Κρούσμα κορωνοϊού στη Σύρο

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τις Κυκλάδες, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στη Σύρο.

Πρόκειται για 88χρονο άνδρα, καρδιοπαθή, ο οποίος είναι Συριανός, όμως προ ημερών είχε μεταβεί σε νοσοκομείο της Αθήνας για καρδιολογικό έλεγχο.

Την Κυριακή, 22 Μαρτίου, μετέβη ο ίδιος στο Νοσοκομείο Σύρου, όπου αρχικά περιορίστηκε στον χώρο του κοντέϊνερ, για προληπτικούς λόγους, ενώ στη συνέχεια σε μονόκλινο δωμάτιο της Παθολογικού τμήματος, ενώ από το ιατρικό προσωπικό κρίθηκε αναγκαίο να ληφθεί δείγμα για να εξετασθεί αναφορικά με τον ιό του κορωνοϊού.

Όταν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του ΕΟΔΥ, που έδωσε θετικό αποτέλεσμα για τον κορωνοϊό, από τη διοίκηση ξεκίνησε η διαδικασία συνεννοήσεων για την διακομιδή του ασθενούς σε Νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα. Η διακομιδή πραγματοποιήθηκε τελικά νωρίς το βράδυ της Τρίτης, με ελικόπτερο και υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που η νόσος επιβάλλει, δηλαδή με θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Σύρο ειδικά για την εξυπηρέτηση του κρούσματος, με σημείο τελικού προορισμού το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με την κατάσταση του, μέχρι εχθές το βράδυ, να κρίνεται σταθερή.

Άμεσα από το Νοσοκομείο Σύρου λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, θέτοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό 11 άτομα της δύναμης του, δηλαδή από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

Ανάλογες κινήσεις έγιναν και με τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενούς, από τα οποία ελήφθησαν δείγματα, για τα οποία αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα και τέθηκαν και αυτά σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, που τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, διευκρίνισε ότι «βάσει των οδηγιών, αξιολογείται η έκθεση στο περιστατικό και για όλους τους εργαζόμενους κρίθηκε ότι είχαν χαμηλή έκθεση, καθώς είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας. Ωστόσο τους έχουμε θέσει, για περαιτέρω προστασία, σε κατ’ οίκον περιορισμό και το Σάββατο θα ληφθούν δείγματα για αποστολή τους στον ΕΟΔΥ προς εξέταση, πράξη που θα γίνει καθ’ υπέρβαση, καθώς δείγματα λαμβάνονται μόνο από νοσηλευόμενους».

Συγκεκριμένα, για τη διαχείριση πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ενημέρωσε ότι «Σε συνέχεια της πρώτης ανίχνευσης θετικού κρούσματος κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, δηλώνονται τα ακόλουθα:

1. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε για 2 ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σε απομόνωση και ελήφθησαν τα οριζόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ατομικής προστασίας του ιδίου και του ιατρικού-νοσηλευτικού-λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου.

2. Διακομίστηκε με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού -με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ- σε κάψουλα αρνητικής πίεσης προς το 'ΣΩΤΗΡΙΑ', ορισμένο ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

3. Αμέσως, οι χώροι του Νοσοκομείου απολυμάνθηκαν. Ιχνηλατήθηκε όλο το προσωπικό, το οποίο φρόντισε τον ασθενή, και τέθηκαν σε προληπτική 'καραντίνα', πλέον των μέτρων που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

4. Ελήφθησαν δείγματα από τις στενές επαφές του ασθενούς και αναμένονται αποτελέσματα.

5. Εντός των επόμενων ημερών, θα ληφθούν δείγματα από τα μέλη του προσωπικού του Νοσοκομείου. Αυτό θα γίνει επιπλέον των οδηγιών του ΕΟΔΥ και προς επίρρωση της ασφάλειας δημόσιας υγείας της Σύρου.

6. Τηρείται πλήρως το πρωτόκολλο διαχείρισης επιβεβαιωμένου κρούσματος από τον ΕΟΔΥ. 

7. Υπάρχει επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού εξοπλισμού. Σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και ιδιώτες, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προς ανεύρεση υγειονομικού υλικού.

Η τήρηση των περιοριστικών μέτρων κίνησης και η φροντίδα της ατομικής υγείας όλων είναι ο μονόδρομος στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με ψυχραιμία, προσήλωση στο σκοπό του και πλήρη επαγγελματισμό το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού».

Λήψη μέτρων ζητά το προσωπικό

Λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, ζητά από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Βαρδάκειο και Πρώιο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν:

«κ. Διοικητή,

Α. Με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στον Νοσοκομείο Σύρου, προκειμένου α) Να προστατευτεί η υγεία των συναδέλφων και β) Να μην αποτελέσει το ίδιο το Νοσοκομείο παράγοντα διασποράς του ιού στο νησί, θεωρούμε επιβεβλημένο:

• Να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή με το περιστατικό καθώς και στο οικογενειακό του περιβάλλον.

• Να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το περιστατικό για 14 ημέρες.

• Όλοι οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ανοσοκαταστολή, κλπ) και δεν ανήκουν στις προβλεπόμενες από τις μέχρι τώρα  ΠΝΠ ομάδες, πρέπει να προστατευτούν/απομακρυνθούν άμεσα από πόστα που έχουν επαφή με κοινό.

Β. Λόγω νησιωτικότητας, παρά το γεγονός  ότι το Νοσοκομείο μας δεν έχει οριστεί ως  Νοσοκομείο Αναφοράς, καλείται να ανιχνεύσει /διαγνώσει και να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά μέχρι την διακομιδή τους σε Νοσοκομείο Αναφοράς.

Κατά την άποψη του Συλλόγου είναι απαραίτητο να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

• Όλα τα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο καθώς και οι οικείοι τους (σε περίπτωση θετικών περιστατικών),  θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα για covid-19, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

• Το νοσοκομείο πρέπει να έχει την δυνατότητα να κάνει την εξέταση με άμεσο τρόπο. Εξοπλισμός, αντιδραστήρια και κατάλληλο προσωπικό τώρα, για να γίνεται η εξέταση στο νησί! Δεν είναι αποδεκτό   να περιμένουμε 2-3 μέρες  για να πάρουμε αποτελέσματα και εντωμεταξύ οι συνάδελφοι να δουλεύουν!

• Επαρκή ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών τώρα.

• Προσλήψεις προσωπικού άμεσα προκειμένου να υπάρχει εφεδρεία για το ήδη μη επαρκές (σε αριθμό) και γερασμένο  προσωπικό καθώς και για την λειτουργία της ΜΑΦ. Δεν λύνεται το πρόβλημα μέσω εθελοντισμού.

Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν υπάρξει διασπορά της νόσου στο Νοσοκομείο, με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει, δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Επιπλέον θεωρούμε αυτονόητο ότι το Νοσοκομείο πρέπει να προμηθευτεί επαρκή υγειονομικό υλικό διαφορετικά κινδυνεύει να νοσήσει μεγάλο μέρος του προσωπικού».

Να περιοριστεί η φημολογία

Μουδιασμένη βρήκε την τοπική κοινωνία η επόμενη μέρα, καθώς η μη ύπαρξη κρουσμάτων όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργήσει έναν εφησυχασμό.

Όμως αυτό συνοδεύτηκε και από μία άσκεφτη διασπορά φημών περί εύρεσης νέων κρουσμάτων στη Σύρο.

Μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, άρχισε να οργιάζει η φημολογία στο νησί για νέα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από το στενό περιβάλλον του ηλικιωμένου, όταν κάποια από αυτά εθεάθησαν την ώρα που προσήλθαν στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στον θάλαμο του κοντέινερ, για ληφθούν τα δείγματα που εστάλησαν προς εξέταση στον ΕΟΔΥ.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την επιβεβαιωμένη ύπαρξη κρουσμάτων θα υπάρχει σχετική ενημέρωση από το νοσοκομείο και όχι από τις φήμες που διαδίδονται.

Το μήνυμα του Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης

Μήνυμα του Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί.

“Αγαπητοί μου συμπολίτες, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία  και συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Ο πανικός είναι πάντοτε  κακός σύμβουλος. Να μη παρασύρεσθε από ανεύθυνες φήμες! Το Νοσοκομείο μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστεί οποιοδήποτε περιστατικό, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας. Επαναλαμβάνω: ΟΧΙ σε μετακινήσεις εκτός και εντός νησιού. Η απομόνωση είναι η ΜΟΝΗ αντιμετώπιση. Τηρούμε τους κανόνες Υγιεινής και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! Και να είμαστε βέβαιοι ότι με προσοχή και ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!”.