Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

  • Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2020 - 06:18

Κατόπιν των πολλών και διαφορετικών εισηγήσεων και αποφάσεων για την χρήση μάσκας, την περίοδο σταδιακής επανόδου, μετά την άρση των μέτρων περιορισμού, ο ΕΟΔΥ κατέληξε σε νέα σχετική απόφαση.

Από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου, με βάση τις νέες εισηγήσεις και εκτιμήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ισχύουν τα εξής:

- Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

- Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, για τους εργαζόμενους σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων και λοιπά, δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου, εφόσον είναι εφικτό.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Η μη ιατρική μάσκα (μάσκα κοινότητας, κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά, (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί).

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

•δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)

•επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν:

•εργάζονται σε χώρους εστίασης και σε χώρους, που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, super market, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.)

•Εργάζονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί κλπ).

Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η μη ιατρική μάσκα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας: Φυσική απόσταση, υγιεινή των χεριών, αποφυγή αγγίγματος προσώπου, αναπνευστική υγιεινή (πχ κάλυψη προσώπου κατά το βήχα ή φτάρνισμα με χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα).

"Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια”.

 

Ετικέτες: