“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Επικίνδυνη ανευθυνότητα

  • Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, 2020 - 06:29

Σε μια πράξη πλήρους ανευθυνότητας προέβησαν άγνωστοι που πέταξαν μεγάλο αριθμό από χρησιμοποιημένα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε πράσινους κάδους απορριμμάτων επί της οδού Λαμπριανίδου.

Το γεγονός προκάλεσε δικαιολογημένα ερωτηματικά και ανησυχία καθώς την ίδια στιγμή που οι πολίτες καλούνται να ευθυγραμμιστούν με τους υγειονομικούς κανόνες ανάσχεσης της πανδημίας και να περιορίσουν την δραστηριότητά τους μόνο στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις, κάποιοι άλλοι λειτουργούν εντελώς ανεύθυνα και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές συμβάλλοντας στην αύξηση της διασποράς της πανδημίας.

Το βράδυ της Κυριακής ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης ειδοποιήθηκε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός χρησιμοποιημένων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε κάδους της οδού Λαμπριανίδου και βεβαίως πολύ γρήγορα διαπίστωσε και ο ίδιος με την μετάβασή του στα εν λόγω σημεία του λόγου το αληθές.

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά ότι έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός πεταμένων και χρησιμοποιημένων rapid test μέσα σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Λαμπριανίδου γύρω στις 9 το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και ανεύθυνη πράξη που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας αλλά και την ασφάλεια των υπολοίπων δημοτών. Οι εργασίες στον τομέα της καθαριότητας γίνονται έτσι κι αλλιώς με υπαρκτό τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας αυτή ειδικά την περίοδο. Δεν έφθανε λοιπόν αυτό, αλλά κάποιοι πέταξαν μολυσματικό υλικό με μεγάλο αριθμό χρησιμοποιημένων rapid test στους κάδους. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις» σημείωσε ο κ. Κυριακίδης.

Το μολυσματικό υλικό (δεκάδες χρησιμοποιημένα rapid test και όχι μόνο) εντοπίστηκε στους κάδους που βρίσκονται δίπλα στο παλιό δημαρχείο επί της οδού Λαμπριανίδου. Επίσης σε κάδους της οδού Άρμεν αλλά και στο ύψος του καταστήματος του ΟΤΕ. Τα χρησιμοποιημένα rapid tests βρέθηκαν όχι μόνο μέσα στους κάδους απορριμμάτων αλλά και διάσπαρτα στους δρόμους, όπου είναι τοποθετημένοι οι κάδοι.

Το πρωί της Δευτέρας ενημερώθηκε για την απρόσμενη αυτή κατάσταση η Διεύθυνση Υγείας και ακολούθησε αυτοψία. Η υπηρεσία Καθαριότητας έστειλε τη Δευτέρα ειδικό συνεργείο πραγματοποιώντας την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους συγκεκριμένους κάδους και απολύμανε τόσο τους κάδους όσο και τους δρόμους γύρω απο τα συγκεκριμένα σημεία.

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης: «Πρόκειται για κατάσταση που αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά στην υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό που κυρίως με ανησυχεί είναι ότι με αυτές τις ενέργειες τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας. Ευτυχώς το μολυσματικό υλικό δεν εντοπίστηκε και σε μπλε κάδους ακακύκλωσης διότι θα είχαμε χειρότερες εξελίξεις με τους ανθρώπους που εργάζονται στην διαλογή των υλικών. Τη στιγμή που ο κόσμος είναι προστατευμένος στο σπίτι του οι εργαζόμενοι της καθαριότητας βρίσκονται στον δρόμο. Είναι λοιπόν άδικο να αντιμετωπίζουν και τέτοιου είδους κινδύνους».

«Χρειάζεται τεράστια προσοχή, ειδικά σε αυτή την περίοδο. Απαγορεύεται η ρίψη τέτοιων υλικών σε κάδους απορριμμάτων και για τη μεταφορά και την καταστροφή τους υπάρχουν ειδικές εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτό το έργο. Ταυτόχρονα, όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε ατομική ευθύνη. Να δένουμε τα σκουπίδια σε σακούλες και να τα πετάμε μέσα στους κάδους. Είναι συχνό φαινόμενο τελευταία να βρίσκονται ανεξέλεγκτα προστατευτικές μάσκες στους δρόμους. Κάποιοι εργαζόμενοι της καθαριότητας θα πρέπει με κίνδυνο της υγείας τους να τις συλλέξουν από τον δρόμο, διατρέχοντας πιθανούς κινδύνους» εξήγησε ο κ. Κυριακίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ρίψη του μολυσματικού υλικού στους κάδους της οδού Λαμπριανίδου και στα σημεία του δρόμου γύρω από τους κάδους, κάποιοι απερίσκεπτοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες στον ΕΟΔΥ, χωρίς να γνωρίζουν ότι το υλικό που εντοπίστηκε δεν έχει καμία σχέση με τα τεστ που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ. Όπως είπε χαρακτηριστικά για το θέμα η υπεύθυνη του ΕΟΔΥ στην Δράμα κα Ελένη Γαμβρέλη: «Κάποιοι έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ΕΟΔΥ, ότι τα μολυσματικά δείγματα που βρέθηκαν σε δρόμους της πόλης είναι δικά του. Τα δείγματα που βρέθηκαν δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα τεστ που χρησιμοποιούμε εμείς στον ΕΟΔΥ».