Στέλνει τον «λογαριασμό» των δειγμάτων στα νοσοκομεία
- Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2020 - 06:26
Του Δημ. Κατσανάκη
Τον λογαριασμό για την ανάλυση δειγμάτων ύποπτων περιστατικών για Covid-19, στο πλαίσιο της πανδημίας, ετοιμάζει για τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Διαδικασία, που αν και προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται στον αέρα, καθώς στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων δεν έχουν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.
Την ίδια ώρα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που διαθέτει το Εργαστήριο ανίχνευσης του SARS-CoV-2 καλείται -μετά την υπογραφή της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- να υπογράψει συμβάσεις με όσα νοσοκομεία το επιθυμούν, προκειμένου αυτά να συνεχίσουν την αποστολή δειγμάτων των ασθενών τους για έλεγχο. Η εκκαθάριση και εξόφληση της δαπάνης διαγνωστικών εξετάσεων για την ανίχνευση του κορονοϊού προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10ης Αυγούστου, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οποίας «Δαπάνες νοσοκομείων που προκλήθηκαν από την εξέταση δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19 σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων δημοσίου ή και ιδιωτικού δικαίου κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προμηθειών του Δημοσίου, είναι νόμιμες, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται στους δικαιούχους φορείς σε βάρος του προϋπολογισμού των νοσοκομείων με μόνο παραστατικό το εκδοθέν τιμολόγιο, μετά από προηγούμενη έγκριση του νοσοκομείου, που παρέχεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού, ως προς τον αριθμό των αποζημιούμενων εξετάσεων που διενεργήθηκαν και το ύψος της σχετικής δαπάνης».
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κάλεσε μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών τα νοσοκομεία της χώρας να προχωρήσουν άμεσα στην εξόφληση των δαπανών, που πραγματοποιήθηκαν για την εξέταση δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων για την ανίχνευση του κορονοϊού.
Όπως διευκρινίζει και σε σχετικό έγγραφό του, προκειμένου να είναι εφικτή η εκκαθάριση και εξόφληση των εν λόγω δαπανών, τα εκδοθέντα τιμολόγια κατά την αποστολή τους από τους φορείς που θα αποζημιωθούν, θα πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτική ονομαστική κατάσταση των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε (ύπαρξη ή όχι pooling) και το κόστος κάθε εξέτασης. Στη συνέχεια, το νοσοκομείο θα πραγματοποιήσει έλεγχο επί της ορθότητας της αναλυτικής κατάστασης.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το Εργαστήριο ανίχνευσης του SARS-CoV-2 έχει αναλύσει και δώσει αποτελέσματα για 16 χιλιάδες δείγματα, εκ των οποίων τα 5.569 δείγματα αφορούσαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19, τα 2.929 δείγματα προέρχονται από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, τα 1.605 από το Νοσοκομείο Βόλου, τα 1.974 από το Νοσοκομείο Καρδίτσας, τα 1.200 από το Νοσοκομείο Τρικάλων, τα 2.020 από ινχηλατήσεις του ΕΟΔΥ κυρίως από την περιοχή της Νέας Σμύρνης, τα 500 από υγειονομικούς διαφόρων νοσοκομείων που επέστρεψαν από καλοκαιρινή άδεια και τα υπόλοιπα 300 δείγματα από διάφορα νοσοκομεία –Λαμίας, Άμφισσας, Λιβαδιάς, Καρπενησίου, Κοζάνης, Κατερίνης κ.λπ.
Οι οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχουν λάβει εντολές και οδηγίες για τον τρόπο εκκαθάρισης και τον υπολογισμό της δαπάνης ανά νοσοκομείο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το κόστος εξέτασης ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά δείγμα –κόστος που φαίνεται να αποτελεί και τον υπολογισμό στις συμβάσεις που θα υπογραφτούν στη συνέχεια. Με βάση το συγκεκριμένο κόστος και σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο λογαριασμός για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανέρχεται στις 150 χιλιάδες ευρώ, για το Νοσοκομείο Καρδίτσας στις 100 χιλιάδες ευρώ, για το Νοσοκομείο Βόλου στις 80 χιλιάδες ευρώ και για το Νοσοκομείο Τρικάλων στις 60 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ΕΟΔΥ θα κληθεί να καταβάλει περί τις 100 χιλιάδες ευρώ. Όπως εκτιμούν γνώστες του δημόσιου λογιστικού συστήματος, ακόμα και αν σταλεί στα νοσοκομεία ο λογαριασμός για την εξέταση των δειγμάτων είναι αδύνατο να ανταποκριθούν και να τον εξοφλήσουν, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς τους, πολύ δε περισσότερο πιστώσεις. Το πρόβλημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το Υπουργείο Υγείας και η 5η ΥΠΕ με κατανομές πρόσθετων πιστώσεων, αφού προηγουμένως τα νοσοκομεία προχωρήσουν σε αναμορφώσεις των προϋπολογισμών τους.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Σύμφωνα με τις οδηγίες τόσο του υφυπουργού Υγείας όσο και της 5ης ΥΠΕ μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να προβούν σε υπογραφή συμβάσεων με τους φορείς, στους οποίους αποστέλλουν δείγματα για εξέταση για την ανίχνευση του κορονοϊού.
Στην κατεύθυνση αυτή κοινοποιήθηκε στα νοσοκομεία υπόδειγμα σύμβασης, βασικά στοιχεία του οποίου είναι η δυνατότητα απόκρισης κάθε εργαστηρίου στα χρονικά όρια, το κόστος ανά εξέταση και η δεξαμενοποίηση (pooling) της εξέτασης με ελάχιστο όριο τα πέντε δείγματα.
Αν και παρήλθαν 10 ημέρες από τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να είναι έτοιμο και την 5η ΥΠΕ να πιέζει για την υπογραφή των συμβάσεων το συντομότερο δυνατό. Το τελευταίο διήμερο ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Δημ. Κατσικονούρης, είχε διαδοχικές επαφές με τους διοικητές των 12 νομαρχιακών νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ και τους ενημέρωσε για τη διαδικασία, η οποία φαίνεται ότι θα κινηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συμφώνησαν για τη ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα
11 Σεπ. 2020 - 6:27 - Εισαγγελική έρευνα για τα εικονικά τεστ
25 Αυγ. 2020 - 6:26 - «Επίταξη» κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
10 Αυγ. 2020 - 6:25 - Καλύτερη υγειονομική κάλυψη στα παράλια ζητούν παραθεριστές
6 Αυγ. 2020 - 6:28 - Mέτρα για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: Όριο αξίας φαρμάκων και διάκριση ασθενειών
22 Ιαν. 2025 - 12:01