Οι ωραιότερες απολαύσεις σχετίζονται με το στόμα
- Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2016 - 17:29
Παρουσία πλήθους επισκεπτών, εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου της Σύρου, αλλά και καλών φίλων του Στοματολόγου κ. Γιώργου Λάσκαρη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία η επιστημονική και καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Το στόμα είναι και για τραγούδι».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Στοματολογίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας κ. Μάρκος Ρούσσος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές κ. Λάσκαρη και Παναγιώτα Λούμου-Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ Στοματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απένειμε αναμνηστικά δώρα εκ μέρους του Δήμου.
Κακοσμία του στόματος
Στο πρώτο μέρος του επιστημονικού προγράμματος, η κ. Λούμου ενημέρωσε το κοινό για την κακοσμία του στόματος, ένα συχνό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς, λόγω των αρνητικών επιδράσεων και εντυπώσεων που αφήνει στους γύρω μας. Όπως εξήγησε η κακοσμία του στόματος οφείλεται κυρίως σε αιτίες που υπάρχουν στο στόμα, όπως κακή στοματική υγιεινή, χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα και άλλα νοσήματα του στόματος), σε αναερόβια και άλλα μικρόβια του στόματος, καθώς και σε τροφές (πχ. σκόρδο, κρεμμύδι).
Το πρόβλημα επιδεινώνεται με το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ μερικές φορές προκαλείται από παθήσεις μύτης, παραρρινίων κόλπων και του φάρυγγα. Σπανιότατα μπορεί να οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται καμία συγκεκριμένη αιτία (ιδιοπαθής κακοσμία).
Οδηγίες για τον έλεγχο της κακοσμίας
Για την αντιμετώπιση της κακοσμίας η κ. Λούμου έκρινε απαραίτητη την επίσκεψη στον οδοντίατρο, καθώς και την αποφυγή τροφών με οσμή, όπως κρεμμύδια, σκόρδα, μπαχαρικά. Επιπλέον, θα πρέπει να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να πίνουμε αρκετό νερό, να λαμβάνουμε τακτικά γεύματα, να βουρτσίζουμε τα δόντια μετά τα γεύματα και να φροντίζουμε για την καλή στοματική υγιεινή μας. Τέλος, υπογράμμισε, πως σε περιπτώσεις έντονης, υποτροπιάζουσας και επίμονης κακοσμίας, θα πρέπει να επισκεφτούμε ειδικό Στοματολόγο.
Νοσήματα του Στόματος
Για τα νοσήματα του στόματος που ξεπερνούν τα χίλια και πολλά εξ’ αυτών παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό, μίλησε στη συνέχεια ο κ. Λάσκαρης, Καθηγητής Στοματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας.
Ο κ. Λάσκαρης κατέστησε γνωστό στο κοινό ότι οι ομάδες νόσων που εμφανίζονται συχνότερα είναι: βλάβες που προκαλούνται από τα δόντια ή τις οδοντοστοιχίες, κληρονομικές αρρώστιες, δυσπλασίες, νοσήματα των ούλων ή των γνάθων, κύστες, προκαρκινικές βλάβες, καρκίνος, καλοήθεις όγκοι, αλλεργίες, νοσήματα των σιαλογόνων αδένων, λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, νοσήματα του δέρματος, νοσήματα του νευρικού συστήματος και της ψυχικής σφαίρας, AIDS, νοσήματα του αίματος, του γαστρεντερικού, ρευματικές νόσοι και πολλά άλλα συστηματικά νοσήματα.
Υπογράμμισε δε πως όλες οι νόσοι, τόσο οι αθώες, όσο κι εκείνες που απειλούν τη ζωή, δημιουργούν προβλήματα τόσο στον άρρωστο όσο και στον ιατρό που πρέπει να βγάλει σωστή διάγνωση και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει κάποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του Στοματολόγου.
Τα πρώιμα σημάδια των νόσων του στόματος είναι πόνος, ξαφνική κινητικότητα δοντιών, αιμορραγία, κάψιμο στη γλώσσα, άσπρη, κόκκινη, μελανή κηλίδα ή πλάκα, φυσαλίδα που έχει υγρό, πληγή που δεν κλείνει, δυσκολία στη μάσηση και κατάποση, διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού, όγκος που προεξέχει, αλλαγή στη σύσταση (π.χ. σκληρία), όταν η οδοντοστοιχία ξαφνικά ενοχλεί, κακοσμία, ξηροστομία κ.α.
Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες αρρώστιες του στόματος εμφανίζονται πιο συχνά όταν υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσιακοί παράγοντες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν: η λευκοπλακία που είναι προκαρκινική βλάβη, η ερυθροπλακία, ο καρκίνος, η νικοτινική στοματίτιδα.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, χαλασμένα δόντια που τραυματίζουν, οδοντοστοιχίες που τραυματίζουν και η κακή στοματική υγιεινή.
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να θεραπευτεί υπό 2 προϋποθέσεις: με έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία. Ένα άλλο θέμα που έχει εσφαλμένως εκτιμηθεί είναι οι μολύνσεις του στόματος, οι οποίες ωστόσο είναι σπάνιες, λόγω του ότι το στόμα διαθέτει ένα θαυμάσιο σύστημα άμυνας.
Για την πρόληψη και τη θεραπεία των νόσων του στόματος κρίνεται απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή, η αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος, η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.
Μόλις διαπιστωθεί κάτι το μη φυσιολογικό στο στόμα, ακόμα κι αν η βλάβη δεν πονάει ή φαίνεται αθώα, ο ασθενής καλείται να συμβουλευτεί ειδικό στοματολόγο και να αποφύγει εμπειρικές θεραπείες γνωστών ή φαρμακοποιών ή ιατρών άλλων ειδικοτήτων.
Καταλήγοντας, ο κ. Λάσκαρης σημείωσε πως η υγεία του στόματος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει και μπορούμε να το διαφυλάξουμε με ευθύνη ατομική και του ιατρού για το στόμα είναι ένα κόσμημα του ανθρώπινου σώματος, αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τον έρωτα, τις διάφορες εκφράσεις αγάπης, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η αρχαιολόγος και φίλη του κ. Λάσκαρη Μαίρη Ρώτα, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές για την αγάπη που τρέφουν στη Σύρο, ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ο πολιτευτής Κυκλάδων Γιώργος Βακόνδιος, αλλά και το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής Γιορτής του Πατέρα στη Σύρο, Στρατής Βαλαμιός.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στον υπαίθριο χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά από τους Στέλιο Δαλαμπίρα, Μιχάλη Κλώντζα, Γιάννη Αργυρίου και Πέτρο Παλαιολόγο. Συμμετείχαν η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, η ερμηνεύτρια Ανδριάννα Κόλλια και ο 14χρονος Γιώργος Κλώντζας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εγκέφαλος: Επτά τροφές που ένας νευροχειρουργός δεν βάζει ποτέ στο πιάτο του
6 Ιαν. 2025 - 20:01 - Διαβήτης: Ελέγξτε το σάκχαρο τρώγοντας λιγότερο από αυτό το πασίγνωστο τρόφιμο
6 Ιαν. 2025 - 19:33 - Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός που γεμίζει τα νοσοκομεία της Κίνας
6 Ιαν. 2025 - 18:18 - Θρόμβωση: Δύο δημοφιλή χάπια που εκτοξεύουν τον κίνδυνο για τις γυναίκες
6 Ιαν. 2025 - 13:54 - Έξαρση νοροϊού - Τι πρέπει να προσέχετε
4 Ιαν. 2025 - 19:36