Πάτρα: Κτίριο «φάντασμα» η επέκταση του Αιματολογικού στο νοσοκομείο Ρίου
- Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020 - 06:25
Ως κτίριο φάντασμα αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση του ΠΓΝΠ η επέκταση του Αιματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου. Παρ ότι έχει στηθεί και απομένουν τα πατώματα, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και να κλείσουν τα τοιχώματα σε επίσημο έγγραφό της η διοίκηση του νοσοκομείου εμφανίζει σύμβαση για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Η περιπέτεια του Αιματολογικού Τμήματος ξεκίνησε το 2018 όταν ο Σύλλογος Υποστηρικτών και Φίλων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αναγνωρίζοντας τις κτιριακές ανάγκες του Αιματολογικού Τμήματος μετά την απόδοση αρκετών χώρων του Τμήματος για άλλες ανάγκες του Νοσοκομείου, και την αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας νέων λειτουργικών χώρων του Τμήματος, ανέλαβε πρωτοβουλία για την προσθήκη κτίσματος στον 5ο όροφο του κτιρίου Α΄. Έγινε αποδοχή από τον τότε διοικητή Θεόδωρο Πισιμίση, ο οποίος μάλιστα υπέδειξε και το χώρο για να γίνει η επέκταση και με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου υποσχέθηκε ότι θα συνέβαλε στο έργο με το ποσό των 25.000 ευρώ.
Ο Σύλλογος ανέθεσε την έκδοση της άδειας οικοδομής στον πολιτικό μηχανικό κ. Παναγιώτη Χελά ο οποίος σχεδίασε και επιμελήθηκε το όλο εγχείρημα και φρόντισε για την έκδοση άδειας δόμησης από την Πολεοδομία, σε συνεργασία πάντα με την Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου. Ο Σύλλογος εξασφάλισε τις απαιτούμενες δωρεές και στις 21 Ιανουαρίου του 2019 ενημερώθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου για την έναρξη του έργου και μπήκαν οι υπογραφές στις σχετικές συμβάσεις. Από την πλευρά του νοσοκομείου υπέγραψε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Σπύρος Καλαφάτης μετά από έγκριση του Δ.Σ. Ετσι προχώρησε το έργο και τον Αύγουστο του 2019 έφτασε στο στάδιο λίγο προ της ολοκλήρωσής του. Από τότε όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καθώς φέρεται να εντοπίστηκαν κάποιες διαδικαστικού τύπου αβλεψίες σε σχέση με την έγκριση της εκτέλεσής του.
Βέβαια οι όποιες διαδικαστικές αβλεψίες, ακόμα και αν υπάρχουν, απέχουν από το να μην αναγνωρίζεται η ύπαρξη του ήδη υπάρχοντος ημιτελούς κτιρίου. Είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου και η διοίκηση όλο αυτό το διάστημα να μην έβλεπαν τις σκαλωσιές που έφταναν στον 5ο όροφο του νοσοκομείου, τα υλικά που κουβαλούσαν φορτηγά οχήματα και τα συνεργεία που εργάζονταν; Αν πράγματι δεν αντιλήφθηκαν ότι στο νοσοκομείο εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες, τότε προκύπτει σοβαρό ζήτημα. Επίσης η υπογραφή εκ μέρους του νοσοκομείου για την εκτέλεση του έργου το αφήνει εκτεθειμένο έναντι των δωρητών αλλά και του Συλλόγου, που εξασφάλισε το σύνολο του κόστους για την ολοκλήρωσή του.
Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ
Σε επικοινωνία που είχε η «Π» με την διοικήτρια κ. Παναγούλα Μαμμή απάντησε ότι: «Το έργο αυτό εγώ το βρήκα όταν ήρθα και όλα ήταν δρομολογημένα με τον τρόπο που ήταν. Διαπιστώθηκαν όμως μία σειρά από αστοχίες και αβλεψίες που πρέπει να διορθωθούν διότι διαφορετικά είμαστε εκτεθειμένοι. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».
Ωστόσο δυστυχώς η διοικήτρια αναίρεσε την υπόσχεση του προηγούμενου διοικητή για την υποστήριξη του έργου από το Νοσοκομείο με το ποσό των 25.000 ευρώ και τώρα αναζητούνται οι πόροι αυτοί από τον Σύλλογο φίλων του Νοσοκομείου. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η κ. Μαμμή αναγνωρίζει το πόσο απαραίτητο είναι το κτίριο αυτό για το Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου και όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε : «Η διάθεσή μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο διότι είναι προς όφελος του νοσοκομείου και των ασθενών. Το κτίριο αυτό θα δώσει την ευκαιρία να μαζευτεί η Αιματολογική Κλινική που σήμερα είναι διάσπαρτη και να λειτουργήσει πιο οργανωμένα. Κι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
Η οργάνωση και πλήρης λειτουργία του Αιματολογικού Τμήματος επιβάλλει την άμεση ολοκλήρωση του κτιρίου. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα Τμήματα του νοσοκομείου καθώς αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά αιματολογικά περιστατικά, τμήμα που σήμερα είναι διάσπαρτο σε τέσσερις ορόφους.
Συγκεκριμένα στον 4ο όροφο είναι οι κλίνες των ασθενών, στον 5ο η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Ειδικό Αιματολογικό Εργαστήριο το γραφείο του καθηγητή, και η γραμματεία. Στον 2ο όροφο είναι τα Εξωτερικά Ιατρεία του Τμήματος, σε άλλο χώρο φιλοξενείται η ημερήσια νοσηλεία των χημειοθεραπευομένων ασθενών, και στον 1ο όροφο σε μία πρώην αποθήκη στεγάζονται το γραφείο ειδικευομένων με τα εκπαιδευτικά μικροσκόπια, η Μονάδα κλινικών Μελετών που εξασφαλίζει νεότερες και καινοτόμες θεραπείες σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς και υπάρχει μέρος του αρχείου των ασθενών.
Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός του Τμήματος για να φροντίσει έναν ασθενή του θα πρέπει να διασχίσει όλο το κτίριο του νοσοκομείου τρέχοντας πότε στα μικροσκόπια και πότε στην κλινική και πότε στους χώρους θεραπείας των ασθενών του.
Όπως διαπίστωσε δε η «Π» εδώ και ένα χρόνο παραμένουν κλεισμένα σε κουτιά υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά μικροσκόπια και άλλος εξοπλισμός επειδή δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να αναπτυχθούν και αξιοποιηθούν. Δεν υπάρχει εφημερείο για τους γιατρούς, δεν υπάρχει χώρος για το αρχείο των ασθενών και για το αρχείο των κλινικών μελετών, δεν υπάρχει αίθουσα σεμιναρίων και εκπαίδευσης των φοιτητών και των ειδικευομένων. Και όλα αυτά αφορούν σ' ένα Τμήμα που λειτουργεί πρωτοποριακά, είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως. Ένα Τμήμα που δεν επιβαρύνει οικονομικά το νοσοκομείο καθώς μέσα από τις κλινικές μελέτες φέρνει χρήματα και στο νοσοκομείο και στο Πανεπιστήμιο.
Όλες αυτές τις ανάγκες στέγασης έρχεται να καλύψει το νέο κτίριο που έχει μελετηθεί και εκτελεστεί με πολύ προσοχή.
Της Μαρίνας Ριζογιάννη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συμβούλιο Επικρατείας: «Παράθυρο» επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών
25 Νοε. 2022 - 6:26 - Ο πανεπιστημιακός της Πάτρας που ανακάλυψε ότι το καρδιακό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί
25 Οκτ. 2022 - 6:24 - Καμπανάκι κινδύνου για τα τζάκια από την Αντικαρκινική Εταιρεία
12 Οκτ. 2022 - 6:23 - Πάτρα – Καραμανδάνειο Νοσοκομείο: Απειλή λουκέτου και στο χειρουργικό
26 Σεπ. 2022 - 6:22 - Προσωπικός Γιατρός: Τείχος αντίστασης από ιδιώτες γιατρούς της Πάτρας – Γιατί οξύνεται το πρόβλημα
23 Σεπ. 2022 - 6:24