“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Οριακή η λειτουργία των δύο νοσοκομείων

  • Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 2020 - 06:26

Σε φάση οριακής λειτουργίας βρίσκονται πλέον τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς οι ασθενείς με Covid έχουν καταλάβει όλους τους διαθέσιμους χώρους νοσηλείας, με τη Λάρισα να καταγράφει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ με τα 164 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Η διαφαινόμενη αδυναμία του συστήματος υγείας στη Λάρισα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της Περιφέρειας, υποχρέωσε την 5η ΥΠΕ να ενεργοποιήσει απόφαση του Υπουργείου Υγείας για δέσμευση και αξιοποίηση 8 κρεβατιών ΜΕΘ σε δύο ιδιωτικές κλινικές και να εξετάζει την περαιτέρω αξιοποίηση του πρώην Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» και του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου για τις ανάγκες αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας.

Χθες το απόγευμα ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου στις ΜΕΘ του «ΙΑΣΩ» και του «Κυανού Σταυρού», την ώρα που η διοίκηση της ΕΙΝΚΥΛ σε δραματικούς τόνους μίλησε για οριακή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου και εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επέρριψαν ευθύνες για την έλλειψη συντονισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Θεσσαλία και σε μια κραυγή αγωνίας δήλωσαν ότι «μην θεωρείτε βέβαιο ότι το Γενικό Νοσοκομείο και το προσωπικό του θα αντέξουμε...»

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 164 νέα κρούσματα, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ -τα 197 σε μία ημέρα περιείχαν και δείγματα προηγούμενων ημερών από ιδιωτικά εργαστήρια. Αντιστοιχεί στο 58% των 283 συνολικών κρουσμάτων που καταγράφτηκαν στη Θεσσαλία με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας να συνεχίζει να βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας μετά την Π.Ε. Θεσσαλονίκης των 652 νέων κρουσμάτων και την Περιφέρεια Αττικής των 588 κρουσμάτων.

Ακολουθούν στη Θεσσαλία η Π.Ε. Μαγνησίας με 53 κρούσματα (18,7%), η Π.Ε. Καρδίτσας με 49 κρούσματα (17,3%) και η Π.Ε. Τρικάλων με 17 κρούσματα (6%).

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων, μετά από δύο διαδοχικές ημέρες μειωμένων κρουσμάτων, ήταν φυσικό να ασκήσει νέες ασφυκτικές πιέσεις στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας με τις πολιτικές και υγειονομικές αρχές να αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις για νοσηλεία περισσότερων ασθενών, που συρρέουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στη διάρκεια των εφημεριών.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 70 ασθενείς με Covid 19, εκ των οποίων 16 στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων και 14 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που παρουσιάζουν πληρότητα 100%, ενώ άλλοι 43 νοσηλεύονται στον 4ο όροφο και σε άλλους διαμορφωμένους χώρους. Η διοίκηση του νοσοκομείου μάλιστα μετά την προχθεσινή απόφαση των διευθυντών των χειρουργικών κλινικών διέθεσε χθες, ημέρα εφημερίας, τον 3ο όροφο για νοσηλεία περιστατικών Covid-19 δυναμικότητας 44 κλινών.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο όπου μέχρι χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν 12 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 35 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία στο 2ο όροφο όπου λειτουργεί άτυπα κλινική για περιστατικά με Covid-19.

ΜΕΘ ΓΙΑ COVID ΣΤΟ ΓΝΛ

Η διαφαινόμενη αδυναμία νοσηλείας νέων κυρίως περιστατικών υποχρέωσε τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να ενεργοποιήσει απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τη διάθεση 8 κρεβατιών ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, όπου σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι 8 ασθενείς της ΜΕΘ προκειμένου ολόκληρη η ΜΕΘ του νομαρχιακού νοσοκομείου με 20 συνολικά κρεβάτια να μετατραπεί σε ΜΕΘ για ασθενείς Covid-19.

Έτσι από χθες το απόγευμα άρχισε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ η μεταφορά των πρώτων ασθενών από το Γενικό Νοσοκομείο στις ΜΕΘ του «ΙΑΣΩ» και του «Κυανού Σταυρού», διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα ώστε να δοθούν και τα τελευταία 8 κρεβάτια της ΜΕΘ για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.

Με την προσθήκη των νέων κρεβατιών αυξάνονται σε 41 τα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 στη Θεσσαλία (20 Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, 14 Πανεπιστημιακό, 4 Νοσοκομείο Βόλου και 3 Νοσοκομείο Τρικάλων), ενώ την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν 4 νέα κρεβάτια στο Νοσοκομείο Καρδίτσας έναντι 20 του πρώτου κύματος της πανδημίας (8 ΓΝΛ και 12 Πανεπιστημιακό).

Την ίδια ώρα ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο για θέματα δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διευθυντή της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Απόστολο Κομνό επισκέφθηκε χθες το Κέντρο «ΑΡΩΓΗ», που έχει προταθεί να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτική δομή για νοσηλεία ασθενών Covid-19 και σήμερα επισκέπτεται το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν ότι η αξιοποίηση του Κέντρου «ΑΡΩΓΗ» συναντά δυσκολίες καθώς ανασταλτικός παράγοντας είναι η διάθεση του αναγκαίου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, για τη νοσηλεία περιστατικών με συμπτωματολογία, που χρήζει διαφορετικού πρωτοκόλλου συγκριτικά με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τη νοσηλεία των Ρομά στο πρώτο κύμα της πανδημίας την προηγούμενη άνοιξη.

ΝΕΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Στο μεταξύ προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γ.Ν. Καρδίτσας παρουσία του κ. Φώτη Σερέτη διοικητή της 5ης ΥΠΕ, του κ. Σταύρου Παπαγεωργίου υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ και του κ. Δημήτρη Κεχαγιά διοικητή του Νοσοκομείου, με θέμα συζήτησης τον τρόπο αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος του Covid-19.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αποφασίστηκε το άνοιγμα λειτουργίας του Πνευμονολογικού Τμήματος, 31 κλινών σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, το οποίο προσωρινά και μέχρι τη λήξη της πανδημίας θα φιλοξενεί περιστατικά ήπιας νοσηλείας Covid-19, και μετά το πέρας της πανδημίας θα λειτουργήσει ως Πνευμονολογικό Τμήμα που είναι απαραίτητο για τους πολίτες του Νομού Καρδίτσας. Επίσης θα δημιουργηθούν άμεσα 4 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Μετά και την άμεση παρέμβαση του κ. Φώτη Σερέτη διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ήδη παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και αναμένεται εντός των ημερών η έναρξη της λειτουργίας της, ΜΕΘ Covid-19.

ΤΟ ΓΝΛ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ...

Για οριακή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου και εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έκαναν λόγο χθες λίγο πριν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΚΥΛ και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τις δυνατότητες αντοχής του νοσοκομείου, ενώ επέρριψαν ευθύνες για την έλλειψη συντονισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Θεσσαλία.

«Ανεξέλεγκτα, χωρίς κάποιο κεντρικό σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ, το εξουθενωμένο από την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση Γ.Ν. Λάρισας έχει μετατρέψει σχεδόν το 25% των κλινών του σε κλίνες νοσηλείας πασχόντων από Covid-19, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ενίσχυση σε προσωπικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Οι 4 εναπομείναντες υπηρετούντες παθολόγοι σε κατάσταση εξουθένωσης και ιδρυματισμού και χωρίς εφεδρείες, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δυσανάλογο έργο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης για να προσθέσει: «Η προσθήκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στο ΓΝΛ επιβάλλει την εκ των ενόντων εξυπηρέτηση των αναγκών με το ίδιο αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εσωτερικές μετακινήσεις, αδιαφορώντας για την τήρηση των πρωτοκόλλων στοιχειώδους ασφάλειας. Το Γ.Ν. Λάρισας πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ασφαλούς νοσηλείας περισσότερων ασθενών και μετατροπής επιπλέον κλινών σε κλίνες περίθαλψης αρρώστων με Covid-19».

Τα μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΚΥΛ επέκριναν την κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε έγκαιρα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας να θωρακίσει το σύστημα υγείας και να το προετοιμάσει για το δεύτερο κύμα αλλά και για την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παραμένει υποστελεχωμένη και ζήτησαν να διατεθεί άμεσα επιπλέον προσωπικό σε όλες τις περιπτώσεις που αναπτύσσονται νέες κλίνες Covid-19 με κεντρικό σχεδιασμό και αναλογική κατανομή στα Νοσοκομεία βάσει των δυνατοτήτων τους.

Σε άλλο σημείο επανέφεραν το αίτημα της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξής του στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς αποζημίωση και άλλου είδους προνόμια και ζήτησαν ένταξη όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου και του 404 Γ.Σ.Ν. Λάρισας καθώς και ένταξη ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Του Δημ. Κατσανάκη