«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Πάτρα: Καμία θέση από το υπουργείο Υγείας για τη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Στην πρώτη γραμμή χωρίς γιατρούς!
  • Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020 - 06:25

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση των νοσοκομείων με 81 θέσεις μόνιμων γιατρών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Εντατικής Θεραπείας και υπεύθυνης της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ Φωτεινής Φλίγκου.

Κι αυτό διότι στον πίνακα των θέσεων που προκηρύχθηκαν ανά ΥΠΕ και ανά νοσοκομείο, δεν προβλέπεται καμία θέση για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ - το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό - παρ' ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή υποστελέχωση την οποία γνωρίζει το υπουργείο Υγείας. Διαθέτει μόλις 8 γιατρούς ΕΣΥ εκ των οποίων η μία βαίνει προς συνταξιοδότηση.

Από τις 81 θέσεις μόνιμων ιατρών στα Νοσοκομεία των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, οι 16 είναι θέσεις Διευθυντών και οι 64 Επιμελητών Α' και Β'. Η πλειοψηφία των θέσεων, και πιο συγκεκριμένα οι 49 από τις 81, αφορούν Νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΓΝΠ

Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας δόθηκαν 6 θέσεις επιμελητών οι οποίες αφορούν τη στελέχωση της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής και κατανέμονται ως εξής:

> 2 επιμελητή Β΄ αναισθησιολογίας με εμπειρία στην Καρδιοαναισθησιολογία και στην Μετεγχειρητική παρακολούθηση καρδιοχειρουργημένων ασθενών για τη ΜΕΘ της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής

> 2 επιμελητή Β' με εμπειρία σε Καρδιοθωρακοχειρουργική ΜΕΘ

> 1 επιμελητή Β' καρδιολογίας με εμπειρία στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

> 1 επιμελητή  Α' καρδιολογίας με Πιστοποίηση στην Υπερηχοκαρδιογραφία και εμπειρία στην Μετεγχειρητική παρακολούθηση καρδιοχειρουργημένων ασθενών.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΜΕΘ

«Αυτός είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ- με 13 ενεργά κρεβάτια, πληρότητα που ξεπερνά το 150%, 6 κρεβάτια COVID ΜΕΘ και συμπαρακολούθηση πλέον των 4ων κλινών στη μονάδα αρνητικής πίεσης, καθώς και αντιμετώπιση όλων των βαρέως πασχόντων ασθενών όλου του νοσοκομείου» επισημαίνει η κ. Φλίγκου.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Η υπεύθυνη της ΜΕΘ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

- Γιατί δεν προκηρύσσονται οι δύο οργανικές θέσεις εντατικολόγων; Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη, προ τριμήνου, προκήρυξη ιατρών ΕΣΥ, τη μία μέρα αναρτήθηκαν και την επόμενη, με ορθή επανάληψη, αποσύρθηκαν από τον πίνακα.

- Οι δύο θέσεις που προκηρύσσονται για τη νέα καρδιοχειρουργική μονάδα είναι νέες θέσεις ή οι οργανικές θέσεις της γενικής ΜΕΘ;

- Πως προγραμματίζεται η λειτουργία 17 κλινών (4ων νέων) +6 COVID ΜΕΘ, με 8 ιατρούς ΕΣΥ εκ των οποίων 1 προς συνταξιοδότηση;

Η κ. Φλίγκου αναφέρει ότι: «Εχω ενημερώσει με πολλαπλά έγγραφα, τόσο την ΥΠΕ όσο και το Υπ.Υγείας, για την άμεση ανάγκη στελέχωσης της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης και για την αναγκαστική μείωση κλινών ΜΕΘ, όταν ο απαιτούμενος αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν επαρκεί για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών. Ας σταματήσουν τα χειροκροτήματα και ας στελεχωθούν άμεσα οι ΜΕΘ με μόνιμο προσωπικό, ενόψει και του δεύτερου κύματος νοσούντων που μάλλον έχει αρχίσει» και καταλήγοντας διευκρινίζει ότι:

«Είμαι αρωγός σε κάθε ανάπτυξη νέων μονάδων, όχι όμως σε βάρος άλλων!».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Σε σχετικό ερώτημα της «Π» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης απάντησε ότι «το πρόβλημα της υποστελέχωσης της ΜΕΘ μας είναι γνωστό και θα καλυφθούν άμεσα από το υπουργείο ως υπερβάλλουσες του οργανισμού. Δεν είναι ανάγκη που παραβλέπουμε. Αντιθέτως τη θέτουμε συνέχεια και τη διεκδικούμε και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Ο ίδιος τονίζει ότι με τις προσλήψεις για την Καρδιοθωρακοχειρουργική στελεχώνεται η Κλινική, καθώς κτιριακά είναι έτοιμη, κι έτσι θα καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της.

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

Ετικέτες: