«ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ»

Οξυμένα τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στην επ. Ολυμπίας, αλλά… «Φωνή βοώντος…»

Παρέμβαση από την ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής
  • Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2020 - 06:29

Παρέμβαση  για τα οξυμένα προβλήματα που παρατηρούνται στον τομέα υγείας στην ευρύτερη περιοχή, έκανε προς τους εμπλεκόμενους φορείς η ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων επ. Ολυμπίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Κων/νο Σμυρνή, τα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή της επ. Ολυμπίας γίνονται ακόμα μεγαλύτερα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που είναι πολύ πιθανόν να «επιστρέψει» τους επόμενους μήνες!

«Η Επαρχία Ολυμπίας εκτείνεται από τον ποταμό Αλφειό ως τη Νέδα και από το Ιόνιο Πέλαγος ως το Κοτύλιο Καρυταίνης, περιλαμβάνει πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, πεδινά, ημιορεινά και ορεινά, που είναι ενταγμένα σε δύο Καλλικρατικούς Δήμους, της  Ζαχάρως και της Ανδριτσαίνης-Κρεστένων. Ο μόνιμος πληθυσμός της επαρχίας υπερδιπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, τις περιόδους των εορτών και τα Σαββατοκύριακα-τριήμερα. Η υγεία του παραπάνω πληθυσμού εξυπηρετείται από τη δομή υγείας Κρεστένων, το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως και το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας. Η απόσταση Ανδρίτσαινας-Πύργου είναι 67χλμ., που αντιστοιχεί σε μιάμιση ώρα διαδρομής με ΙΧ αυτοκίνητο στο υπάρχον οδικό δίκτυο, η απόσταση Ζαχάρως-Πύργου είναι 33 χλμ και 45 λεπτά διαδρομή. Το 2020 είναι  ιδιαίτερη χρονιά, λόγω του COVID19. Πολύς κόσμος θα μεταβεί στην επαρχία Ολυμπίας, άτομα όλων των ηλικιών, άτομα πιθανά υψηλού κινδύνου από πλευράς υγείας, τα οποία ενδέχεται, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι άλλωστε-οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι-, να χρειαστούν παροχές υγείας. Αλλά, το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, το Κ.Υ.  Ζαχάρως είναι κλειστό τα Σ/Κ, τις αργίες (και πολλά απογεύματα καθημερινών, σύμφωνα με πληροφορίες μου), ως επίσης και τα αγροτικά ιατρεία. Τα Κέντρα Υγείας που κόστισαν τεράστια ελληνικά και κοινοτικά κονδύλια και που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας… Στο Κ.Υ.  Ζαχάρως μάλιστα, υπάρχει και θα έπρεπε να λειτουργεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων… Επιπλέον, δεν υπάρχει σταθμός ασθενοφόρων στην περιοχή. Στο παρελθόν, έχουν πεθάνει άνθρωποι στην περιοχή, περιμένοντας ασθενοφόρο που ερχόταν από την Αμαλιάδα, 2 ώρες μακριά!(Τάσος Γιαννόπουλος, Λινίσταινα)…. Η επαρχία Ολυμπίας δεν επλήγη από την COVID19. Τι θα γινόταν αν υπήρχαν κρούσματα; Πόσο θα άντεχε να περιμένει ασθενής υψηλού κινδύνου με δύσπνοια και πυρετό;

Η ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων επαρχίας Ολυμπίας, στο Διοικητικό συμβούλιο της οποίας έχω την τιμή να έχω εκλεγεί και να την υπηρετώ ως πρόεδρος, έχει προβεί πολλάκις σε διαβήματα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, χωρίς αποτέλεσμα…» αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ. Σμυρνής.

Στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν επί σειρά ετών στο χώρο της υγείας στην επ. Ολυμπίας, αναφέρεται  η ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Ετικέτες: