“Η ΓΝΩΜΗ ΘΡΑΚΗΣ”

«Βόμβα» οι άσκοπες μετακινήσεις κατοίκων της Β. Ελλάδας σε γειτονικές χώρες

Παρά τις προ διμήνου δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ για μόνιμο κλιμάκιο στους Κήπους, δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση, με αποτέλεσμα όλες οι διελεύσεις να είναι ανεξέλεγκτες - Έντονη ανησυχία εκφράζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, διαπιστώνοντας σοβ
  • Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2020 - 06:28

Της Κικής Ηπειρώτου

Έντονη ανησυχία εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και επισημαίνουν την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Όπως τονίζεται, οι άσκοπες μετακινήσεις σε γειτονικές χώρες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας και στον Έβρο, όπου παρά τις προ διμήνου δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, από την Κομοτηνή, για λειτουργία κλιμακίου και διενέργεια ελέγχων στον συνοριακό σταθμό των Κήπων, τίποτα τέτοιο δεν έγινε, παρά το διαρκές ρεύμα Ελλήνων επισκεπτών προς τη γειτονική χώρα.

Η δέσμευση που δεν τηρήθηκε

Γράφαμε στις 25/6 στη «ΓΝΩΜΗ»: «Το αίτημα που είχε κατατεθεί τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας όσο και από τον Διευθυντή Υγείας της περιφέρειας Λουκά Γεωργίου, για διενέργεια ελέγχων και στα τελωνεία της Θράκης, έγινε τελικώς αποδεκτό από τον ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε από τη Ροδόπη την Τρίτη 23/6 ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας.

… Τελικώς, μετά από συνεννόηση υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και με την πίεση της Περιφέρειας, από 1η Ιουλίου και στα τρία τελωνεία του Έβρου θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, μετά από μία ανακατανομή του προσωπικού στον ΕΟΔΥ, ίσως και μετά από νέες προσλήψεις».

Ενάμιση μήνα αργότερα, σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, υπογραμμίζει: «Δυστυχώς παραμένει το πρόβλημα παρά τις καθημερινές εκκλήσεις μας στον ΕΟΔΥ».

Έτσι, λόγω των δεσμεύσεων που για ακόμη μία φορά δεν τηρήθηκαν, ο Έβρος και η Θράκη, έμειναν όλο το καλοκαίρι απροστάτευτοι. Και μπορεί πολλοί να κατακρίνουν όσους συνέχισαν όλο αυτό το διάστημα τις εκδρομές και τα ψώνια τους στις γειτονικές αγορές, μεταξύ όμως των οδηγών που περνούν απέναντι είναι και επαγγελματίες, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται εν πολλοίς από αυτές τις μετακινήσεις. Ούτε όμως για αυτούς τους ανθρώπους υπήρξε κάποια πρόβλεψη από την ελληνική πολιτεία…

«Καμπανάκι» για τις ανεξέλεγκτες διελεύσεις

Οι οδοντίατροι της Βόρειας Ελλάδας που είναι μάρτυρες μιας αθρόας και μη αναγκαίας μετακίνησης συμπολιτών μας σε γειτονικές χώρες όπου ο κορωνοϊός καλπάζει, τονίζουν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στο καθεστώς λειτουργίας των συνοριακών περασμάτων με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το onmed.gr, η ανεξέλεγκτη διέλευση Ελλήνων από τα συνοριακά περάσματα, ειδικά των Ευζώνων και της Νίκης, προκάλεσε κινδύνους για διασπορά του κορονοϊού σε ελληνικές περιοχές που είναι «παρθένες» στον ιό, όπως είναι η Φλώρινα και η Παιονία.

Στα σύνορα με την Αλβανία και ειδικότερα στα περάσματα της Κακαβιάς Ιωαννίνων και Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας καταγράφεται αριθμός χιλιάδων διερχόμενων στην Ελλάδα. Αλβανοί που έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα μπαινοβγαίνουν καθημερινά, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, καθώς δεν αποκλείεται να είναι ασυμπτωματικοί κατά την είσοδό τους στη χώρα και έπειτα να μεταδώσουν τον ιό σε δεκάδες συμπολίτες μας. Έρευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι το ιικό φορτίο στους ασυμπτωματικούς μειώνεται με πιο αργό ρυθμό από ό,τι στους συμπτωματικούς.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Έλληνες που κατοικούν κοντά στα σύνορα, εισέρχονται στα γειτονικά κράτη για να βάλουν φθηνή βενζίνη, να κάνουν ψώνια ή -στην περίπτωση της Β. Μακεδονίας- να παίξουν στα καζίνο της Γευγελής και της Δοϊράνης, αψηφώντας τους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα!

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες, καθώς τέτοιες συμπεριφορές είναι άκρως επικίνδυνες και δυσκολεύουν τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών να ελέγξουν την πανδημία» σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Οι άσκοπες μετακινήσεις σε γειτονικές χώρες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας, αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης και υπογραμμίζει ότι «τουλάχιστον ο ένας στους τρεις από όσους κολλάνε τον κορωνοϊό δεν έχει συμπτώματα και είναι φαινομενικά υγιής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους». Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και ζητά από την πολιτεία να λάβει πρόσθετα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σύνορα της χώρας.