«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Πλάκωσε ο ιός, πάνε οι δεσμεύσεις λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής

  • Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020 - 07:15

Ξεχάστηκαν οι θάνατοι που συνδέθηκαν με την αναστολή λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, ξεχάστηκαν και οι δεσμεύσεις για την άμεση επαναλειτουργία της.

Πριν από μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που η Κλινική ανέστειλε τη λειτουργία της. Ολο αυτό το διάστημα η πρώην και η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατάφεραν να την επαναλειτουργήσουν παρ' ότι ήταν στις άμεσες προτεραιότητές τους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ενδεικτικό των άμεσων ενεργειών αποτελεί το γεγονός ότι από τον περασμένο Οκτώβριο που εξελέγει από το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση του καθηγητή Καρδιοθωρακοχειρουργικής ο κ. Νίκος Χαροκόπος δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ του υπουργείου Παιδείας ο διορισμός του.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει στείλει το σχετικό φάκελο στο Υπουργείο από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να τον έχουν ανοίξει.

Αυτά τα τρία χρόνια που η Κλινική παραμένει κλειστή κάποιοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν να φτάσουν στις αντίστοιχες κλινικές των Αθηνών. Θάνατοι που αποτέλεσαν πανελλήνιο θέμα και αφορμές για να ασχοληθεί το πολιτικό σύστημα με τη συγκεκριμένη κλινική.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Από το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια με επικεφαλής τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών και την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εγιναν σημαντικά βήματα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η εκλογή του κ. Χαροκόπου, η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και η κατάλληλη εκπαίδευσή του, η δρομολόγηση της κάλυψης των άλλων ιατρικών θέσεων, η εξασφάλιση του χώρου για την ανάπτυξή της και η εξασφάλιση από την Περιφέρεια του ποσού των 591.050 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού.

Σίγουρα οι 87 σκληρές μέρες δοκιμασίας που μεσολάβησαν με την πανδημία του κορονοϊού λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην εξέλιξη της Κλινικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παγώνει κάθε άλλη ενέργεια η οποία επίσης ακουμπάει ανθρώπινες ζωές. Αλλωστε πολλές διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί πριν μπούμε στην κρίσιμη αυτή φάση που απορρόφησε όλες τις διοικητικές και υγειονομικές ομάδες.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Ρωτήσαμε σχετικά τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έθεσε στο επίκεντρο των ενεργειών του την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής. Οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν σημαντικά βήματα αλλά δεν έφτασαν μέχρι να ανοίξει η πόρτα της Κλινικής. «Είναι το θέμα που ξεκίνησε να με απασχολεί αμέσως μετά τον έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο 6ης ΥΠε. Είναι ζήτημα που με απασχολεί καθημερινά και ο στόχος μου είναι άμεσα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εχω εντοπίσει πού έχει κολλήσει το θέμα και με παρεμβάσεις συνεχείς προς όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρούμε σύντομα να έχουμε εξελίξεις» μας είπε.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας έχει στείλει έγγραφο προς τη διοίκηση του ΠΓΝΠ ζητώντας ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες για το χώρο που θα φιλοξενήσει την Κλινική και οι διαγωνισμοί προμήθειας του εξοπλισμού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής απάντηση δεν είχε δοθεί.

Ανησυχητική σιωπή η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο κ. Καρβέλης να σπάσει ώστε να επιβάλλει την ολοκλήρωση όσων έχουν δρομολογηθεί ή τη δρομολόγηση όσων δεν έχουν δρομολογηθεί.

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

 

Ετικέτες: