“Ο πολίτης θα έχει τον οικογενειακό ιατρό του”
- Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 2017 - 06:16
Στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος Υγείας στην Ελλάδα βαδίζει το Υπουργείο Υγείας προωθώντας μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της λειτουργίας των σχεδόν 240 Τοπικών Μονάδων Α΄ Βαθμιας Υγείας, που θα προκύψουν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε τον γενικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ που επιθυμεί η κυβέρνηση να τεθούν σε λειτουργία εντός του β΄ εξαμήνου του 2017 σε αρκετές περιοχές στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου, κάνοντας λόγο – παράλληλα - για δομές που “θα λειτουργούν δορυφορικά των Κέντρων Υγείας” και οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν στην κατεύθυνση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας καλύτερης λειτουργίας της παρεχόμενης Δημόσιας Υγείας προς τους πολίτες, αδιακρίτως.
Μέσω των δηλώσεών του την Παρασκευή στην εκπομπή “Καλοκαιρινή Ενημέρωση” της ΕΡΤ ο κ. Ξανθός ανέπτυξε τη φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης, η οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ανακοινώθηκε επισήμως κι από κοινού με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προ δύο ημερών.
Περί τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν οι κκ. Ξανθός και Αλ. Χαρίτσης (Αναπληρωτής Υπ. Οικονομίας), η χρηματοδότηση της λειτουργίας των 239 Τοπικών Μοναδων Υγείας θα γίνει “με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ”, στο πλαίσιο της απόφασης να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία όπως σημείωσαν “δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας”.
Μάλιστα όπως ανακοίνωσαν τα δύο Υπουργεία, “Με την υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργου Ιωαννίδη ξεκινά η “Λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως, οι ΤΟΜΥ εντός των επόμενων ετών “βάσει σχεδιασμού προβλέπεται να τριπλασιαστούν” και να στελεχωθούν με περίπου 3.000 οικογενειακούς ιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς όμως και από άλλους επαγγελματίες Υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας).
Σε πρώτο επίπεδο από τα δύο Υπουργεία τονίσθηκε πως, “η δαπάνη για τη λειτουργία των νέων δομών θα ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους”.
“Αποκεντρωμένες δομές με στελέχωση. Νέες προσλήψεις”
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ Ξανθός θέλησε να επισημάνει πως, “η βασική ιδέα είναι ότι αναπτύσσουμε αποκεντρωμένες δομές που λέγονται Τοπικές Μονάδες Υγείας” με μία κατανομή όπως τόνισε που έλαβε υπόψιν της, “κοινωνικά και υγειονομικά κριτήρια”.
Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, οι συγκεκριμένες δομές “θα είναι σαν μικρά πολυϊατρεία” και “ουσιαστικά θα είναι δορυφορικές των Κέντρων Υγείας”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Τα Κέντρα Υγείας παραμένουν, στηρίζονται και αναβαθμίζονται και μάλιστα κάποια από αυτά στον αστικό χώρο μπαίνουν και σε 24ωρη λειτουργία”.
Από την πλευρά του, υπογράμμισε μάλιστα πως, τα συγκεκριμένα πολυϊατρεία, που θα λειτουργήσουν σε δημόσιους χώρους στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα στελεχωθούν επαρκώς. “Έχουμε εξασφαλίσει σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια την πλειονότητα των αναγκαίων χώρων” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Δεν είναι πολύ μεγάλες οι απαιτήσεις οι κτιριακές, ούτε ο εξοπλισμός των νέων δομών”. Πρόσθεσε δε, πως, οι εν λόγω Μονάδες “θα είναι σε κτίρια του δημοσίου ή στην ανάγκη και ενοικιαζόμενα κτίρια με μία διασπορά σε όλη την Ελλάδα”.
Σε επίπεδο στελέχωσής τους, ο ίδιος ο Υπουργός μιλώντας αναλυτικότερα συμπλήρωσε πως, “Δημιουργούμε αυτά τα δορυφορικά πολυϊατρεία τα οποία θα είναι στελεχωμένα με οικογενειακούς ιατρούς και με μία διεπιστημονική ομάδα (νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτη Υγείας) οι οποίοι οργανώνουν τη φροντίδα σε οικογενειακή βάση και σε μία συνεχή και ολιστική βάση τη φροντίδα των ασθενών”. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως, “Οργανώνουν παρεμβάσεις στην Κοινότητα” με κύριο σκοπό, η εν λόγω προσπάθεια να αποκτήσει “εξωστρέφεια” για το δημόσιο σύστημα. “Ο πολίτης θα έχει και τον οικογενειακό ιατρό του, στον οποίο θα είναι εγγεγραμμένος. Αυτός θα έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης των προβλημάτων υγείας του, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους κλπ.” σημείωσε ο κ. Ξανθός, διασαφηνίζοντας κατόπιν δημοσιογραφικής ερώτησης σχετικά με τη λειτουργία εργαστηρίων ή μη σε αυτά, πως, “οι προληπτικές εξετάσεις και ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα διενεργούνται μόνο στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας”.
Επανερχόμενος δε, στο θέμα της στελέχωσης, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως, θα προσληφθούν περί των 3.000 υγειονομικών συνολικά (1.300 ιατροί και 1.700 άτομα λοιπό προσωπικό) καθώς αναμένεται η σχετική πρόσκληση.
“Θα υπάρξει πρόσκληση με πολύ σαφή κριτήρια, εγκεκριμένα από τον ΑΣΕΠ. Πιστεύω ότι θα διασφαλιστεί μία αξιοκρατική επιλογή αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι θα προσληφθούν καταρχήν με διετή σύμβαση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα ανανέωσης μέχρι το τέλος του προγράμματος του χρηματοδοτικού από την ΕΕ που είναι τέσσερα έτη” σχολίασε παρακάτω στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργία των ΤΟΜΥ “δεν θα είναι μετέωρο”. Μάλιστα διευκρίνισε πως, εντός των ημερών αναμένεται η σχετική πρόσκληση, ώστε εντός διμήνου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες πρόσληψης.
“Ένα σύστημα που θα αξιολογείται. Σχέδιο και άμεση υλοποίηση”
“Η προσπάθειά μας είναι μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2017 να εκκινήσει η λειτουργία στις περισσότερες από αυτές τις δομές” συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας, εξηγώντας πως, “πολιτική μας βούληση και οι δεσμεύσεις και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι ότι αυτό το πρόγραμμα δε θα μείνει μετέωρο, αλλά όπως και άλλα πολύ σημαντικά και ανταποδοτικά προγράμματα του παρελθόντος (Βοήθεια στο Σπίτι κλπ) θα τα αναλάβει στη συνέχεια η πολιτεία”.
Εστιάζοντας στο σχετικό ερώτημα πιο επισταμένα, επεσήμανε πως, “Για την πρώτη τετραετία υλοποίησης της μεταρρύθμισης έχουμε εγγυημένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και από τομεακό πρόγραμμα του Υπ. Οικονομίας και από το ΕΣΠΑ μέσα από τα ΠΕΠ των Περιφερειών και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων” ενώ όπως πρόσθεσε, “Υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου από το Πρόγραμμα το χρηματοδοτικό και ανάληψης της ευθύνης από τον κρατικό προϋπολογισμό”.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως, “Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα (σσ. την τρέχουσα) που ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή” ενώ στα θετικά της προσπάθειας για την επιτυχία της μεταρρύθμισης κατέγραψε τη δυνατότητα αξιολόγησης του προγράμματος. “Αυτό θα είναι ένα πρόγραμμα που θα εξελίσσεται, θα αξιολογείται και αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θα αξιολογείται και από το ίδιο το σύστημα και από τους πολίτες. Άρα, θα υπάρχει μία διαδικασία λογοδοσίας των υπευθύνων” σχολίασε σχετικά, καταλήγοντας πως, “για πρώτη φορά η ψήφιση ενός Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνοδεύεται από ένα σχέδιο άμεσης υλοποίησης”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έμφαση στην πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας
14 Σεπ. 2016 - 6:24 - Ιός HPV: Πώς μπορεί να μειωθεί η θνησιμότητα από σχετιζόμενους καρκίνους στην Ελλάδα
18 Ιαν. 2025 - 17:39 - ΑΜΚΑ: Ποια αλλαγή έρχεται για όλους σε λίγες ημέρες
18 Ιαν. 2025 - 16:42 - Νότιο Αιγαίο: Πρόγραμμα τηλεϊατρικής για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
18 Ιαν. 2025 - 13:58 - Καμπανάκι ειδικών για το "κοκτέιλ" ιώσεων
18 Ιαν. 2025 - 11:35