Οι έκτακτοι περιορισμοί σε Πάρο και Αντίπαρο

  • Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2020 - 06:18

Στο στόχαστρο του κορωνοϊού και των μέτρων της κυβέρνησης βρέθηκαν η Πάρος και Αντίπαρος.

Τα περιοριστικά μέτρα απου αποφασίστηκαν για τα δύο νησιά των Κυκλάδων αφορούν σε αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο -, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα φαίνεται να αγνοούν επιδεικτικά όμως παραθεριστές του νησιού, καθώς καταγράφεται συνωστισμός στα στενά της Πάρου μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, χωρίς να τηρούνται ούτε οι αποστάσεις, αλλά ούτε και να γίνεται χρήση της μάσκας, από τους περισσότερους.

Κυβερνητική στήριξη ζητά ο Δήμαρχος

"Περιμένουμε από την κυβέρνηση τη στήριξη που μπορεί να μας προσφέρει", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, σε σχέση με την αυστηροποίηση των μέτρων στο νησί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, “τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του κορωνοϊού, και αφορούν μεταξύ άλλων και την Πάρο, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο νησί μας, σε μια ήδη πολύ δύσκολη περίοδο.

Όταν όμως οι λόγοι που οδηγούν σε μία τέτοια απόφαση αφορούν την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, οφείλουμε όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Όπως άλλωστε κάνουμε εδώ και τόσους μήνες.

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, είμαστε από τα ελάχιστα μέρη στη χώρα που λειτουργήσαμε έγκαιρα και προνοητικά, λαμβάνοντας μία σειρά από υγειονομικές δράσεις, ώστε το νησί μας να μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε αυτήν την υγειονομική κρίση.

Από εκεί και πέρα, περιμένουμε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εφικτού, τη στήριξη που μπορεί να μας προσφέρει”.

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα”

Ο δήμος Αντιπάρου, από την πλευρά του, αφού ενημερώνει τους κατοίκους, με δημόσια ανακοίνωση του, για τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, τα κρίνει επωφελή, ιδίως για την προάσπιση της υγείας των μονίμων κατοίκων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει: “Ο Δήμος Αντιπάρου είναι από τους πιο οργανωμένους στην έγκαιρη λήψη δράσεων και μέτρων για την προάσπιση από τη νόσο COVID-19, ωστόσο οι ευθύνες που οδήγησαν στην ανάγκη λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων είναι πολλαπλές.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί διαδικασία που αφορά τον ΕΟΔΥ και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Τα προληπτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πλήττουν ασφαλώς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του νησιού σε μια δύσκολη χρονιά. Αναμφίβολα, ωστόσο, κινούνται στην κατεύθυνση μείωσης της υποφαινόμενης διασποράς στην κοινότητα και δρουν επωφελώς στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ιδίως δε των μονίμων κατοίκων που κινδυνεύουν να χρεωθούν το επιδημικό κύμα μόλις αναχωρήσουν οι θερινοί επισκέπτες”.

Ερωτήματα ευθυνών

Για “ξαφνικό θάνατο” στα δύο νησιά κάνει λόγο ο ς Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση να επιβληθούν τα συγκεκριμένα μέτρα στα δύο νησιά, ο Παριανός κ. Ραγκούσης διατυπώνει συγκεκριμένες απορίες, θέτοντας τα ανάλογα ερωτήματα, όπως προκαλούνται από την απόφαση.

“Όταν προχθές, εντελώς αιφνιδιαστικά, ανακοινώθηκε ο «ξαφνικός οικονομικός θάνατος» της Πάρου και της Αντιπάρου, λόγω υπερβολικού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, κυριολεκτικά ξέσπασε ένα κύμα απορίας, φόβου και απόγνωσης κατοίκων κι επισκεπτών των δυο νησιών.

Με βάση τη συγκέντρωση πρωτογενών στοιχείων από τα δύο νησιά που ολοκληρώσαμε σήμερα, προκύπτουν τα ακόλουθα πολύ σοβαρά ερωτήματα για τους αρμόδιους κυβερνητικούς και κρατικούς κατά νόμο υπεύθυνους:

1. Πότε ακριβώς και με ποια χρονική σειρά ενημερώθηκαν επίσημα οι αρμόδιες αρχές για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που είχαν αρχίσει να καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας του νησιού, καθώς και στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια;

2. Γιατί δεν ανακοινωνόταν ο ακριβής αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού ανά νησί, ιδίως από τη στιγμή που εμφανιζόταν δυσανάλογη έξαρση κρουσμάτων εν σχέση με τους πανελλήνιους μέσους όρους; Υπήρχε πράγματι «κεντρική απόφαση» να αποκρύπτονται και να μην δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για τα κρούσματα από τα νησιά;

3. Με ποιο δικαίωμα ενώ αυτοί γνώριζαν την απολύτως ανησυχητική κι υπέρμετρη αύξηση κρουσμάτων σε Πάρο και Αντίπαρο, άφησαν επισκέπτες και κατοίκους να συνεχίζουν αμέριμνοι τις διακοπές καθώς και τις οικονομικές τους δραστηριότητες, εκθέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία τους;

4. Γιατί δεν είχαν προβεί σε καμία απολύτως, αρχική, σταδιακά κλιμακούμενη προειδοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών όταν είχαν αρχίσει να ενημερώνονται επίσημα για την αυξανόμενη-και δυσανάλογη με την υπόλοιπη χώρα-καταγραφή κρουσμάτων κορωνοϊού; Γιατί πήγαν από το ναδίρ στο ζενίθ στη λήψη έκτακτων μέτρων;

5. Γιατί και σε αυτήν την περίπτωση, δεν αξιοποιήθηκε το 112 με προειδοποιητικά sms προς τους πολίτες, ώστε αυτοί οι ίδιοι να είχαν λάβει έγκαιρα, ιδιαίτερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης; Γιατί το 112 χρησιμοποιήθηκε μόνο μετά τη λήψη των ειδικών έκτακτων μέτρων για τα δύο νησιά;

6. Ποιος από όλους αυτούς θα αναλάβει τώρα την ποινική και αστική ευθύνη για το γεγονός ότι δοκιμάζεται η υγεία συγκεκριμένων ανθρώπων που μολύνθηκαν από κορωνοϊό ακριβώς επειδή δεν είχαν προειδοποιηθεί για τον ιδιαίτερο κίνδυνο που εξελισσόταν στα δύο νησιά εβδομάδες πριν;

7. Ποιος από όλους αυτούς θα αναλάβει τώρα την ποινική και αστική ευθύνη για το γεγονός ότι ακόμη και μια ώρα πριν τον «ξαφνικό οικονομικό θάνατο» των δύο νησιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πολλοί επαγγελματίες κι επιχειρήσεις των δύο νησιών προχωρούσαν σε δαπάνες και παραγγελίες για την περίοδο έως το τέλος Σεπτεμβρίου;”.

Αίτημα για μέτρα στήριξης της Δημόσιας Υγείας

Σε ένα πιο γενικευμένο πλαίσιο αναγκαιότητας ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, κινείται η ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ, με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα δύο νησιά.

“Η κυβέρνηση θέλοντας ακόμα μία φορά να διώξει τις ευθύνες από πάνω της, που δεν παίρνει μέτρα στήριξης της Δημόσιας Υγείας, παίζει το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης.

Παίρνοντας αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, έχοντας στοχοποιήσει την νεολαία, φορτώνει την ευθύνη στους μικρομαγαζάτορες και τους εργαζόμενους όταν από την άλλη έχει υποκύψει στους όρους που της επέβαλαν οι εφοπλιστές (αύξηση πληρότητας στο 85%) και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ενώ η πανδημία απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις συνεχίζει να τα φορτώνει όλα στην ατομική ευθύνη αρνούμενη από την άλλη να θωρακίσει το σύστημα υγείας με:

⦁Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

⦁Μέτρα και μέσα προστασίας στους τόπους δουλειάς

⦁Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια, στους χρόνια πάσχοντες, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στους χώρους δουλειάς

⦁Μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων”.