“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Αγώνας δρόμου για φιάλες οξυγόνου

  • Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020 - 06:24

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και η ΠΑΜΘ προκειμένου να σωθούν ζωές και να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες ασθενών που νοσηλεύονται με covid στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Προσπάθεια της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλου είναι καταρχάς να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις που υπάρχουν σε φιάλες οξυγόνου, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη νοσηλεία ασθενών με covid. Όπως εξήγησε χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παπαδόπουλος, με τη δημιουργία τέταρτης κλινικής covid η οποία προετοιμάζεται στο Νοσοκομείο Δράμας διαγράφονται προβλήματα έλλειψης ιατροτεχνικού υλικού. Η έλλειψη φιαλών οξυγόνου είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν αυτή τη στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, οι φιάλες οξυγόνου δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διάθεσής τους λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για τη νοσηλεία των ασθενών με covid-19. O Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είπε στα «Χ» ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ήδη στη διαδικασία εξασφάλισης των αναγκαίων φιαλών οξυγόνου και της ενίσχυσης του δικτύου παροχής οξυγόνου με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

«Υπάρχει υπερκατανάλωση οξυγόνου, όχι απλά κατανάλωση. Το Νοσοκομείο Δράμας κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Εμείς είμαστε συμπαραστάτες στο έργο του. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς με covid χρήζουν άμεσης παροχής οξυγόνου, άρα οι ελλείψεις θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Ήδη έχω μιλήσει με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο. Οι κινήσεις είναι άμεσες. Με την χθεσινή απόφαση Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ θα υπάρξει διάθεση κονδυλίου 50.000 ευρώ για την παραγγελία των φιαλών οξυγόνου. Έχω μιλήσει ήδη με την εταιρεία εισαγωγής. Αυτές τις συσκευές θα τις προμηθευτούμε από την Ιταλία και η παραγγελία έχει δοθεί. Αναμένουμε την παράδοση των φιαλών οξυγόνου την ερχόμενη Τετάρτη» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με covid στο Νοσοκομείο Δράμας είναι συνεχώς αυξανόμενες. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 135 άτομα στις τρεις κλινικές covid του Νοσοκομείου της Δράμας, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Η λειτουργία της τέταρτης κλινικής βρίσκεται στη φάση υλοποίησης των απαραίτητων παρεμβάσεων στον χώρο όπου θα λειτουργήσει.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε δραματική έκκληση στους Δραμινούς να ευθυγραμμιστούν με την τήρηση των μέτρων προστασίας και επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι πλέον πολύ ανησυχητική, αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν χαθεί δεκάδες ζωές συμπολιτών μας τόσο στο Νοσοκομείο της Δράμας όσο και αλλού. «Δυστυχώς, οι θάνατοι Δραμινών από covid-19 ξεπερνούν τους 30 τις τελευταίες ημέρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει κατέβει. Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρότητας. Η κατάσταση είναι τρομακτική. Θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης από όλους μας. Θα πρέπει να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε άσκοπα με κάποια δικαιολογία. Θα πρέπει τηρήσουμε τον περιορισμό στις μετακινήσεις, τις αποστάσεις και τη χρήση προστατευτικής μάσκας» τόνισε.

Η χρηματοδότηση της υγειονομικής αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας με 2 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον συντονισμό του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Λουκάς Γεωργίου και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχουν προκύψει στο Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα και ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες με πόρους της Περιφέρειας. Ανακοινώθηκε επίσης η χρηματοδότηση της υγειονομικής αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας με 2 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και η κάλυψη των άμεσων αναγκών που εμφανίζονται στο Νοσοκομείο Δράμας.

Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου στα «Χ»: «θυμίζω ότι η ΠΑΜΘ έχει διαθέσει ήδη κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση των χώρων του Νοσοκομείου Δράμας, για την προμήθεια ιατροτεχνικού εξοπλισμού και την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσελήφθη για τις ανάγκες της πανδημίας. Πέραν αυτών, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Νοσοκομείο της Δράμας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με την έξαρση της πανδημίας, διαθέτουν επιπλέον 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών του χώρων και εδώ να πούμε ότι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι αρκετές. Ταυτόχρονα θα καλυφθεί από την ΠΑΜΘ το κόστος εξασφάλισης φιαλών οξυγόνου με εντολή του Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου».