Με τα δύο κρούσματα στη Μύκονο, μιλούν για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στο νησί των ανέμων ο Δήμαρχος Κ. Κουκάς και η Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος ΔΕ του Κ.Υ. Ντίνα Σαμψούνη

Η Μύκονος βιώνει τον κορωνοϊό

  • Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020 - 06:20

Δύο κρούσματα του κορωνοϊού ήδη μετρά το νησί της Μυκόνου και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων 24ώρων, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Για την κατάσταση που επικρατεί το νησί των ανέμων, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη τόσο ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, για τις ενέργειες που αφορούν στην κινητοποίηση και τις δράσεις εκ μέρους του Δήμου, όσο και η Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, Ντίνα Σαμψούνη.

Για την εμφάνιση κρουσμάτων στη Μύκονο, ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι “η Μύκονος είναι ένα νησί των 15.000 κατοίκων και ιδίως αυτή την εποχή πηγαινοερχόταν στο νησί μας πολύς κόσμος εν όψει της προετοιμασίας της τουριστικής περιόδου. Οπότε η Μύκονος δεν θεωρείται ένα νησί αποκλεισμένο, επομένως δεν ήταν απίθανο να παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα”.

Για την κρίση αυτή που έκανε αισθητή την παρουσία της και στη Μύκονο ο Δήμαρχος δήλωσε “Περπατάμε σε απάτητα μονοπάτια, δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει όλη αυτή η κρίση, πόσο ακόμα θα εξαπλωθεί αυτή πανδημία και που θα σταματήσει αυτός ο εφιάλτης που όλοι ζούμε. Προσπαθούμε, ο κάθε ένας στο μέτρο που του αναλογεί και στην αρμοδιότητα του, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας”.

Η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας

Καθώς η φημολογία γιγαντώνεται στις μικρές κοινωνίες και με αφορμή την ταυτόχρονη με την εκδήλωση του δευτέρου κρούσματος απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να προχωρήσει στην αποδοχή του αιτήματος του Δημάρχου για διακοπή των οικοδομικών εργασιών στο νησί για 14 ημέρες, πολλοί ήταν αυτοί που συνέδεσαν τα δύο γεγονότα, διατυπώνοντας την άποψη ότι πρόκειται για άτομα (και τα δύο κρούσματα) τα οποία συνδέονται με τον χώρο της οικοδομής. Κατηγορηματικός ήταν επ’ αυτού ο κ. Κουκάς, ο οποίος υπενθύμισε ότι το εν λόγω αίτημα του είχε προωθηθεί προς την κυβέρνηση ένα 15ήμερο πριν την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι “το αίτημα αυτό έγινε γιατί, ενώ είχε διατηρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το “Μένουμε Σπίτι”, η μόνη δραστηριότητα που υπήρχε στο νησί και ήταν μάλιστα πολύ έντονη, ήταν αυτή της οικοδομικής δραστηριότητας. Οπότε έγινε για να προστατεύσουμε το νησί, να αποφευχθεί η κίνηση στους δρόμους και ο συνωστισμός, διότι η μόνη πηγή αυτών ήταν η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς απασχολούνται σε αυτόν τομέα χιλιάδες εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ανάλογη απόφαση για άλλες περιοχές της Ελλάδας, αν και γνωρίζω ότι και άλλα νησιά το ζητάνε. Μετά την παρουσίαση του πρώτου κρούσματος εντάθηκαν οι πιέσεις μας προς τους αρμόδιους και με την βοήθεια του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και των τοπικών βουλευτών και με την παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης, η κυβέρνηση ορθώς έλαβε αυτή την απόφαση. Η εικόνα στο νησί μας, μετά από την εφαρμογή του μέτρου, είναι πλέον τελείως διαφορετική”.

Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι “κανένα από τα δύο κρούσματα δεν έχει σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα”.

Καθώς τα περισσότερα άτομα τα οποία απασχολούνταν στα οικοδομικά συνεργεία ήταν εκτός Μυκόνου, είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο και καθόλου τυχαίο, ότι με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της αναστολής των οικοδομικών εργασιών, με το πρώτο πλοίο που έφυγε, έφυγαν από τη Μύκονο 400 άτομα και 90 οχήματα.

Αυστηρότητα περιορισμού στις αεροπορικές μετακινήσεις

Περαιτέρω έλεγχο και στις αεροπορικές μετακινήσεις ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς ο Δήμαρχος Μυκόνου, καθώς υπάρχει και στο νησί ο περιορισμός των πτήσεων, μόνο μία την ημέρα από και προς την Αθήνα, που όμως

“Το έχω επισημάνει στην κυβέρνηση ότι υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μετακίνησης. Ενώ για να ταξιδέψει με τα πλοία πρέπει να είσαι μόνιμος κάτοικος νησιού, στα αεροπλάνα υπάρχει αυτός ο περιορισμός, όμως υπάρχει και η βεβαίωση τύπου εργοδότη Α με την οποία μπορείς να ταξιδέψεις. Μέχρι και την αναστολή των οικοδομικών δραστηριοτήτων αυτό ήταν καθοριστικό γιατί αν κάποια άτομα ενός συνεργείου έπαιρναν μία τέτοια βεβαίωση για ένα έργο, επειδή δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν με πλοίο ταξίδευαν με αεροπλάνο. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει και η αντίστοιχη με τα πλοία αυστηρότητα περιορισμού των μετακινήσεων και στα αεροπλάνα”.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και από την αστυνομία και το Λιμενικό, που “παρά την υποστελέχωσή τους” όπως είπε, ενώ για το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, σχολίασε ότι “δίνει τον καλύτερο του εαυτό”.

Η στήριξη του Κέντρου Υγείας

Από πολύ νωρίς, με την εκδήλωση της πανδημίας, υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την πλευρά του Δήμου, τόσο για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, όσο και για τις εκτεταμένες απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων. Ο Δήμος, έχει προμηθεύσει όχι μόνο το Κ.Υ. αλλά και όλα τα σώματα ασφαλείας, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό όπως μάσκες, γάντια μιας χρήσεως, αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι “ο Δήμος Μυκόνου, από την προηγούμενη ακόμη δημοτική θητεία, αλλά και αυτή, στηρίζει σταθερά το Κέντρο Υγείας σε οποιαδήποτε ανάγκη του. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος δίνει βοήθημα σίτισης και στέγασης σε κάθε επικουρικό γιατρό 10.000 ευρώ και σε κάθε αγροτικό γιατρό 7.000 ευρώ ετησίως, οπότε είναι πολύ καλά στελεχωμένο, σε σχέση με το παρελθόν. Και σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, οτιδήποτε έχει ζητηθεί από το Δήμο το έχει καλύψει. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή την ανάληψη δαπάνης 40.000 ευρώ για τα υλικά και τα μηχανήματα που χρειάζεται το Κ.Υ.”.

Σε ότι αφορά τώρα τις απολυμάνσεις, να υπενθυμιστεί ότι με δαπάνη του Δήμου έγιναν απολυμάνσεις όχι μόνο στο Κέντρο Υγείας αλλά και σε όλες τις δημόσιες υποδομές, ακόμα και σε αυτές που είναι στην αρμοδιότητα του.

Νέα κοινωνική δομή

Στο Δήμο Μυκόνου έχει συσταθεί η κοινωνική δομή “Δίχτυ Αγάπης”, που λειτουργεί με δημοτικούς υπαλλήλους, στην οποία υπάρχει και συμμετοχή εθελοντών, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους ανήμπορους δημότες για την κάλυψη καθημερινών αναγκών. Όπως είπε σχετικά ο κ. Κουκάς “Έχει δημιουργηθεί μία υποστηρικτική κοινωνική δομή αλληλεγγύης, η οποία έγινε για να κάνουμε πράξη το “Μένουμε στο Σπίτι”. Έχει υπό την αιγίδα της και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αλλά και τις κοινωνικές δομές του Δήμου”.

Εχθές συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, Δήμαρχο Μυκόνου, Κ. Κουκά, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Α. Κουκά, τη Δημοτική Σύμβουλο, Ε. Γρυπάρη, τον Διοικητή της 6ης ΜΣΕΠ, Αναστάσιο Στουρνάρα, τον Διοικητή του ΑΤ Μυκόνου, Αλέξανδρο Σκούλο, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α/Λ Μυκόνου, Παναγιώτη Μαυραγάνη, τον Υπολιμενάρχη Μυκόνου, Παναγιώτη Κατσάρα, την Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής Κ.Υ. Μυκόνου, Κωνσταντινιά Σαμψούνη και τον εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ, Μάρκο Ρέτσα, για την εντατικοποίηση των μέτρων έπειτα από τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί.

Στη συνεδρίαση, εκτός όλων των άλλων, για τη μικρότερη δυνατή μετακίνηση των πολιτών, αποφασίστηκε ότι μπορεί να γίνεται -εφόσον ζητηθεί- διανομή φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα από την δομή πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, το «Δίχτυ Αγάπης».

Η διαχείριση των κρουσμάτων

Η Πρόεδρος ΔΕ του ΚΥ Μυκόνου, κ. Σαμψούνη, έδωσε στην “Κοινή Γνώμη” τις λεπτομέρειες σε ότι αφορά το υγειονομικό σκέλος διαχείρισης των περιστατικών, αναφέροντας “Εμείς εκείνο που κάνουμε είναι η προετοιμασία της δομής για την υποδοχή και διαχείριση τέτοιων περιστατικών”.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, το Κέντρο Υγείας, παρότι είναι μία πρωτοβάθμια δομή υγείας, ωστόσο διαθέτει, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, 3 isobox, έξω από τον χώρο του Κέντρου Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται εκεί τα ύποπτα περιστατικά και να μην έρχονται σε επαφή με τους κυρίως χώρους της δομής. Αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε το ένα να λειτουργεί ως εξεταστήριο και τα άλλα δύο ως 4 θάλαμοι νοσηλείας, με την κ. Σαμψούνη να σημειώνει “έχουμε δουλέψει πολύ για να έρθουμε σε αυτό το σημείο. Βεβαίως υπήρχε η ελπίδα ότι θα ήταν αχρείαστα όλα αυτά, αλλά δυστυχώς η κινητικότητα που υπάρχει στο νησί έδωσε τα κρούσματα. Ευελπιστώ να μην χρειαστούν άλλο αυτές οι υποδομές”.

Το πρώτο κρούσμα νοσηλεύτηκε τρεις ημέρες στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, μέχρι να έρθει η απάντηση από το Παστέρ της δειγματοληψίας που έγινε. Όπως ανέφερε επ’ αυτού η κ. Σαμψούνη “Το Κέντρο Υγείας λειτούργησε υποδειγματικά. Το υγειονομικό προσωπικό χρησιμοποίησε όλα τα μέτρα προστασίας, και δεν εκτέθηκε, γεγονός πολύ σημαντικό για τη δομή και φυσικά όλοι κινήθηκαν άμεσα”.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο κρούσμα,το οποίο επιβεβαιώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μέχρι και εχθές νοσηλευόταν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου ενώ είχαν γίνει οι επαφές με το νοσοκομείο “Σωτηρία” και το ΕΚΑΒ, με τη διακομιδή να αποφασίζεται από τον ΕΟΔΥ, καθώς πέραν των συμπτωμάτων του κορωνοϊού είχε και υποκείμενο νόσημα και να πραγματοποιείται εχθές το απόγευμα.

Η κ. Σαμψούνη τόνισε και την “υποδειγματική”, όπως είπε συμπεριφορά του ΕΚΑΒ, “τόσο όσον αφορά στον χρόνο ανταπόκρισης όσο και στη διαχείριση των περιστατικών, με το μόνο πρόβλημα να εντοπίζεται στο ότι είναι ένας ο κλωβός μεταφοράς, η μία κάψουλα αρνητικής πίεσης και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των νησιών, αν χρειαστεί να διαχειριστούν και άλλα κρούσματα”.

Να σημειωθεί ότι όλες οι διαδικασίες ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, όχι μόνο για τις ιατρικές προτεραιότητες σχετικά με τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά και για τη νοσηλεία τους και τις διακομιδές, όταν αυτές απαιτούνται, όπως και για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, οι οποίες γίνονται με τηλεφωνική αναζήτηση. Είναι μία υγειονομική κρίση την οποία χειρίζεται αποκλειστικά ο ΕΟΔΥ, χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι δυνατή η απόφαση λήψης μέτρων καραντίνας για πιθανά ύποπτα κρούσματα ή ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων από τον Δήμο ή καμία άλλη τοπική αρχή.