμψυχο δυναμικό
Επιπλέον, ανέφερε πως μέσα από τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων συνεδρίων, ο ΕΣΝΕ θέλει να περάσει ένα μήνυμα στην πολιτεία, που αφήνει αναξιοποίητους τους νοσηλευτές της, εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι νοσηλευτές αποτελούν επί της ουσίας μία έμπρακτη επιστημονική παρουσία μέσα στο εθνικό σύστημα υγείας. «Εκεί, οι νοσηλευτές έχουν αυτονόμηση του ρόλου τους, αυτοδυναμία και επαγγελματική επάρκεια, νομικά και θεσμικά κατοχυρωμένη, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαβασόπουλος, εκτιμώντας πως στη χώρα μας ο νοσηλευτής παραμένει «παροπλισμένος». Αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα, έκρινε ότι οι νοσηλευτές θα πρέπει να μιλούν όλοι την ίδια γλώσσα, να είναι μορφωμένοι και να έχουν ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τέτοια, που να τους δίνουν τη δυνατότητα να είναι ισότιμοι στο επιστημονικό πεδίο δράσης. Καταλήγοντας, συνεχάρη με τη σειρά του όλους τους συνέδρους, οι παρά την υποστελέχωση στα νοσοκομεία, έκαναν την υπέρβαση και αντιστάθηκαν στην κρίση, βρίσκοντας διέξοδο στη δια βίου μάθηση.
«Η μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στην κοινωνία»
Τις εργασίες του 43ου Πανελληνίου Νοσηλευτικού Συνεδρίου στη Σύρο χαιρέτισε και η Γενική Γραμματέας του ΕΣΝΕ και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Μάνια Κασνακτσόγλου – Χρόνη, τονίζοντας ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί ένα όμορφο περιβάλλον για την τεκμηρίωση της νέας επιστημονικής γνώσης. Αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η νοσηλευτική στην Ελλάδα, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να στηρίξουν τους νοσηλευτές, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. «Η μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στους ανθρώπους, στην κοινωνία που στηρίζει το νοσηλευτικό έργο και επιθυμεί να έχει μία αξιοπρεπή υγεία για όλους».
Νοσηλευτές: ο πυρήνας του υγειονομικού συστήματος
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιργής, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του Συνεδρίου. «Πέρα από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού νοσηλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του υγειονομικού συστήματός μας, το Συνέδριο παρουσιάζει μία σταθερή επιστημονική αξία και μία υψηλού επιπέδου επιστημονικότατα διαχρονικού τύπου», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε χθες στο Θέατρο Απόλλων, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου της Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΟΔΥ: 30 διασωληνωμένοι και 24 θάνατοι λόγω Covid - Αύξηση των κρουσμάτων γρίπης
16 Ιαν. 2025 - 20:04 - Το πασίγνωστο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ψηλώσουν
16 Ιαν. 2025 - 11:53 - Η γρίπη πιέζει το ΕΣΥ και τα επείγοντα των νοσοκομείων
16 Ιαν. 2025 - 9:05 - Μακροζωία: Η συνταγή για μία μεγάλη, υγιή και ευτυχισμένη ζωή αποτελείται από 4 υλικά
15 Ιαν. 2025 - 20:02 - Σαρώνουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Στα μέσα Φεβρουαρίου «βλέπουν» μείωση οι ειδικοί
15 Ιαν. 2025 - 9:21