Τα λύματα μπορεί να σημάνουν «συναγερμό»
- Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2020 - 06:28
Γεωργία Χαλάτση
Επικουρικά, αλλά και προληπτικά στη διαχείριση του κορωνοϊού λειτουργεί η επιδημιολογική μελέτη που διεξάγεται με τη συνεργασία των Εργαστηρίων Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ΔΕΥΑΙ, και είναι σε θέση να «χτυπήσει καμπανάκι», σε τυχόν αρνητικές εξελίξεις, σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, οπότε έγιναν οι πρώτες δειγματοληψίες, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαίωσαν ουσιαστικά την μηδαμινή διασπορά στην κοινότητα, όπως αποτυπώνεται και από τις επίσημες καταγραφές κρουσμάτων.
Η μελέτη αυτή, ωστόσο, αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς μπορεί να «θορυβήσει» τους αρμόδιους αρκετά νωρίς χρονικά, σε περίπτωση διασποράς του ιού και να αποτελέσει έναν δείκτη για τυχόν ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Ξεκαθαρίζοντας ότι η μελέτη αυτή δεν είναι μελέτη ανάλυσης της μολυσματικότητας των λυμάτων, καθώς είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο ιός δε μεταδίδεται μέσω των λυμάτων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του αντίστοιχου εργαστηρίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντζάνη σημείωσε πως είναι η προσπάθεια μιας συμπληρωματικής καταγραφής της διασποράς.
«Ανάμεσα σε όλα τα άλλα πράγματα, τη δουλειά του νοσοκομείου, τη συνεχή επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η ιατρική κοινότητα, τις οροεπιδημιολογικές μελέτες, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα εργαλείο, το οποίο είναι η καταγραφή της παρουσίας στοιχείων του ιού στα λύματα.Αυτή η μελέτη έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καταγράψει οξέα φαινόμενα, που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, πιο γρήγορα, γιατί μπορεί θεωρητικά να μας δώσει ανάπτυξη και ανίχνευση πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και κυρίως, πριν από την έναρξη της βαριάς νοσηρότητας. Εμείς θέλουμε να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε νωρίτερα τυχόν εξάρσεις, πριν αυτοί οι άνθρωποι φτάσουν στο νοσοκομείο», εξήγησε η κ. Ντζάνη.
Για την Ελλάδα, με βάση την πορεία του ιού μέχρι σήμερα, η μελέτη έχει έντονα προληπτικό χαρακτήρα. «Θα είμαστε σε συνεχή επιφυλακή και εγρήγορση, προσμένοντας μηδενικά αποτελέσματα, αυτό θέλουμε. Είναι κάτι που λειτουργεί επικουρικά. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε και θέλαμε να επιβεβαιώσουμε. Ότι η διασπορά είναι χαμηλή», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η υποδοχή του εγχειρήματος από τη ΔΕΥΑΙ υπήρξε ιδιαίτερα υποβοηθητική και ενθαρρυντική.
Μάλιστα, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν όσο υπάρχει δραστηριότητα του covid-19, είτε σε παγκόσμιο, είτε σε εθνικό επίπεδο και σίγουρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με συχνότητα και περιοδικότητα που θα καθοριστεί από τις συνθήκες.
«Αν, ο μη γένοιτο, έχουμε επιτάχυνση του φαινομένου, τότε θα χρειαστεί να γίνουν πιο συχνά δειγματοληψίες.Η δέσμευση είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα στην πόλη για όσο καιρό χρειαστεί», σημείωσε η κ. Ντζάνη.
Μια ακόμη κρίσιμη καμπή
Η κ. Ντζάνη χαρακτήρισε τη φάση την οποία περνάμε σε σχέση με τον κορωνοϊό αυτό το διάστημα, λόγω της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων, ως το δεύτερο σημαντικότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας. «Το πρώτο είναι το lockdown,το οποίο έγινε στη σωστή στιγμή και φάνηκε αυτό και τώρα είμαστε στη δεύτερη σημαντική καμπή του φαινομένου, που είναι η διαχείριση της χαλάρωσης και αυτό θέλει πολύ στενή επιτήρηση και συμμετοχή από όλους», σημείωσε τονίζοντας πως είναι επιτακτική η συνέχιση τήρηση των μέτρων για τον καθένα ξεχωριστά αλλά και από τους ανθρώπους που παρέχουν υπηρεσίες.
«Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, έχουμε ακόμη αγώνα. Ας κρατήσουμε τις καλές συνήθειες, ας απολαύσουμε αυτά που μπορούμε, διατηρώντας τους περιορισμούς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι όσο απρόσκοπτο θα θέλαμε», κατέληξε η κ. Ντζάνη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η καραντίνα μείωσε τα εμφράγματα
28 Ιουλ. 2020 - 6:29 - ΕΟΠΥΥ: Με κωδικό στο κινητό η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων από 3 Φεβρουαρίου
7 Ιαν. 2025 - 19:09 - ΠΟΥ: Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών παραμένει χαμηλός
7 Ιαν. 2025 - 17:11 - Υπ. Υγείας: Πώς θα καλύψει τις χιλιάδες ελλείψεις γιατρών έως το 2027
7 Ιαν. 2025 - 10:41 - Εγκέφαλος: Επτά τροφές που ένας νευροχειρουργός δεν βάζει ποτέ στο πιάτο του
6 Ιαν. 2025 - 20:01